Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρές απώλειες ο Γενικός Δείκτης

Το χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς να καταφέρει να φτάσει τα 40 εκατ. ευρώ ο τζίρος και με τη διακύμανση σε πολύ στενό εύρος, έκλεισε σήμερα με μικρές απώλειες, ελλείψει… ενεργών χαρτοφυλακίων και καταλυτών.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 827,86 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 827,14 μονάδων (-0,28%) και 832,70 μον. (+0,39%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 27,3 εκατ. τεμάχια, ενώ διακινήθηκαν 1,58 εκατ. ευρώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,04%, στις 2.166,09 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.144,09 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 1.068,51 μονάδες.

Στην καρδιά του καλοκαιριού σταδιακά το ΧΑ, αδυνατεί να βρει κάποιο καταλύτη που να της δείξει το δρόμο εώς ότου υπάρξουν στοιχεία που να βελτιώνουν την ορατότητα για την πορεία της οικονομίας. Οι μοναδικές εξελίξεις που έχει στα χέρια της η αγορά είναι τα διάσπαρτα εταιρικά αποτελέσματα και οι περιορισμένες κυβερνητικές κινήσεις στο μέτωπο της υλοποίησης των δεσμεύσεων.

Αλλά ακόμη και τα πρώτα αποτελέσματα των εισηγμένων για το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν έχουν δώσει κάποιο τόνο στην αγορά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Έτσι, ακόμη και αυτός ο καταλύτης που αναμενόταν να οδηγήσει την αγορά δεν έχει ενεργοποιηθεί προς κάποια κατεύθυνση, συντηρώντας την τάση συσσώρευσης που ακολουθεί το ΧΑ.

Εντούτοις,  το ενδιαφέρον της αγοράς μπορεί να αναζωπυρωθεί σε περίπτωση που το Μαξίμου λάβει κάποια απόφαση αναφορικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού του κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει δεχθεί εισηγήσεις προς την κατεύθυνση της αναδόμησης του υπουργικού συμβουλίου, πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, αν και δεν απουσιάζουν οι φωνές εκείνες που τάσσονται κατά των άμεσων αλλαγών.

Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τη Merit, ο τζίρος της αγοράς είναι ιδιαίτερα χαμηλός για να επιδοθούμε σε πολύ βραχυπρόθεσμες προβλέψεις. Το οριζόμενο εύρος διακύμανσης (800- 860μον) δεν έχει παραβιαστεί, ενώ αν διατηρηθεί η συσσώρευση και μετά το πέρας του Αυγούστου θα υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για νέο ανοδικό σκέλος. Το ζητούμενο, όμως, στην εξίσωση είναι να δημιουργηθούν οι οικονομικά θεμελιώδεις προϋποθέσεις ξεκινώντας με την διάθεση για γρήγορο κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.

Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται σταδιακά να μπαίνει σε διαδικασία εύρους με άνω όριο τις 850 και κάτω όριο τις 810 μονάδες, επισημαίνει από τη μεριά του ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Μάλιστα, ο ίδιος εκτιμά ότι η ανακωχή των δύο πλευρών αναμένεται να διατηρηθεί έως τις 16 Αυγούστου όπου παραδοσιακά η σταδιακή επιστροφή των επενδυτών από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Στο ταμπλό τώρα, το -3,07% του Τιτάνα, καθώς και το -2,45% της ΓΕΚ Τέρνα και το -2,77% των Ελληνικών Πετρελαίων άσκησαν πιέσεις στο ταμπλό και τον δείκτη, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε σε θετικά εδάφη. Απώλειες άνω του 1% σημείωσαν και οι Eurobank, Jumbo, Λάμδα, Ελλάκτωρ και Φουρλής.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ και Alpha Bank, ενώ χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι Attica Bank, Grivalia και Aegean. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Motor Oil, Εθνική, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, Folli Follie και ΕΕΕ, με τις ΕΕΕ και ΔΕΗ να κλείνουν με κέρδη 2,25% και 2,30% αντίστοιχα, αντισταθμίζοντας την πτώση της πλειονότητας των τίτλων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα