Χρηματιστήριο Αθηνών: με απώλειες 0,42% ο ΓΔ τιμών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, βρέθηκε σήμερα υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων της ΔΕΗ, αλλά και του τραπεζικού κλάδου  το οποίο όμως κατάφερε να ελέγξει τις πιέσεις με τη βοήθεια αρκετών blue chips που “έβαλαν πλάτη” στην περιοχή των 775 μονάδων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 774,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 768,76 μονάδων (-1,13%) και 781,50 μον. (+0,51%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 62,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,19 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,42%, στις 2.058,84 μονάδες, ενώ στο -0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 990,47 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,52% στις 963,70 μονάδες.

Διατηρώντας τον τζίρο σε χαμηλά, σχετικά με τον τελευταίο μήνα, επίπεδα, το ΧΑ κατάφερε να ελέγξει, όχι πλήρως, τις ισχυρές απώλειες που σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των πωλητών, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, σημαντικό μέρος των πιέσεων που δέχτηκε σήμερα η μετοχή οφείλεται και στο γεγονός ότι μέχρι τις 9/6 θα πρέπει να έχουν κλείσει τις ανοιχτές τους θέσεις.

Η μετοχή έκλεισε με απώλειες που έφτασαν το 10,11%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το -14,25%, με τον όγκο που διακίνησε (2,1 εκατ. τεμάχια) να είναι υπερπολλαπλάσιος του μέσου ημερήσιου όγκου της το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, έχασε τα επίπεδα των 4 ευρώ, τα οποία είχε ανακτήσει από τις 24 Μαΐου.

Υπό πίεση βρέθηκε και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος αν και δέχτηκε μια αύξηση των τιμών στόχου από την Goldman Sachs, η αγορά γνωρίζει πολύ καλά ότι το κεφάλαιο διαχείρισης των προβληματικών δανείων δεν θα ολοκληρωθεί με ομαλότητα. Ήταν κάτι άλλωστε που και οι αναλυτές της Goldman Sachs επισήμαναν, τονίζοντας ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη να γίνει.

Μάλιστα, η Goldman Sachs συνέδεσε την πορεία του κλάδου, ο οποίος επηρεάζει και την πορεία ολόκληρης της αγοράς, τόσο με την πολιτική σταθερότητα, όσο και με τις μακροοικονομικές εξελίξεις. Και τα μηνύματα των τελευταίων δεν είναι και τόσο θετικά, με την αγορά να βλέπει τον ΟΟΣΑ να αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την ελληνική ανάπτυξη φέτος.

Ειδικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στο 1,1% φέτος και 2,5% το 2018, ενώ εκτιμά ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα μειωθεί από το 3,8% του ΑΕΠ που ανήλθε πέρυσι, αλλά θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ φέτος και το επόμενο έτος.

Και όλα αυτά, την ώρα που η πρόοδος της αξιολόγησης δεν είναι ικανοποιητική. Όπως σχολιάζει η Citigroup, οι Ευρωπαίοι πιστωτές αναμένεται να συμφωνήσουν την επόμενη εβδομάδα ή λίγο αργότερα να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση των περίπου 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, ωστόσο δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε πιο λεπτομερή μέτρα ελάφρυνσης του χρέους σε σύγκριση με αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016.

Στο ταμπλό τώρα, εκτός της ΔΕΗ, η Πειραιώς, η Alpha Bank και η Eurobank σημείωσαν απώλειες που ξεπέρασαν το 3%, ενώ ΟΠΑΠ και ΟΛΠ έκλεισαν στο -1,06% και -1,90% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα και Εθνική.

Στον αντίποδα, η Folli Follie έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 3,03%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Ελλάκτωρ να την ακολουθούν με +2,56% και +2,14% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Βιοχαλκο, Grivalia, ΕΕΕ, Aegean, Μυτιληναίος και Τιτάν, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Motor Oil, Λάμδα, ΜΕΤΚΑ και Jumbo.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα