Χαλκιδική: Οι δικαστικές αποφάσεις για τα μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου κύρηξε αθώους τους τρεις και ενόχους τους δύο κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής, μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, που δικάστηκαν την Πέμπτη το πρωί από  για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις 8 του Απρίλη του 2013 στο βουνό Κάκαβος όταν δεκάδες μεταλλωρύχοι σε συνεργασία με την αστυνομία τους τραμπούκισαν πετώντας τους πέτρες και δακρυγόνα.

Ο ένας από τους κατοίκους, κρίθηκε ένοχος για τραυματισμό ενός εργαζόμενου της Ελληνικός Χρυσός σε 10 μήνες κάθειρξη με τριετή αναστολή και ο δεύτερος σε 9 μήνες με αναστολή για απόπειρα τραυματισμού δύο εργαζομένων ενώ αθώωθηκε για την κατηγορία της απόπειρας τραυματισμού άλλων 8 εργαζομένων στην εταιρεία.

Συγκεκριμένα στις 8 Απριλίου του 2013, κάτοικοι μέλη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού βρέθηκαν στο σημείο Χονδρό Δέντρο, στη  είσοδο του βουνού Κάκαβος για τις Σκουριές απ`όπου θα περνούσαν δημοσιογράφοι. Στόχος της συγκέντρωσης των αντιδρώντων στις εξορύξεις ήταν να επιδώσουν ψήφισμα και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την σιωπή των μέσων ως προς το θέμα των εξορύξεων και των καταστροφικών συνεπειών στην περιοχή, όταν περίπου 30 εργαζόμενοι της εταιρείας άρχισαν να τους προπηλακίζουν και να πετούν πέτρες εναντίον τους.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα της Μ. Παναγιάς για τα γεγονότα : “Εκεί, σε συνέργεια με την αστυνομία  μας χτύπησαν, πετώντας μας πέτρες, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα ενώ παράλληλα πιο πέρα απέκλειαν αυτοκίνητα αλληλέγγυων που ήθελαν να προσεγγίσουν το σημείο”.
Τα γεγονότα συνεχίστηκαν και στην είσοδο του χωριού με τους εργαζόμενους να πετάνε πέτρες υπό την προστασία των ΜΑΤ.
“Σαν να μην έφτανε αυτό, αργά το απόγευμα και από παράπλευρους δρόμους που τους υπέδειξε η αστυνομία, μαζεύτηκαν στην πλατεία της Μ. Παναγίας ( χοροστάσι), ένα πλήθος τραμπούκων ντόπιων και κοντοχωριανών με μεταλλευτική παιδεία,  που κατά την επιστροφή μας στο χωριό μας προπηλάκισαν, μας έβρισαν, μας χτύπησαν και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Δυο μέρες μετά στην Ιερισσό, θα εισβάλουν τα ΕΚΑΜ και ΜΑΤ για να συλλάβουν και να προφυλακίσουν δυο συναγωνιστές σκορπώντας τον τρόμο στο χωριό σε μια επίδειξη  δύναμης και εξουσίας. Έτσι παγιώθηκε η εταιρεία, με τον κοινωνικό διχασμό και την κρατική καταστολή.” σημείωνε η επιτροπή Μ. Παναγιάς μεταξύ άλλων για τα όσα συνέβησαν.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα