Χουλιαράκης: Ο Μητσοτάκης υιοθετεί την επιθετική δημοσιονομική πολιτική του Τραμπ

06_21_20151013141739_img_80231444741509Τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ταύτισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής που θέλει όπως είπε «αλόγιστη και επιθετική» μείωση της φορολογίας, αποκαλύπτοντας έτσι εμμέσως τη δική του επιμονή στη «φορομπηχτική» πολιτική.

«Η έμφαση στην επιθετική μείωση φορολογικών συντελεστών με εγκατάλειψη ταυτόχρονα του δημοσιονομικού στόχου είναι ιδιομορφία του κόμματος των Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων. Το έκανε το 80’ ο Ρίγκαν, φαίνεται να το επαναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ ,αλλά την ίδια δημοσιονομική συνταγή φαίνεται να προτείνει στη χώρα μας και ο πρόεδρος της ΝΔ. Στη ΔΕθ υποσχέθηκε μείωση 6 φορολογικών συντελεστών ο κος Μητσοτάκης με συνολικό δημοσιονομικό κόστος που ξεπερνά αθροιστικά τα 4 δις ευρώ. Στην ελληνική περίπτωση αυτή η επιθετική κι αλόγιστη μείωση της φορολογίας – το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής του Τραμπ – δεν θα οδηγήσει σε υποτίμηση του νομίσματος γιατί έχουμε το κοινό και κατ’ ανάγκη γρήγορα σε υποτίμηση ισοζυγίου θα οδηγήσει όμως σε εκτροχιασμό των δημοσιονομικών, απώλεια αξιοπιστίας και θα αυξήσει τον κίνδυνο ενός 4ου προγράμματος (Μνημονίου) και θα οδηγήσει σε λεηλασία του κοινωνικού κράτους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κος Χουλιαράκης κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Απολογισμού και Γενικού Ισολογισμού του κράτους της Βουλής.

«Άτοπο και άστοχο», χαρακτήρισε τον παραλληλισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κο Τραμπ, ο υπεύθυνος οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας και καρφώνοντας τον κο Χουλιαράκη πρόσθεσε: «εμείς δεν πιστεύουμε στην αύξηση των φόρων όπως εσείς. Θεωρούμε ότι με στοχευμένη και λελογισμένη μείωση φορολογικών συντελεστών θα είναι καλύτερα τα αποτελέσματα».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη δημοσιονομική πολιτική που έχει εξαγγείλει ότι θα ακολουθήσει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι ενέχει κινδύνους ταχείας και μεγάλης μείωσης της ρευστότητας που θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την παγκόσμια οικονομία.

Σχολιάζοντας, δε, τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ευρωζώνη, ο Γιώργος Χουλιαράκης, υποστήριξε ότι επιβεβαιώνουν εκείνες της Αθήνας αφενός μεν για το τρέχον έτος αφετέρου δε για την επόμενη διετία, αναφέροντας ότι «το 2015 καταδεικνύεται ότι ήταν χρονιά υπεραπόδοσης της δέσμης των φορολογικών μέτρων που ελήφθησαν το Μάιο κι αυτό οφείλεται στην καλύτερη συμμόρφωση των Ελλήνων φορολογουμένων κι ιδίως εκείνων που δεν κατέβαλαν φόρους τα προηγούμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα