Φ. Βάκη: Οξύμωρο να διεξάγονται στην Τουρκία εκλογές με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκη

“Θα πρέπει να επεξεργαζόμαστε όλα τα δεδομένα διαρκώς και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ, όχι μονοδιάστατα, αλλά πολυεπίπεδα, μέσω της διπλωματικής οδού και της αξιοποίησης των ισχυρών διεθνών συμμαχιών που διαθέτουμε” δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM”, σχετικά με το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία.

“Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε με προσοχή και με μια ανησυχία σε περίπτωση που ενόψει των εκλογών και για εσωτερική κατανάλωση αυξηθεί η ένταση” είπε η κ. Βάκη χαρακτηρίζοντας “οξύμωρο” και “πολιτικά παράδοξο και μάλιστα ανησυχητικό, να διεξάγονται εκλογές με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης”.

“Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή σύσσωμο το τουρκικό πολιτικό σύστημα επενδύει πολιτικά στον εθνικισμό και προσπαθεί να κάνει μία εξαγωγή -στην ευρύτερη περιοχή- των πολύ δύσκολων εσωτερικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που ταλανίζουν την τουρκική κοινωνία. Η ένταση στο Αιγαίο θεωρώ ότι για την Τουρκία είναι μία βαλβίδα εσωτερικής εκτόνωσης σε σχέση με τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει, μεταξύ των οποίων είναι η διαρκής υποτίμηση του νομίσματος –έχει πάρει την κατρακύλα η τουρκική λίρα με τεράστια αύξηση του κόστους ζωής, η μη ισόρροπη ανάπτυξη, η ραγδαία αύξηση της καταστολής και της βίας, που ούτε λίγο ούτε πολύ ισοδυναμεί με κατάλυση και κάθε έννοιας κράτους Δικαίου” εξήγησε η κ. Βάκη.

“Δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται η προκλητικότητα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και τα εσωτερικά τους προβλήματα, αλλά και η γενικότερη γεωπολιτική συγκυρία, η οποία αφορά και τη Συρία” πρόσθεσε και διευκρίνισε: “Αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται εμπλεκόμενη σε έδαφος τρίτης χώρας, με ανοιχτά μέτωπα και στο εσωτερικό της σε σχέση με το κουρδικό και θεωρώ ότι επιχειρεί να διασφαλίσει πολιτικά ανταλλάγματα μέσω της συμμετοχής της σε έναν πόλεμο πολυδιάστατο, με πολύ μεγάλο κόστος και για την ίδια, ακροβατώντας ανάμεσα στα μπλοκ των υπερδυνάμεων, που ανταγωνίζονται στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό και αυτή η εξαγωγή επιθετικότητας στο Αιγαίο ενδεχομένως να επιχειρηθεί να χρησιμοποιηθεί και ως ένα μέσο απεμπλοκής από τη συριακή διαμάχη”.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στην Τουρκία, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε “πολύ σημαντικό το ισχυρό και ομόφωνο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ηγεσία του Ερντογάν, προκειμένου να απελευθερωθούν αμέσως οι δύο Έλληνες”. “Το γεγονός ότι η Γαλλία έδειξε την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, αλλά και ο Γιούνκερ προέβη σε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς -χαρακτήρισε γελοίο τον τουρκικό ισχυρισμό, ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτελούν απειλή για τη γείτονα- αυτά όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να αξιοποιήσει όλες τις διεθνείς συμμαχίες της” παρατήρησε, ενώ για τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο σημείωσε: “Είναι και πάγια τακτική -εδώ και 30 χρόνια γίνεται αυτό- της τουρκικής διπλωματίας, να προσπαθεί να γκριζάρει ζώνες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση”.

Με αφορμή την παρατηρούμενη αύξηση των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα από την Τουρκία, η κ. Βάκη σημείωσε πως υπάρχει “αυτονόητη υποχρέωση της ΕΕ, καθώς τα σύνορά μας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα”. “Όταν εμείς ως χώρα δώσαμε ένα παράδειγμα αλληλεγγύης και υποδοχής ενός τεράστιου προσφυγικού ρεύματος, διασφαλίζοντας και δικαιώματα και -όσο μπορούσαμε- ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής των προσφύγων, επωμιστήκαμε όλο το βάρος και η Ευρώπη κώφευε και δεν αναλάμβανε τις ευθύνες που της αναλογούσαν και τώρα υπάρχει όντως ο κίνδυνος να αυξηθούν πάρα πολύ -ήδη διαπιστώνουμε τέτοια δείγματα- οι ροές των προσφύγων” πρόσθεσε.

“Το ΔΝΤ παραπέμπει με τον τρόπο του στο τέλος των μνημονίων”

Αναφερόμενη, εξάλλου, στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία και την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, η κ. Βάκη παρατήρησε πως “ως συμπέρασμα για πρώτη φορά το ΔΝΤ αναγκάζεται να αποδεχθεί τα λάθη στους υπολογισμούς του και να συγκλίνει με τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμών και αυτή η ποιοτική διαφοροποίηση προφανώς και απομακρύνει το ενδεχόμενο για νέα μέτρα ή για επιπλέον λιτότητα, παραπέμποντας με τον δικό του τρόπο στο τέλος των μνημονίων, το οποίο είναι και το ζητούμενο”.

Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της πρόβλεψης του ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, η κ. Βάκη διευκρίνισε: “Σε σχέση με το ύψος της μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 2018 το ΔΝΤ επιβεβαιώνει κάποιες αρνητικές εκτιμήσεις, καθώς εκτιμά ότι το ύψος της μεγέθυνσης θα ανέλθει στο 2%, έναντι 2,5% της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δηλαδή, σε αυτόν τον τομέα, συνεχίζει να μην είναι πολύ αισιόδοξο για την ανάπτυξη της χώρας, την οποία παγίως συνδέει με το άχθος του όντως πολύ υψηλού δημόσιου χρέους μας, αλλά αποδέχεται για πρώτη φορά, σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, την εσφαλμένη του εκτίμηση και τη διορθώνει αναγνωρίζοντας τελικά ότι η χώρα δημιούργησε θετικό αποτέλεσμα, στο ύψος του 3,7%, έναντι του 1,7% που υπολόγιζε στην προηγούμενη έκθεσή του, ενώ για το 2018 αναθεωρεί την πρόβλεψή του από το 2,2% στο 2,9%”. “Φυσικά”, συνέχισε η κ. Βάκη, “σε σχέση με την διακύμανση του δημόσιου χρέους η εκτίμηση είναι ότι παραμένει εξαιρετικά μη βιώσιμο και για το 2018 υπολογίζει ότι θα ξεπεράσει το 190% του ΑΕΠ”.

“Από τα στοιχεία βγάζω το συμπέρασμα πως φαίνεται ότι δεν θα υποστηρίξει μαξιμαλιστικές θέσεις της ερμηνείας του για την ελληνική οικονομία -ιδιαίτερα ως προς τις απαιτήσεις για τα νέα μέτρα- οι οποίες δεν μπορούν να σταθούν λογικά, όταν αποδέχεται την ύπαρξη τόσο υψηλών πλεονασμάτων και την ίδια στιγμή αναμένεται με ένταση να συνεχίσει να πιέζει για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους” προέβλεψε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα