Φ. Βάκη: Η ΝΔ ταυτίζεται στις απόψεις της με τους short sellers του χρηματιστηρίου

«Οι μεγαλύτεροι θεσμοί της παγκόσμιας οικονομίας δεν συμμερίζονται την κινδυνολογία που πλήττει το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα δεν συμμερίζονται ούτε τον αρνητισμό της Νέας Δημοκρατίας», δήλωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

 

«Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή με ποιους ταυτίζεται στις απόψεις της; Με τους short sellers του χρηματιστηρίου, οι οποίοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα πανικού;», διερωτήθηκε η κ. Βάκη, εκτιμώντας πως «αυτό είναι σημαίνον στοιχείο, που πρέπει να λάβει υπόψη του και ο ελληνικός λαός στην κρίση του για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα θέματα της ελληνικής οικονομίας».

«Υπάρχει ένα παράδοξο όσον αφορά τις πραγματικές ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα. Προχθές, με την πίεση στις τραπεζικές μετοχές να μαίνεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο των ελληνικών τραπεζών, αξιολογώντας μάλιστα ως θετικό βήμα και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στο εσωτερικό και στη χαλάρωσή τους για συναλλαγές με το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ δημοσίευσε τη φθινοπωρινή έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αναθεωρώντας προς το καλύτερο τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», παρατήρησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας και ότι «οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν πρόσφατα με επιτυχία την εξομοίωση ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ και είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες».

Ερωτηθείσα, εξάλλου, σχετικά με την προοπτική κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή, η κ. Βάκη εξέφρασε αισιοδοξία αφενός για την εν εξελίξει προβλεπόμενη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ, αφετέρου για την ψηφοφορία στην Ελλάδα. «Είμαι αισιόδοξη, θεωρώ ότι είναι μία καλή συμφωνία, που επιλύει και στα καθ’ ημάς ένα πρόβλημα το οποίο κακοφόρμισε πια 27 χρόνια και είναι μία συμφωνία, η οποία θα εδραιώσει σχέσεις καλής γειτονίας, ειρήνης, συνεργασίας στα Βαλκάνια», είπε, προβλέποντας ότι «θα περάσει και σε εμάς, καθώς το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές αυτό το θέμα, είναι ένα μείζον θέμα, ένα σοβαρό θέμα, που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια μεγάλη περιοχή και θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας θα αναλάβει πια τις ευθύνες του σε αυτό».

«Υπάρχει η εθνική γραμμή», υπογράμμισε, παρατηρώντας ότι «κάποιοι προσφάτως έχουν αποφασίσει να ενδυθούν τη λεοντή του μακεδονομάχου με όλα τα συμπαρομαρτούντα, διότι αυτή η κατάσταση πυροδότησε εθνικισμούς, ρατσισμούς και είχε ολέθριες συνέπειες τελικά και για την κοινωνία» και κάλεσε τα κόμματα που διαφωνούν «να σταματήσουν να παραπαίουν μεταξύ μιας ακροδεξιάς ρητορικής από τη μια και μιας άγονης και αδιέξοδης για τη χώρα καταστροφολογίας».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, σχετικά με το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, η κ. Βάκη ανέφερε: «Αυτό που είπε η κ. Γεννηματά ουσιαστικά πιστοποιεί περίτρανα -δεδομένης και της στάσης του κόμματός της το προηγούμενο διάστημα- ότι βαίνει κεντροδεξιά και ουσιαστικά αυτό που έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν να ακολουθεί τις κυρίαρχες επιλογές της ΝΔ». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «από εδώ και πέρα και με τα νέα δεδομένα, ότι η χώρα εξήλθε από τα μνημόνια και γυρίζει σελίδα, το δέον είναι να αντιπαρατίθενται πλέον προγράμματα και θέσεις».

Σχετικά με τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών και την κατάσταση που επικρατεί στα hotspots στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η κ. Βάκη είπε: «Θα πρέπει να αποφύγουμε την ισοπεδωτική κριτική της ΝΔ, η οποία μάλιστα εσχάτως θυμήθηκε τις ανθρωπιστικές αξίες, γιατί η ΝΔ ανήκει στο ΕΛΚ με πολύ γνωστές θέσεις στο προσφυγικό. Θα πρέπει να αποφύγουμε μία ισοπεδωτική κριτική, είτε αυτή αφορά τις συνθήκες διαμονής, είτε θέματα εγκληματικότητας. Είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ σοβαρή δυσκολία να φιλοξενεί κανείς χιλιάδες ανθρώπους σε συνθήκες πίεσης. Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η κατάσταση βελτιώνεται όλο και περισσότερο».

Αναφορικά με την έρευνα της Αρχής Καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (OLAF) για το ενδεχόμενο κατασπατάλησης κονδυλίων σημείωσε: «Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, η ΝΔ και ορισμένα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ εγείρουν σοβαρά ζητήματα διαχείρισης κονδυλίων για το προσφυγικό. Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε δηλώσεις για υποτιθέμενη κατασπατάληση 1,6 δισ. διά της Μόριας. Στο θέμα αυτό -επειδή η σπέκουλα πρέπει να έχει και όρια- θα ήθελα να αναφέρω κάποια στοιχεία. Καταρχάς το ποσό του 1,6 δισ. αποτελεί αποκύημα της φαντασίας της ΝΔ. Ουδέποτε το κράτος έλαβε τέτοια χρήματα από κάποιον ευρωπαϊκό φορέα. Τουλάχιστον το 70% των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία δίδεται κατευθείαν σε ιδιώτες, που τα διαχειρίζονται εκείνοι στο πεδίο και όχι στο κράτος».

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες που αφορούν τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής διευκρίνισε: «Ενεπλάκη η OLAF μετά από καταγγελίες της εφημερίδας Φιλελεύθερος σε σχέση με κάποιο πρόγραμμα σίτισης που καλύφθηκε από ιδιώτες για ένα ποσό γύρω στα 50 εκατ. ευρώ. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν διαψευσθεί κατηγορηματικά από το υπουργείο Άμυνας και μάλιστα το υπουργείο πήρε το ίδιο πρωτοβουλία να καλέσει και τις εισαγγελικές Αρχές να συμμετάσχουν στις έρευνες. Θεωρώ ότι υπάρχει μία πολύ μεγάλη σπέκουλα. Φυσικά όλες οι έρευνες είναι καλοδεχούμενες».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα