Χατζηδάκης: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κακή, ετεροβαρής για την Ελλάδα και εκτός της παραδοσιακής εθνικής γραμμής. Εκχωρεί μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Από αυτή την εθνική γραμμή δεν υποχώρησαν, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ούτε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Αυτό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην ολομέλεια της Βουλής. Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα δώσει μάχη για να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία ενώ καταλόγισε στη κυβέρνηση αναίσχυντη δημαγωγία και την κάλεσε να μην κρύβεται πίσω από τεχνάσματα, αλλά να αναλάβει τις ευθύνες της και να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

“Είστε εκτός της παραδοσιακής εθνικής γραμμής, όπως αποδείχτηκε και από τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος. Και αυτά τα έγγραφα αποδεικνύουν, ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν αντίθετοι στο να εκχωρήσουμε τη μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Τα κείμενα είναι εδώ και σας εκδικούνται. Η ιστορία είναι ξεροκέφαλη” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

“Η ΝΔ είναι φυσικά απέναντι σε αυτή τη συμφωνία και δίνει την μάχη της για να μην ψηφιστεί. Δεν θα ψηφίσουμε γουρούνι στο σακί. Πρέπει να σταματήσει η αναίσχυντη δημαγωγία σας. Δεν θα ισχυριστώ ότι είναι ένα εύκολο να επιλυθεί ζήτημα. Ούτε ότι η Ελλάδα είναι μια υπερδύναμη, χώρα που μπορεί να επιβάλει όλες τις απόψεις της. Η συμφωνία όμως που έφερε η κυβέρνηση είναι κακή και ετεροβαρής για τα ελληνικά συμφέροντα. Γιατί με υπογραφή της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκχωρούμε τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Αυτό μας ζητά η κυβέρνηση να ψηφίσουμε”, επεσήμανε και πρόσθεσε:

“Αυτό σημαίνει ότι στα Σκόπια θα λένε εμείς οι Μακεδόνες και εσείς οι Έλληνες, και από δω και πέρα θα πρέπει να λέτε, εμείς οι Έλληνες και εσείς οι Μακεδόνες. Γιατί αυτό λέει η συμφωνία σας. Αν έχετε το θάρρος της γνώμης σας, να πείτε λοιπόν την αλήθεια στον ελληνικό λαό, ότι εδώ θα ομιλείται η ελληνική, η βουλγαρική και μακεδονική γλώσσα. Να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να μην κρύβεστε πίσω από τεχνάσματα”.

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια περί δυνατότητας ομαδικών παραιτήσεων βουλευτών της ΝΔ προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τα απολύτως ψευδή και τονίζοντας ότι το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο:

“Άκουσα δήθεν, ότι αν παραιτηθούν οι βουλευτές της ΝΔ, θα σταματήσουν οι διαδικασίες, θα γίνουν εκλογές. Φυσικά και είναι απολύτως ψευδές. Το άρθρο 53 του συντάγματος είναι ξεκάθαρο. Μιλά για αναπλήρωση βουλευτών”, τόνισε χαρακτηριστικά.

“Ποτέ στην Ελλάδα δεν υπήρξε τέτοια κυβέρνηση. Πρέπει να μπει τέλος στη δημαγωγία και να σταματήσει η αναίσχυντη εξαπάτηση των Ελλήνων”, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ακόμα, επιτέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, ότι κατέθεσε στη Βουλή ένα κείμενο για το σύνταγμα των Σκοπίων που δεν είναι κωδικοποιημένο.

“Καταθέσατε ένα κείμενο με 32 αναθεωρήσεις του συντάγματος. Λείπουν όμως οι τελευταίες κρίσιμες αναθεωρήσεις. Μας βάζετε να ψηφίσουμε γουρούνι στο σακί. Αυτό είναι υποτίμηση και της Βουλής και της νοημοσύνης των βουλευτών. Περιμένω ολόκληρο το κείμενο για να καταλάβει ο έλληνας πολίτης ποια είναι η πραγματική συμφωνία”, ανέφερε και κατέληξε λέγοντας πως “μιλάμε για ένα μείζον εθνικό ζήτημα. Και έπρεπε να υπάρχει εθνική συνεννόηση. Όμως η κυβέρνηση προσπάθησε να το εργαλειοποιήσει, παίζοντας με ένα μείζονα εθνικό θέμα, με στόχο τη διάλυση της ΝΔ. Δεν με εκπλήσσει όμως η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία έχει επιδείξει και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα