Χριστοδουλοπούλου: Να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τη Σύμβαση της Γενεύης

Τους Ανώτατους Δικαστές από 18 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα στη Βουλή η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση και το Προεδρείο της Βουλής.

 

Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό που απηύθυνε στην αίθουσα της Γερουσίας προς τους Ανώτατους Δικαστές από 18 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και Δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή που η ελληνική Βουλή θα φιλοξενήσει τόσο υψηλούς εκπροσώπους των Ανωτάτων Εθνικών Δικαστηρίων των μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η T. Χριστοδουλοπούλου επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Ζούμε σε μια εποχή σκληρών διλημμάτων για τους εφαρμοστές του δικαίου. Ειδικά για εκείνους που καλούνται να εφαρμόσουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), χωρίς αυτολογοκρισία και συμβιβασμούς. Για εκείνους που καλούνται να ανατρέψουν τη δική τους εθνική νομολογία, προκειμένου να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή νομολογία. Για εκείνους που πρέπει να υπερβούν τα σύγχρονα διλήμματα ανάμεσα στην ασφάλεια και την ελευθερία, ανάμεσα στη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα, ανάμεσα στην απέλαση και το άσυλο, ανάμεσα στη βαρβαρότητα και τον πολιτισμό».

Η κα Χριστοδουλοπούλου κατέληξε λέγοντας:

«Το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η ήττα του φασισμού στην Ευρώπη μας έφερε δύο λαμπρά πολιτικά και νομικά κείμενα, για τα οποία είμαστε όλες και όλοι υπερήφανοι: τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1950 και τη Σύμβαση της Γενεύης για το καθεστώς των προσφύγων το 1951. Στη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του πολέμου και του φασισμού, θα πρέπει και πάλι, τόσο οι πόλεμοι που συνεχίζονται, όσο και οι πρόσφυγες που πολλαπλασιάζονται, να μας υποχρεώνουν να διαφυλάξουμε το πνεύμα αυτών των Συμβάσεων ως κόρη οφθαλμού».

Ακολούθησε ξενάγηση των Ανωτάτων Δικαστών χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας στις ιστορικές αίθουσες του Κοινοβουλίου (Ολομέλεια, Περιστύλιο, Εντευκτήριο, αίθουσα «Ελευθερίου Βενιζέλου»).

Σημειώνεται ότι την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της επίσκεψης είχε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΣΤΕ κ. Παναγιώτης Πικραμένος, ενώ στην εκδήλωση παρίστατο και ο Πρόεδρος του ΣΤΕ κ. Νικόλαος Σακελλαρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα