Χρηματοδότηση κομμάτων: Θα δημοσιοποιούνται χορηγίες άνω των €5.000

Τα στοιχεία των προσώπων που χορηγούν κόμματα με ποσά άνω των 5.000 ευρώ δημοσιοποιούνται νομίμως στο διαδίκτυο αλλά δεν πρέπει να παραμένουν αναρτημένα για χρόνο μεγαλύτερο των 2 ετών, αποφάνθηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με αφορμή την άρνηση του ΚΚΕ να χορηγήσει σχετικά στοιχεία.

Τα ερωτήματα έθεσε η Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής η οποία με βάση τον ν. 3023/2002 αναρτά στην επίσηµη ιστοσελίδα της στο διαδίκτυο τα στοιχεία κάθε χρηµατοδότη πολιτικού κόµµατος.

Μόνο πάνω από 5.000

Η αρχή όμως γνωμοδότησε πως οι χρηματοδότες με ποσά κάτω των 5.000 ευρώ δεν θα αποκαλύπτονται στο διαδίκτυο καθώς αυτό αποτελεί επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων, αφού έτσι αποκαλύπτονται οι πολιτικές του προτιµήσεις. Όμως η αρχή επισημαίνει ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το οποίο κατοχυρώνει την αρχή της διαφάνειας των οικονοµικών των πολιτικών κοµµάτων και την πρόβλεψη του άρθρου 21 του ν. 3023/2002, η δημοσιοποίηση των στοιχείων όσων καταθέτουν πάνω από 5.000 ευρώ δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δηµοσίου συµφέροντος, εφόσον αυτό είναι το πλαφόν που θέτει, όπως έχει δικαίωμα, ο νομοθέτης. Η Αρχή όμως σημειώνει η ανάρτηση των στοιχείων των χρηματοδοτών στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Ελέγχου για χρονικό διάστημα 10 ετών, όπως προβλέπει ο ν. 3023/2002, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της χρονικά πεπερασµένης διατήρησης των δεδοµένων και μάλιστα όταν αυτά δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την Αρχή, ο χρόνος διατήρησης των δεδομένων στην ιστοσελίδα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δύο χρόνια και πρέπει παράλληλα να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για τη διασφάλιση της μη αλλοίωσης των στοιχείων που θα αναρτώνται, αλλά και του προφίλ του κάθε ατόμου.

Το ΚΚΕ

Η γνωμοδότηση εκδόθηκε μετά την άρνηση του ΚΚΕ να προσκομίσει στην Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής στοιχεία του 2015 των ιδιωτών χρηματοδοτών του για δωρεές άνω των 5.000 ευρώ προς ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Το ΚΚΕ αρνήθηκε να δώσει στοιχεία επικαλούμενο ότι τα στοιχεία αυτά “αποτελούν ευαίσθητα προσωπικά δεδοµένα των οικονοµικών ενισχυτών του κόµµατος, καθόσον η δωρεά σε ένα κόµµα, το συνδέει µε ένα πρόσωπο και αποτελεί έκφραση της πολιτικής του τοποθέτησης και εκδήλωση, εν τέλει του πολιτικού του φρονήματος”.

Παράλληλα, το ΚΚΕ επικαλέστηκε ότι στη συνταγµατική ελευθερία ανάπτυξης της προσωπικότητας του ατόµου περιλαµβάνεται και η ελευθερία συµµετοχής ή υποστήριξης, χρηµατικής και µη, των πολιτικών κοµµάτων” και τα δικαιώµατα αυτά των πολιτών “συνδέονται και µε τη µυστικότητα της ψήφου”.

Κατά συνέπεια, η συλλογή και δηµοσίευση στο διαδίκτυο των στοιχείων των φυσικών προσώπων θα συνιστούσε περιορισµό των ατοµικών-κοινωνικών δικαιωµάτων, η προσβολή των οποίων είναι υπέρµετρη”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα