Χαλέπι:Αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων

Η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων,η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Χαλέπι και στα δύο σιιτικά χωριά της επαρχίας Ιντλέμπ, αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πηγή των ανταρτών.

«Η επιχείρηση αναβλήθηκε εξαιτίας της έλλειψης εγγυήσεων για την ασφάλεια όσων μεταφερθούν από τα χωριά Φούα και Κεφράγια», ανακοίνωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντελραχμάν, διευκρινίζοντας ότι η διαδικασία διακόπηκε μετά την επίθεση ενόπλων εναντίον λεωφορείων που είχαν σταλεί για να συμμετάσχουν στην εκκένωση.

Αρκετά λεωφορεία τα οποία πήγαιναν για να παραλάβουν αρρώστους και τραυματισμένους από τα περικυκλωμένα (από τους αντάρτες) χωριά αλ-Φούα και Κεφράγια, δέχτηκαν επίθεση και φλέγονται, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το μεσημέρι της Κυριακής το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και την Κρατική Τηλεόραση της Συρίας.

Μερικά από τα λεωφορεία, όπως και οχήματα της Συριακής Ερυθράς Ημισελήνου, είχαν φτάσει στην είσοδο των δύο χωριών – περισσότερα στη συνεχή ενημέρωση με Liveblog, παρακάτω.

Επειτα από συμφωνία ανάμεσα στις εμπόλεμες πλευρές και τους προστάτες τους, Ρωσία, Τουρκία και Ιράν, οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης των ανταρτών και των αμάχων από την τελευταίο θύλακα του Χαλεπίου θα επαναλαμβάνονταν ταυτόχρονα με ανάλογη επιχείρηση στα χωριά Φούα και Κεφράγια.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, τα λεωφορεία δεν θα ξεκινήσουν από το Χαλέπι πριν από την έξοδο των κατοίκων των δύο σιιτικών χωριών.

Χιλιάδες είναι οι άμαχοι που περιμένουν να βρουν τρόπο να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη, βιώνοντας το σφοδρό κρύο και την πείνα. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στέφαν ντε Μιστούρα, υπολογίζεται ότι παραμένουν στις περιοχές αυτές περίπου 40.000 άμαχοι και περίπου 1.500-5.000 μαχητές της αντιπολίτευσης μαζί με τις οικογένειες τους. Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι είναι και πολλά παιδιά, που περνούν τις νύχτες μέσα σε κατεστραμένα κτίρια, περιμένοντας το επόμενο κύμα βομβαρδισμών. Οι εναπομείναντες άμαχοι, έχουν ελάχιστο πόσιμο νερό, έλλειψη τροφίμων και κοιμούνται ακόμα και στο χώμα υπό πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που φτάνουν τους -6 βαθμούς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται σήμερα να ψηφίσει επί του σχεδίου απόφασης που έχει καταρτίσει η Γαλλία και απαιτεί να αναπτυχθούν διεθνείς παρατηρητές για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης πληθυσμών στο Χαλέπι και την προστασία αμάχων που παραμένουν στην πόλη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα