Χρηματιστήριο Αθηνών: Με υψηλό έτους ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, έκλεισε σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα όχι μόνο του έτους αλλά και από τον Μάιο του 2015, ολοκληρώνοντας, χωρίς να αναλώσει σημαντικές δυνάμεις, μια καθ’ όλα θετική συνεδρίαση, στην οποία συνέβαλε η συντριπτική πλειονότητα των τίτλων του.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,87% στις 841,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 824,56 μονάδων (-0,16%) και 846,69 μον. (+1,91%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 81,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 175 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,61%, στις 2.188,50 μονάδες, ενώ στο +1,74% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.161,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,80% στις 1.083,23 μονάδες.

Τα κρατικά χρεόγραφα, ακόμη και όταν αυτά είναι ήσσονος σημασίας όπως τα έντοκα γραμμάτια, φαίνεται ότι έδωσαν τον τόνο για ακόμη μία φορά στη χρηματιστηριακή αγορά. Σήμερα ήταν η “σειρά” των εντόκων γραμματίων, με την έκδοση των 6μηνων τίτλων να γίνεται με ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο (2,78%), μετά από πάρα πολλούς μήνες που ήταν “κολλημένο” στο 2,97%.

Και μπορεί τα έντοκα γραμμάτια να διοχετεύονται στον τραπεζικό κλάδο, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως collaterals στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ, ωστόσο το μήνυμα που δόθηκε για ακόμη μία φορά στην αγορά είναι ότι το κόστος δανεισμού βρίσκεται στο δρόμο της σταδιακής ομαλοποίησης.

Σύμφωνα με το πρώτο σχόλιο των αναλυτών, αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να δράσει θετικά και στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, βελτιώνοντας σαφώς της προοπτική για μια πιθανή έξοδο της χώρας στις αγορές, με αντίστοιχα ομόλογα, ενώ εποικοδομητικός θα είναι και ο αντίκτυπος σε πιθανές εταιρικές εκδόσεις.

Όπως μάλιστα αναφέρει σήμερα το Capital.gr, μία πιο “πρώιμη” έξοδος στις αγορές μοιάζει ελκυστικότερη, καθώς θα αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και θα στοχεύει σε ενδιάμεσες εκδόσεις μέχρι την πλήρη ετοιμότητα, μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Βέβαια, η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι το επόμενο 12μηνο ο δρόμος της χώρας δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά σαφώς οι συνθήκες είναι βελτιωμένες. Εντούτοις, θα γνωρίζει πολύ περισσότερα μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, όταν το τοπίο δεν θα περιπλέκουν οι πολιτικές ισορροπίες στα εσωτερικά των δανειστών – εταίρων.

Τεχνικά τώρα, το στοίχημα της αγοράς είναι η αποφασιστική κατάληψη αρχικά των 830 μονάδων και δευτερευόντως των 850 μονάδων. Ωστόσο, όπως έχουν πολλάκις επισημάνει οι τεχνικοί αναλυτές, η διάσπαση αυτή θα πρέπει να γίνει με αποφασιστικό τρόπο και με τζίρο που να ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τους αναλυτές πάντως, οι κινήσεις των διοικήσεων των εισηγμένων μπορεί να δώσουν κάποια κατεύθυνση στην αγορά το επόμενο, δύσκολο επενδυτικά ομολογουμένως, τρίμηνο και εωσότου υπάρξουν εξελίξεις που μπορούν να βοηθήσουν στις κινήσεις των traders. Τέτοιες κινήσεις μπορεί να είναι στο μέτωπο της απομόχλευσης και των δράσεων μείωσης του χρηματοδοτικού κόστους.

Ένα τέτοιο σενάριο, σε περίπτωση που οδηγήσει σε βελτίωση των προοπτικών των ισολογισμών, θα είναι μία ακόμη απτή απόδειξη των ωφελειών που προκύπτουν από την άρση της αβεβαιότητας που προκαλεί την τελευταία 7ετία η διαδικασία των αξιολογήσεων, καθώς και η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα.

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σήμερα ξεπέρασε και τα επίπεδα των 2,30 ευρώ, καθώς έκλεισε με κέρδη 5,45%, με τη Λάμδα να ακολουθεί με άνοδο 4,25% και την Πειραιώς με κέρδη 3,62%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Eurobank, Εθνική, Aegean, Grivalia, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Jumbo, ΟΛΠ και Folli Follie.

Με κέρδη που ξεπέρασαν το 1% έκλεισαν οι ΜΕΤΚΑ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΧΑΕ, ενώ ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ, με την τελευταία να έχει “περάσε” μεγάλο μέρος της συνεδρίασης σε αρνητικά εδάφη. Στον αντίποδα, η ΕΕΕ έκλεισε στο -0,12% και η Φουρλής στο -1,34%.

Στον Mid Cap ξεχώισε το +17,33% της Quality & Reliability, με τις Unibios, Centric και Creta Farm να κλείνουν με άνοδο άνω του 7%. Ισχυρή και σήμερα η δραστηριότητα και στην Αττική, η οποία έκλεισε με κέρδη 2,59%, ενώ διακίνησε σχεδόν 4 εκατ. τεμάχια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα