Χατζηδάκης: Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει το πρόγραμμα Εξοικονομώ ΙΙ;

Τα σημεία στα οποία κόλλησε το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ” αποκαλύπτει ο Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη και Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου.  Και ζητάει να πληροφορηθεί πότε ακριβώς θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα ο Κωστής Χατζηδάκης αποκαλύπτει ότι ενώ η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του ‘15 εξαγγέλλει κάθε λίγο και λιγάκι την προκήρυξη του προγράμματος,  στην πραγματικότητα:

-Ούτε ο Οδηγός του Προγράμματος έχει εκδοθεί και δημοσιευθεί από το υπουργείο ώστε να προετοιμαστεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων.

-Ούτε ο εξωτερικός σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ έχει επιλεγεί για την επεξεργασία και διαχείριση των αιτήσεων που θα κατατεθούν εκτός τραπεζών. Και με βάση τον διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, ο σύμβουλος του ΕΤΕΑΝ θα μπορεί να υποδεχθεί αιτήσεις μετά τον Απρίλιο του 2018.

Ενώ παράλληλα:

 -Έχει ανακύψει σημαντικό πρόβλημα με τον Αναθεωρημένο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ) που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διατεθούν ευρωπαϊκοί πόροι στο πρόγραμμα. Παρά το ότι δημοσιεύτηκαν με καθυστέρηση 5 μηνών στο ΦΕΚ, οι τεχνικές οδηγίες του ΤΕΕ για την εφαρμογή του Αναθεωρημένου Κανονισμού Ενεργειακής απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ.), τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  στις 21 Νοεμβρίου ανέστειλε την εφαρμογή του ΚΕνΑΚ λόγω  σφαλμάτων στο ΦΕΚ!!

-Εκκρεμούν οι σχετικές ΚΥΑ που πρέπει να εκδοθούν και δημοσιευθούν σε ΦΕΚ (προκήρυξη οδηγού προγράμματος, συμφωνία Δημοσίου με φορέα χρηματοδότησης) και πολλές ακόμη εγκύκλιοι και αποφάσεις.

Το Εξοικονομώ κατ’ οίκον του ΕΣΠΑ 2007-2013, αναφέρει στην ερώτησή του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, ήταν ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκαν 50.000 νοικοκυριά. Με οδηγό αυτό το πρόγραμμα σχεδιάστηκε το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ οίκον ΙΙ” του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ.€ που μπορούσε να καλύψει τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε έως 40.000 κατοικίες. Θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα ακόμη και σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Και θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου αφού θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα μέσω της αποδοτικής κατανάλωσης ενέργειας. Επιπλέον θα μπορούσε να δώσει μια οικονομική ανάσα στην οικονομία, στα πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή και τα οποία έχουν υποστεί  τεράστιο πλήγμα από την κρίση.

Αντί λοιπόν το πρόγραμμα αυτό να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα, σημειώνει ο Κωστής Χατζηδάκης, και να προκηρυχθεί το ταχύτερο δυνατόν τα αρμόδια υπουργεία κωλυσιεργούν και χρονοτριβούν. Αυτό είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναποτελεσματικότητας και της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ η αγορά και τα νοικοκυριά στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας παραμένουν αναξιοποίητοι οι περισσότεροι  πόροι του νέου ΕΣΠΑ λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ζητάει από τους αρμόδιους υπουργούς να δώσουν ακριβή ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ”. Επίσης ζητά εξηγήσεις γιατί καθυστερεί τόσο πολύ η έκδοση του Οδηγού του Προγράμματος και ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς πότε θα είναι έτοιμο το πληροφοριακό σύστημα των αιτήσεων  και πότε θα ολοκληρωθεί  η διαδικασία επιλογής του εξωτερικού συμβούλου του ΕΤΕΑΝ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα