Site icon The Indicator

Φ.Γεννηματά: Αλυσοδεμένη από την κυβέρνηση η χώρα

Για «αποτυχία» της κυβέρνησης και στο Eurogroup και στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έκανε λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Η κυρία Γεννηματά μίλησε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του Κιλκίς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι «μοιράζει τη φτώχεια» σχολιάζοντας τις παροχές του Πρωθυπουργού.

«Αυτές τις ημέρες εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση για το “κλείσιμο” της δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος. Η κυβέρνηση εμφανίστηκε ικανοποιημένη. Προς τι η θριαμβολογία; Προς τι η μεγάλη γιορτή για το Eurogroup; Αποτυχία δύο στα δύο! Πήραν το χειρότερο για τη χώρα, από αυτό που ζητούσε το ΔΝΤ και το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε η Ευρώπη! Πήραν μια αναδιάρθρωση που θα ωφελήσει τους Έλληνες μετά από 24 χρόνια και ένα πλεόνασμα 3,5% για τα επόμενα χρόνια που είναι αδύνατον να επιτευχθεί», είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Τώρα, όλοι κατανοούν τι πέτυχε το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Την μεγάλη και σημαντική για την χώρα απομείωση του δημόσιου χρέους, που έγινε τον Φεβρουάριο του 2012. Μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από το 2011 και οδήγησε σε καθαρή ονομαστική μείωση του χρέους. Εμείς αυτό καταφέραμε. Αυτό που η κυβέρνηση λοιδόρησε. Ενώ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλυσόδεσε τη χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Αλλά φυσικά έτσι και το ΔΝΤ βρίσκει ένα φύλλο συκής ώστε να επιστρέψει στο πρόγραμμα και ο κ. Σόιμπλε και οι Ευρωπαίοι ξενοιάζουν, όχι μόνο μέχρι τις γερμανικές εκλογές, αλλά για αρκετά χρόνια ακόμα. Μια χαρά τους εξυπηρέτησε η κυβέρνηση».

«Χάρη στη διαπραγμάτευση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχουμε δύο μνημόνια στο κατώφλι μας! Το μνημόνιο 3 PLUS με το ΔΝΤ και -αφού όλοι προεξοφλούν και ο προϋπολογισμός το προβλέπει ρητά, ότι η χώρα θα αργήσει πολύ να ξαναβγεί στις αγορές- το μνημόνιο 4 μετά το 2018. Και το μόνο αναπάντητο ερώτημα είναι: Ποιος θα βάλει την υπογραφή; Η πατρίδα μας, μια φορά ακόμη στην ιστορία της, πληρώνει ακριβά την έλλειψη εθνικής ομοψυχίας και συνεννόησης», συνέχισε.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε δύο πρόσφατα παραδείγματα:

α. τον Οκτώβριο είχαμε 80.000 απολύσεις, περισσότερες από τις προσλήψεις, και δεν οφείλονται μόνο στη λήξη της τουριστικής περιόδου, γιατί πρόκειται για αριθμό ρεκόρ. Κατέρρευσε λοιπόν ένα ακόμη κυβερνητικό επιχείρημα για την μείωση της ανεργίας.

β. το 61,68% των νέων προσλήψεων είναι πια σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία.

«Τα προβλήματα είναι εδώ», τόνισε και ανέφερε:

Για το ΠΑΣΟΚ η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας, αλλά βρίσκεται στη δυνατότητα που έχουν οι παραγωγικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν, με βάση ένα πλαίσιο αποδεκτό από τους κοινωνικούς εταίρους.

Η κ. Γεννηματά παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη και την απασχόληση, που είναι οι εξής:

1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα 3 χρόνια.

2. Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή, στο προηγούμενο ύψος τους, προ των αυξήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες, στην εστίαση.

3. Απαλλαγή για 3 χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου).

4. Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους έντιμους και ικανούς μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό. Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση  ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες).

5. Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece.

Επίσης οι δαπάνες για εκπαίδευση και κατάρτιση να εξαιρεθούν από τα μέτρα λιτότητας και τους δημοσιονομικούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κανένας νέος δεν πρέπει να είναι αποκλεισμένος από μια ευκαιρία απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. «Απαιτούμε ως Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να γίνει μόνιμο το πρόγραμμα Εγγύηση για την Νεολαία της Ευρώπης, με χρηματοδότηση 20 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2020. Έτσι ώστε, σε κάθε νέο οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης να προσφέρουν μέσα σε 6 μήνες αφότου έχει μείνει εκτός αγοράς εργασίας, μια θέση εργασίας, ή μαθητείας ή κατάρτισης».

Πρότεινε μέτρα κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως:

Σε ότι αφορά στο «εργασιακό» κατέθεσε πέντε προτάσεις:

1. Ο καθορισμός του κατώτερου μισθού (και ημερομισθίου) «επιστρέφει» στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

2. Στηρίζουμε το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων (Εθνική, Κλαδική, Επιχειρησιακές) και την καθολικότητα εφαρμογής τους.

3. Δεν αποδεχόμαστε τις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις και την επαναφορά εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out).

4. Είναι ζήτημα προτεραιότητας η αυστηρή τήρηση των όρων και των συμβάσεων, η αντιμετώπιση της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας. Επιβάλλεται η αναβάθμιση και ενίσχυση του Συστήματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ώστε να επιτελεί αυτό το ρόλο.

5. Τα θέματα που αφορούν την σχέση των συνδικάτων με τις επιχειρήσεις, πρέπει να λυθούν μέσα από τον Κοινωνικό Διάλογο και την Συλλογική Διαπραγμάτευση.

Η κ. Γεννηματά το πρωί επισκέφθηκε τις επιχειρήσεις KLEEMANN και EURIMAC στη Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς και στις 6.30μ.μ.θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στον Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Exit mobile version