Χουλιαράκης: Στόχος η έξοδος στις αγορές το 2017

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προστασία και η ενίσχυση της ανάκαμψης, υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Χαρακτήρισε “κλειδί” την άμεση ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οπως είπε, ο προϋπολογισμός του 2017 έχει στόχο την εμπέδωση και πλήρη ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, για να βγει η χώρα στις αγορές το 2017 και το 2018 να πετάξει από επάνω της τη διεθνή επιτροπεία.

Η προσπάθειά μας θα βασιστεί στη δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου “εκεί που δεν υπάρχει”, όπως είπε χαρακτηριστικά, “από την αναθεώρηση των δαπανών στα υπουργεία και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μια σειρά δράσεων, όπως το νομοσχέδιο που θα δίνει διευρυμένα κίνητρα για τη χρήση πλαστικού χρήματος”.

Τόνισε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2016 μπορεί ήδη να χαρακτηριστεί επιτυχημένος, καθώς η υπέρβαση θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ
Ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συναρτά τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων 4,5 δισ. για το 2019. Θέλουν προκαταβολική νομοθέτηση το 2016 για το 2019.

Η θέση του Ταμείου, σημείωσε, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πιάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το ίδιο εργαλείο που προβλέπει ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους του 2019 είναι αυτό που οδήγησε το Ταμείο να εκτιμά ότι το 205 θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% ενώ εμφανίσαμε πλεόνασμα 0,2% και ότι το 2016 θα έκλεινε με πρωτογενές έλλειμμα 0,5% ενώ κλείνει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%, με υπέρβαση 0,6% έναντι του στόχου.

Ο κ. Χουλιαράκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα -όπως είπε, έχουμε κλείσει τη μεγάλη πλειοψηφία των μέτρων που απαιτούνται- με την οικονομία να βγαίνει οριστικά από την ύφεση και το πρόγραμμα.

Επίθεση στη ΝΔ
Ο αναπληρωτής υπουργός επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβερνούσαν, έκαναν δαπάνες “βρέξει-χιονίσει”, ανεξάρτητα από το αν η οικονομία πήγαινε καλά ή όχι, με συνέπεια τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό που οδήγησε στα προγράμματα.

Ασκησε όμως κριτική ειδικότερα στη Νέα Δημοκρατία και στις προτάσεις για μείωση φόρων 4,2 δισ. ευρώ. «Δεν αρκεί κάποιος να εγκαλεί την κυβέρνηση για αύξηση φόρων, χωρίς να περιγράφει το πώς θα υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία. Δεν αρκεί να μιλάνε για μείωση φόρων 4,2 δισ. ευρώ χωρίς να εξηγούν ποιες δαπάνες θα περικόψουν», σημείωσε τονίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ για περικοπές φόρων 4,2 δισ. «ή θα ρίξουν την οικονομία σε νέα περιπέτεια ή θα οδηγήσουν σε μείωση μισθών και συντάξεων».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα