Φ.Γεννηματά: Ευθύνη των σοσιαλιστών ο επαναπροσδιορισμός της «Κοινωνικής Ευρώπης»

1736878Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση στους συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα. Πρέπει να ανανεώσουμε τις ιδέες μας τολμηρά και αυτό, κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα το πετύχουμε, αγκαλιάζοντας τους λαϊκιστές της δογματικής Αριστεράς, ανέφερε χαρακτηριστικά

Την ανάγκη, να τεθεί ως προτεραιότητα ο επαναπροσδιορισμός της Κοινωνικής Ευρώπης, με σαφή οριοθέτηση τόσο προς τη συντηρητική Δεξιά όσο και στη λαϊκίστικη Αριστερά, τόνισε η Φώφη Γεννηματά, από τη Μπρατισλάβα, όπου διεξάγεται το συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, όπως συνηθίζεται πριν από κάθε σύνοδο κορυφής.

“Εμείς, οι σοσιαλιστές, πρέπει να πάρουμε επάνω μας την υπόθεση της Κοινωνικής Ευρώπης. Δεν μπορεί να αφήσουμε την υπόθεση στους συντηρητικούς που τα βασίζουν όλα στη λιτότητα και όταν μιλούν για Κοινωνική Ευρώπη εννοούν συσσίτια. Πρέπει να ανανεώσουμε τις ιδέες μας τολμηρά και αυτό, κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι θα το πετύχουμε, αγκαλιάζοντας τους λαϊκιστές της δογματικής Αριστεράς”ανέφερε χαρακτηριστικά στη παρέμβασή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η κυρία Γεννηματά αναφερόμενη στην κατάσταση στην ΕΕ, μετά το Brexit, επισήμανε ότι είναι η ώρα των αποφάσεων και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να αλλάξει με πρωταγωνιστές τους σοσιαλιστές.

“Έχουμε διαφορές από τους συντηρητικούς που δεν βοηθάει να υποβαθμίζουμε, να τις κρύβουμε κάτω από το χαλί. Δίνουμε την εντύπωση ότι ταυτιζόμαστε με το Λαϊκό Κόμμα και τις συντηρητικές απόψεις τους. Ο κ. Γιούνκερ εξαφάνισε τη λιτότητα από την ομιλία του, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εξαφανίστηκε η λιτότητα και οι συνέπειές της από τη ζωή μας” σημείωσε και συνέχισε: “Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αδικούμε τον εαυτό μας. Εμείς δεν έχουμε τις πιο προοδευτικές προτάσεις; Γιατί να είναι το μήνυμά μας θολό και ασαφές;”

Υποστήριξε ότι είναι ώρα οι σοσιαλιστές να θέσουν συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για την καταπολέμηση της ανεργίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη, αναπροσαρμόζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας (για παράδειγμα να εξαιρεθούν οι δαπάνες εκπαίδευσης και κατάρτισης).

Σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, είπε ότι πέρα από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, χρειάζεται άμεσα κοινή μεταναστευτική πολιτική στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και ίσης κατανομής των βαρών. Κι έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών. “Εγκαίρως είχαμε θέσει το ευαίσθητο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, στη Μάλτα τον Νοέμβριο του 2015. Είναι η ώρα για δράση, να προλάβουμε τις καταστάσεις πριν μας προλάβουν για άλλη μια φορά” υπογράμμισε η κυρία Γεννηματά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα