Χαρίτσης: Οι τάσεις στην απασχόληση και την ανάπτυξη είναι θετικές

Ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του το πρωί, στην ΕΡΤ, τόνισε τη θετική τάση που καταγράφεται στην απασχόληση, το σταθερό οικονομικό πλαίσιο που ευνοεί τις επενδύσεις καθώς και στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση της οικονομίας.

«Η ελληνική κυβέρνηση δουλεύει σκληρά για να κλείσει η εκκρεμότητα της β’ αξιολόγησης και αυτό που χρειάζεται είναι μια συνολική συμφωνία» εξήγησε ο αν. υπουργός Οικονομίας ενώ όπως επισήμανε για «πρώτη φορά έχουμε θετικά μέτρα» καθώς και «συζήτηση για το κρίσιμο ζήτημα του χρέους για τον ακριβή καθορισμό των μεσοπρόθεσμων που θα ισχύσουν από το 2018 και μετά».

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις θετικές ενδείξεις αναφορικά με την ελληνική οικονομία, όπως καταγράφονται στα στοιχεία από την ΕΡΓΑΝΗ που για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, δείχνουν  θετικό ισοζύγιο στις προσλήψεις σε σχέση με τις αποχωρήσεις από την εργασία.

Η επαναφορά της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο στις ευρωπαϊκές σχέσεις που πέτυχε η κυβέρνηση συνεισφέρει «στην αποκατάσταση για τους εργαζόμενους μιας σχετικής ασφάλειας στην εργασία αλλά επιπλέον δεν έχει νόημα να μιλάμε για ανάπτυξη χωρίς σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας», είπε.

Η ελληνική οικονομία δείχνει μια πολύ σημαντική ανθεκτικότητα αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται στον τομέα της οικονομίας, συμπλήρωσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Σαφής ένδειξη είναι η μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, όπως εξήγησε και τόνισε ότι υπάρχει δυναμικό που ψάχνει διόδους να διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.

«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε θεσμικό πλαίσιο για να βελτιωθεί το οικονομικό περιβάλλον», είπε στη συνέχεια ο αν. υπουργός Οικονομίας, τονίζοντας ότι «η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των επιχειρήσεων, μειώνουν τους χρόνους για την αδειοδότηση και μειώνουν τη γραφειοκρατία». Χαρακτήρισε, δε,  τομή τη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού καθώς ευνοεί και τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Το θετικό ισοζύγιο στις θέσεις εργασίας, η αύξηση της παραγωγής για το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι σημαντικοί δείκτες που δείχνουν θετική τάση στην ελληνική οικονομία ενώ απαιτείται και ένα φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις, επεσήμανε επίσης. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος πέραν των άλλων ρυθμίσεων που τον διαφοροποιούν από άλλες προσπάθειες συνεισφέρει σε αυτή την κατεύθυνση, είπε.

Σημείωσε τέλος ότι απαιτούνται επιπλέον ρυθμίσεις και στο ζήτημα των εισφορών προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά ρυθμίσεις που ενισχύουν τη ρευστότητα. Ανέφερε επίσης ότι για πρώτη φορά καλύπτεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ, μέρος των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα