Φ. Βάκη: Ανάπτυξη και όχι «χαντρούλες στους ιθαγενείς» (βίντεο)

«Ανακούφιση» και «ανησυχία» ήταν το δίπολο στο οποίο κινήθηκε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη για να σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία.

«Ανακούφιση που δεν έγινε πραγματικότητα της ανόδου στην εξουσία της ακροδεξιάς», ταυτόχρονα όμως και ανησυχία για το ποσοστό της Μ. Λεπέν στη Γαλλία σε μια χώρα με δημοκρατικές παραδόσεις, μια χώρα που γέννησε το διαφωτισμό. Επίσης ανησυχητικό χαρακτήρισε το φαινόμενο του μεγάλου ποσοστού αποχής.

H κ. Βάκη υπογράμμισε ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν δικαιούται κανείς να παραμείνει «καθαρός», ή να επικαλείται το επιχείρημα της χαμένης ψήφου. «Δεν χωρούσαν διλήμματα γιατί το μεγαλύτερο κακό είναι το απόλυτο κακό», ενώ όπως επισήμανε «μιλάμε για ένα ακροδεξιό φασιστικό κόμμα», ενώ όπως σημείωσε και η ίδια τον κ. Μακρόν ως πολιτικό αντίπαλο τον βλέπει. «Ζητούμενο είναι μια άλλη δημοκρατική Ευρώπη».

Αναφορικά με την ανάπτυξη η κ. Βάκη υποστήριξε ότι χρειάζεται ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και όχι αυτό της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, που διασπαθιζόταν σε off shore. «Ανάπτυξη δεν είναι η συμπίεση του κόστους εργασίας προς τα κάτω και χαντρούλες, καθρεφτάκια στους ιθαγενείς», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τα μέτρα τόνισε ότι οι δυσκολίες θα ξεκινήσουν από το 2019, καθώς, εξαιτίας της διαμάχης ΔΝΤ – Ευρώπης αναγκαστήκαμε να αποδεχθούμε μέτρα, αλλά για αυτά τα μέτρα θα υπάρξουν τα αντίμετρα. Προέτρεψε δε, να μην τρομοκρατούμε την κοινωνία ότι θα υπάρξουν μέτρα από τώρα.

Σε αντιπαράθεση με τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κεδίκογλου που επιχειρούσε να φορτώσει την κατάρρευση των δικαιωμάτων στον τομέα της εργασίας στην κυβέρνηση, τον ρώτησε ευθέως αν αυτή η κυβέρνηση κατάργηση τις συλλογικές συμβάσεις, χωρίς να λάβει απάντηση επ’ αυτού.

Τέλος η κ. Βάκη επεσήμανε ότι δεν ακούγεται τίποτα για την πολλή συστηματική δουλειά που κάνει το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ούτε για τα πρόστιμα που πέφτουν για την αδήλωτη εργασία αλλά ούτε και για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής που δίνει η κυβέρνηση. «Το μαύρο χρήμα στην υγεία είναι 84 εκ. ευρώ» ενώ με τα νομοσχέδια που έρχονται στόχος της κυβέρνησης είναι να καταπολεμηθεί το όργιο με τις προμήθειες, τόνισε υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας κατά της διαπλοκής που δίνει η κυβέρνηση έχει αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα