Χρηματιστήριο: Θετικό κλείσιμο, παρά τις τραπεζικές απώλειες

Συνεδρίαση, μάλλον, μειωμένου ενδιαφέροντος, η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς αρκετοί από τους ενεργούς επενδυτές επέλεξαν να τηρήσουν στάση αναμονής και λόγω των επερχόμενων αργιών.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, η χαμηλή, καθαρή, αξία συναλλαγών, οι ελεγχόμενες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο μετά και την έκθεση της BofA Merrill Lynch, οι επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών σε άλλους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, που “ρεφάρισαν” τις τραπεζικές απώλειες και το, συνεχώς, μειούμενο ενδιαφέρον για τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

 

“Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει κίνδυνος ‘διάλυσης’ (dilution) στον τραπεζικό κλάδο και γι’ αυτό διατηρούμε τη σύσταση ‘underperform” αναφέρει η BofA Merrill Lynch, θέτοντας  νέες υψηλότερες τιμές – στόχους: Alpha Bank στα 1,36 (από 1,3 ευρώ), Εθνική στα 0,25 (από 0,21 ευρώ), Eurobank στα 0,65 (από 0,58 ευρώ) και Πειραιώς στα 3,26 (από 2,31 ευρώ).

Όπως υποστηρίζει η BofA, “το ‘στρεσάρισμα’ των τραπεζών μέσω της άσκησης της EBA δεν δείχνει να είναι σοβαρό, κάτι που υπονοεί ότι το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από το ‘τεστ’ μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο. Ωστόσο θα υπάρξει κάποια ‘πολιτική βούληση’ να δούμε πιο ‘καθαρές’ τράπεζες προ της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, προκειμένου να είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα πιθανές οπισθοδρομήσεις που μπορεί να προκύψουν στο θέμα της μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων”.

Ως αποτέλεσμα ο οίκος βλέπει σημαντικό ρίσκο ανακεφαλαιοποίησης και την πιθανότητα άλλων λύσεων στο πρόβλημα των δανείων, όπως η επιλογή της “bad bank”, αλλά και δυνητικά περαιτέρω ενοποιήσεων.

Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα του “stress test” θα ανακοινωθούν τον Μάιο και οι λεπτομέρειες του “πακέτου εξόδου”, πιθανότατα, θα αποφασιστούν όχι πολύ αργότερα, αφήνοντας στις τράπεζες μικρό παράθυρο ευκαιρίας για να δράσουν, αν αυτό χρειαστεί.

Ο οίκος εκτιμά ότι η εικόνα που θα δώσουν οι διοικήσεις για τα “IFRS9” και τα “stress tests” θα κυριαρχήσουν την περίοδο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2017. Έχει εξαιρέσει τα “IFRS9” από τις εκτιμήσεις που κάνει, μέχρι να υπάρξει περισσότερη διαύγεια του αντίκτυπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελικό κλείσιμο βρήκε και τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αρνητικό πρόσημο  (Alpha Bank -0,15%, Eurobank -1,97%, Εθνική -0,95% και Πειραιώς -1,37%).

Μικτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στο υπόλοιπο ταμπλό υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τα μεγαλύτερα κέρδη και σημαντικές βοήθειες στον γενικό δείκτη από 3Ε (+4,31%), Τιτάνα (+2,81%), Jumbo(+2,85%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Grivalia Properties και MotorOil.

Από τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης που υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,16%) και Σαράντη (-2,34%) και με απώλειες μεγαλύτερες του 1% οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ καιLamda Development.

Με σύσταση “buy” και τιμή – στόχο 24 ευρώ ανά μετοχή, ξεκινά η Wood & Company κάλυψη του ΟΛΠ.

Όπως αναφέρει, “ο ΟΛΠ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, σε όρους χωρητικότητας TEU εμπορευματοκιβωτίων και ο κοντινότερος κόμβος των διαδρόμων θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Η Wood & Company δηλώνει ότι “της ‘αρέσει’ ο ΟΛΠ για την πρόσφατη ιδιωτικοποίησή του, για τις προοπτικές ανάπτυξης της κερδοφορίας στις δραστηριότητες εμπορευματοκιβωτίων και κρουαζιέρας, για τα σχέδια επέκτασής του και τον ισχυρό ισολογισμό του με βελτιούμενη σχέση καθαρού χρέους/EBITDA, καθώς και για την υποσχόμενη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών που θα μπορούσε να προσφέρει ένα ελκυστικό μακροπρόθεσμο μέρισμα.

Γενικά, γράφει στην σχετική της έκθεση η Wood & Company, βλέπει περαιτέρω περιθώριο ανόδου στην αποτίμησή της μακροπρόθεσμα, όταν εφαρμοστούν η αναδιάρθρωση και η επέκταση του ΟΛΠ.

Στα 5,40 ευρώ ανά μετοχή, από 5,10 ευρώ προηγουμένως, αυξάνει η Wood & Company την τιμή – στόχο για την ΕΧΑΕ, διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση “hold”.

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της, η μετοχή της εισηγμένης τα τελευταία δύο χρόνια υποαποδίδει μονίμως έναντι του γενικού δείκτη (κατά 9,5% το 2016 και κατά 13,7% το 2017).

Η Wood & Company εκτιμά πως αυτή η αδύναμη επίδοση της τιμής της μετοχής θα συνεχίσει και φέτος, εν μέσω “τραβηγμένων” πολλαπλασιαστών αποτίμησης και ενός μεγάλου premium έναντι των αντίστοιχων εταιρειών.

Σύμφωνα με τη Wood, η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται περίπου 20 φορές τον εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA, αποτίμηση που θα χαρακτήριζε λογική αν οι τζίροι στο Χρηματιστήριο βρίσκονταν κοντά στους ιστορικούς μέσους.

Ο διεθνής οίκος αναγνωρίζει πως “η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων είναι ένας ‘αξιοπρεπής’ τρόπος για να τοποθετηθεί κανείς στο ‘story’ της ελληνικής ανάκαμψης, δεδομένου του υγιούς ισολογισμού και της ευκαιρίας για επέκταση των όγκων συναλλαγών και των πολλαπλασιαστών, ωστόσο θα προτιμούσε καλύτερα σημεία εισόδου, λόγω των πολλαπλασιαστών.

Από εκεί και πέρα, ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 849,32 (+0,76%) και 839,14 μονάδων (-0,45%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 846,07 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Ο τζίρος στα 55,2 εκατ., από τα οποία τα 12.7 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Εν τω μεταξύ, με την συμμετοχή εννέα επενδυτικών σχημάτων έληξε η προθεσμία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Α φάση) για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα εξής σχήματα: ANAS International Enterprise S.p.A., ROADIS Transportation Holding S.L.U. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.,  VINCI HIGHWAYS S.A.S – VINCI CONCESSIONS S.A.S – MYTILINEOS HOLDINGS S.A., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A., DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH – DIMERA LTD, SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD – DAMCO ENERGY S.A., NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM [Intertoll Capital Partners B.V. / J&PAVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP, FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P. / Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp], ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ

“Οι σύμβουλοι αξιοποίησης, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού”, σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Το ΤΑΙΠΕΔ παρέλαβε σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% (31% συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και 35% συμμετοχή των ΕΛΠΕ) του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α. Ε. (ΔΕΣΦΑ).

Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι: Κοινοπραξία εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A. και η Κοινοπραξία εταιρειών Regasificadora del Noroeste S.A., Reganosa Asset Investments S.L.U., S.N.T.G.N. Transgaz S.A. και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα και θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στους όρους του διαγωνισμού.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και μεταφερόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοπρόσεκτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, κατόρθωσαν να συνδυάσουν οι Περσεύς (+9,60%), Q&R (+6,35%), Frigoglass(+3,70%), Έλτον (+3,21%), Fourlis (+2,11%) και J&P Άβαξ (+2,80%).

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα