Χαλαρώνουν κι άλλο τα capital controls

Το πρόγραμμα που ετοιμάζει η Ελλάδα για την οριστική συμφωνία με τους δανειστές παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας, όπου σε εκείνο περιλαμβάνεται και η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Τραπεζικές πηγές τονίζουν ότι για να σφραγιστεί η απελευθέρωση των τραπεζικών συναλλαγών εντός και εκτός συνόρων, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά από βήματα για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι ίδιες πηγές τοποθετούν την πλήρη άρση των περιορισμών στα τέλη του 2018, το αργότερο εντός του πρώτου τριμήνου του 2019. Βέβαια, υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η άρση πρέπει να επιτευχθεί όσον το δυνατόν γρηγορότερα μετά τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, προκειμένου να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στους επενδυτές αλλά και στους καταθέτες.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί ο επιθυμητός για ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας (κυρίως για τις επιχειρήσεις) στόχος, πρέπει να υλοποιηθεί ένα πλέγμα από προαπαιτούμενα, τα οποία θα επιτρέψουν στις εποπτικές αρχές εντός και εκτός Ελλάδας να επισφραγίσουν την πλήρη απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα.

Το σχέδιο των 75 σελίδων αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Εurogroup του Λουξεμβούργου στις 21 Ιουνίου. Προέχει η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα