Χαρά Καφαντάρη: Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για έξοδο (βίντεο)

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» με την Κέλλυ Κοντογεώργη, στο Κανάλι της Βουλής.

 

«Σχετικά με το Πολυνομοσχέδιο:  Η ΝΔ αλλά και η αντιπολίτευση γενικότερα έχουν χάσει το αφήγημά τους. Οι αξιολογήσεις κλείνουν, η χώρα αρχίζει να ανακάμπτει, έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας και φαίνεται ότι τον Αύγουστο θα βγούμε από τις μνημονιακές πολιτικές. Δημιουργείται ένα κλίμα αναστάτωσης, η αντιπολίτευση δεν έχει άλλα επιχειρήματα και λέει αυτά τα οποία λέει. Από τη μια ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για το κόψιμο των συντάξεων το 2019 και  από την άλλη έχει δηλώσει  ότι θα εφαρμόσει ότι έχει υπογραφεί. Το ίδιο ισχύει και για τις δηλώσεις του για τους εργαζόμενους και την ελαστικοποίηση του ωραρίου. Υπάρχει μια αντίφαση στις επίσημες θέσεις και στις πρακτικές.

Ο κόσμος είναι «ζορισμένος» δεν είναι εύκολη κατάσταση αυτή που βιώνουμε τα οκτώ τελευταία χρόνια. Ο κόσμος περιμένει  ακόμη και είναι μεγάλη ευθύνη για την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε αυτό.  Όταν λέμε ότι βγαίνουμε από τα μνημονιακά προγράμματα δεν σημαίνει ότι το Σεπτέμβρη θα ζούμε σε ένα παράδεισο και ότι όλα θα έχουν λυθεί.  Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις, δεν θα είμαστε όμως με το «μαχαίρι στο λαιμό».  Έχοντας περισσότερους βαθμούς ελευθερίας θα μπορούμε  να εφαρμόσουμε μια πολιτική.  Το θέμα είναι οι συγκεκριμένοι δείκτες και στόχοι για τους οποίους  έχουμε δεσμευτεί να τηρούνται και έχει αποδείξει η Κυβέρνηση ότι μέχρις στιγμής αυτό γίνεται. Έχουμε υπερπλεόνασμα, που τις προηγούμενες δύο χρονιές δόθηκε στους πολύ αδύναμους. Φέτος έχει δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ότι το υπερπλεόνασμα θα πάει σε φορολογικά μέτρα. Υπάρχει μια σημαντική ομάδα Ελλήνων πολιτών, οι  «μεσαίοι», που υπερβαρύνονται φορολογικά. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα  στις φορολογικές ελαφρύνσεις. Ο μικρομεσαίος έχει χτυπηθεί πολύ, ήδη  έχει ρυθμιστεί το ασφαλιστικό ζήτημα, το 85% των μικρομεσαίων πληρώνουν μικρότερη εισφορά.

Επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει σταματήσει – «παγώσει» το κλείσιμο εμπορικών επιχειρήσεων. Στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων που ανοίγουν σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων που κλείνουν.  Υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, έχουμε πάρα πολύ δουλειά στην κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μέσα από προγράμματα καινοτομίας και μέσα από προϊόντα προστιθέμενης αξίας, να δημιουργηθεί ένα άλλο μοντέλο τελείως διαφορετικό από αυτό που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση.

Έχουμε κάποιες δεσμεύσεις συγκεκριμένες, η μείωση των συντάξεων που προβλέπεται το 2019 δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους,  ολοκληρώνεται ο επαναυπολογισμός των συντάξεων, εκεί θα δούμε κάποια πράγματα. Σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων (πρώην ΤΕΒΕ) πιθανά να υπάρξει μείωση. Ανάλογα με την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης  κάποια ζητήματα θα τα ξαναδούμε. Τα συγκεκριμένα ζητήματα μπήκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πέρσι, επειδή δεν πίστευε ότι θα πιάσουμε κάποιους συγκεκριμένους στόχους.  Δεν πρέπει να κινδυνολογούμε αλλά ούτε και να δεσμευτούμε ότι δεν θα ισχύσουν, είναι θέματα που θα επανεξεταστούν. Όλοι ανησυχούμε, οι συνταξιούχοι υπέστησαν μειώσεις, ειδικά με το δεύτερο μνημόνιο επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο οι χαμηλοσυνταξιούχοι μην έχουν καθόλου εισφορά στα φάρμακα. Γίνονται κάποιες κινήσεις για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.

Σχετικά με την επίθεση του κ. Κυρανάκη στη κ. Χαρά Καφαντάρη, σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, χθες, περί δήθεν διορισμών στο δημόσιο. Η βουλευτής τόνισε ότι είναι αναληθές, δεν υπάρχει διορισμός του συζύγου της, η εταιρεία αυτή δεν υπάρχει, δεν λειτουργεί. Με τις εκλογές του 2015 η Κυβέρνηση ανέλαβε να βγάλει τη χώρα μας από τα μνημόνια επειδή αυτό το έχει πετύχει, έχουμε πολλές τέτοιου είδους επιθέσεις.  Δεν υπάρχουν άλλα επιχειρήματα.  Αυτό είναι επικίνδυνο για την πολιτική ζωή, οι παραποιημένες ειδήσεις κάνουν πολύ κακό και αποπροσανατολίζουν τον κόσμο. Πρέπει όλοι να «βάλουμε πλάτη» και οι πολιτικές δυνάμεις με την κριτική τους. Η αντιπολίτευση (γιατί δεν μπορεί να συμβαδίζει με την συμπολίτευση) οφείλει να αντιτίθεται σε συγκεκριμένα ζητήματα, οφείλει να έχει άποψη αλλά σε κάποια μεγάλα ζητήματα και στην εθνική προσπάθεια πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ειλικρίνεια και θετική προδιάθεση, διότι αφορά τη χώρα και όχι όποια πολιτική δύναμη που είναι στην κυβέρνηση.  Είμαστε στην τελική ευθεία της εξόδου, απαιτείται μεγάλη προσοχή.

Με το νομοσχέδιο των Ανωνύμων εταιρειών, καθώς και ένα αντίστοιχο για ΕΠΕ που ψηφίστηκε πριν μερικές ημέρες, γίνεται μια προσπάθεια  αναμόρφωσης του δικαίου των εταιρειών.  Όσον αφορά τις Ανώνυμες εταιρείες  μιλάμε για ένα δίκαιο 90 χρόνων. Η Κυβέρνηση δεν διαμορφώνει τον παλιό νόμο, φέρνει καινούργιο, υπάρχει πρόθεση να αναμορφωθεί   συνολικά το δίκαιο των εταιρειών.  Από το Σεπτέμβρη  θα έρθει και άλλο νομοσχέδιο  για την λειτουργία του ΓΕΜΗ.

Το μεσοπρόθεσμο είναι η οικονομική πολιτική της χώρας για τα 4 επόμενα χρόνια, είναι πώς θα συνταχθούν οι 4 προϋπολογισμοί.   Το ζητούμενο είναι η προσέλκυση των επενδύσεων και η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος.

Σχετικά με την επίθεση του Ρουβίκωνα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σήμερα, η Βουλευτής δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες. Υπάρχει ο νόμος και η Πολιτεία. Η δικαιοσύνη και νόμος έχουν το λόγο.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα