Χρέος και ποσοτική χαλάρωση στην τελική ευθεία

Στόχος της κυβέρνησης οκτώ μέρες πριν το Eurogroup της 15ης Ιουνίου φαίνεται ότι είναι μια τελική προσπάθεια να εξασφαλίσει συγκεκριμενοποιημένη δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους που θα έχει αφετηρία εφαρμογής μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, έχοντας συγχρόνως ολοκληρωμένα όλα τα προαπαιτούμενα που οδηγούν και στην τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Είναι επίσης φανερό στη φάση αυτή ότι υπάρχει μια στάση αναμονής για μια πιθανή νέα πρόταση η οποία θα περιέχει αλλαγές και λεκτικές διατυπώσεις θα δίνουν τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Αυτά τόνιζαν καλά πληροφορημένες πηγές μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης της ΠΓ του κυβερνώντος κόμματος.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «μάχη διαρροών», υπονοώντας ότι στη φάση αυτή η κάθε πλευρά προσπαθεί να  αξιολογήσει τις προθέσεις και τις αντιδράσεις της άλλης, χωρίς να ξεκαθαρίζεται  εάν έχει κατατεθεί κάποια νέα πρόταση στην ελληνική πλευρά.

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι αναφερόμενοι στο stand by arrangement, τη θέση δηλαδή του ΔΝΤ, τόνιζαν ότι η αποδοχή μιας τέτοιας εκδοχής εξαρτάται από πολλούς και σύνθετους παράγοντες, για παράδειγμα από τη φύση των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα περιγραφούν για το χρέος.

Σχετικά με την πρόταση Σόιμπλε και τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το ΔΝΤ στην Handelsblatt, υποστήριξαν: «Δεν απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 για να τη δεχτούμε στις 15, ωστόσο εάν υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που θα λύνουν τα χέρια της ΕΚΤ θα μπορούσαμε να το δούμε. Με καλή διάθεση απ’ όλες τις πλευρές μπορούμε να έχουμε συμφωνία στις 15 Ιουνίου», πρόσθεσαν.

Τέλος, ενδεικτική του κλίματος, είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τη διαπραγμάτευση και απάντησε, πως «πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα