Φόβο σπέρνει η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς στην ηγεσία της Ευρώπης

Επαγρύπνηση και εντατικές έρευνες από χθες σε Ευρώπη και Ελλάδα, μετά την αποστολή  φακέλων – βομβών ελληνικής προέλευσης, τόσο στο γραφείο του γερμανού υπουργού οικονομικών όσο και στο κτίριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών ασφαλείας, δεν αποκλείεται να έχουν αποσταλεί και άλλοι φάκελοι, παγιδευμένοι με εκρηκτικά σε ξένους και  έλληνες αξιωματούχους.

Πληροφορίες προερχόμενες απο ανώτατες αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι  οι αρμόδιες αρχές της χώρας μας βρίσκονται σε συνεχή ανταλλαγή στοιχείων με τις αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών καθώς δεν αποκλείεται να έχουν αποσταλεί και άλλοι φάκελοι, παγιδευμένοι με εκρηκτικά τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ένδειξη για άλλα τρομο-δέματα αλλά ερευνώνται όλες οι περιπτώσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Επί πλέον τόνισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν και θα ληφθούν μέτρα για να καλυφθούν τα κενά.

Εντατικές έρευνες

Εν τω μεταξύ ερευνάται εξονυχιστικά  το υλικό από κάμερες στο κέντρο της Αθήνας,καθώς οι ελληνικές αρχές υποθέτουν ότι τα δέματα έχουν αποσταλεί μέσω ταχυδρομικού κιβωτίου από κεντρικό σημείο της Αθήνας, με πιθανότερη την οδό Ακαδημίας.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι φάκελοι μεταφέρθηκαν στο Κρυονέρι και στη συνέχεια μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας εστάλησαν αεροπορικώς σε Γερμανία και Γαλλία.

Σοβαρά  ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι δεν εντοπίστηκαν ούτε από τις ελληνικές αλλά ούτε από τις ευρωπαϊκές αρχές στις οποίες εστάλησαν στα σημεία ελέγχου των τριών χωρών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος αναγράφεται ως αποστολέας του δεύτερου φακέλου που εξερράγη στο κτίριο του ΔΝΤ στο Παρίσι συναντάται με τον αρχηγό της αστυνομίας και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Το πρωί της Πέμπτης προηγήθηκε ανάληψη ευθύνης για την αποστολή δέματος – βόμβα στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών με παραλήπτη τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και φερόμενο αποστολέα τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Α. Γεωργιάδη, από την οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς/FAI με ανάρτησή της στον ιστότοπο Athens Indymedia.

Το όνομα του Πολ Τόμσεν ήταν αυτό που αναφερόταν στον φάκελο που εξερράγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, σύμφωνα με τη γαλλική αστυνομία. Εξαιτίας της έκρηξης μια διοικητική υπάλληλος -βοηθός του Τόμσεν- τραυματίστηκε ελαφρά στα χέρια και στο πρόσωπο και επηρεάστηκε η ακοή της, όταν άνοιξε την «παγιδευμένη» επιστολή που έφθασε μέσω αλληλογραφίας στο κτήριο.  Το γραφείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Οι αρχές προσανατολίζονται στο ενδεχόμενο οι αποστολείς να είναι οι ίδιοι, καθώς το εκρηκτικό πακέτο που απεστάλη στον Σόιμπλε περιείχε 30 γραμμάρια πυρίτιδας και έναν πυροδοτικό μηχανισμό παρόμοια ήταν και η ποσότητα στον φάκελο που απεστάλη στο ΔΝΤ.

Η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες  στο κέντρο διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και στα μηχανήματα ασφαλείας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν σταλεί κι άλλα αντίστοιχα εκρηκτικά πακέτα.

Επανάληψη του Νοεμβρίου του 2010 από τη ΣΠΦ, με το μπαράζ αποστολής βομβο-δεμάτων παγιδευμένων με εκρηκτικά σε πρεσβείες ξένων χωρών και στους τότε ηγέτες της Γερμανίας και Ιταλίας, Άνγκελας Μέρκελ και Σίλβιο Μπερλουσκόνι αντίστοιχα, φοβούνται στην Ελληνική Αστυνομία, έπειτα από την ανάληψη ευθύνης απο τη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς για το πακέτο – βόμβα που εστάλη την περασμένη Πέμπτη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαρντ Σόϊμπλε , αλλά και την έκρηξη παγιδευμένου δέματος που σημειώθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Παρίσι, με συνέπεια τον τραυματισμό μιας υπαλλήλου.

“Προφανώς πρόκειται για συμβολική ενέργεια. Ισχυρό, με διεθνή αντίκτυπο , παρ΄ όλα αυτά συμβολισμό”, ανέφερε στο “Π” αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.ο οποίος το 2010 είχε ενεργό συμμετοχή στην επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής μετά το μπαράζ επιθέσεων με παγιδευμένους φακέλους – βόμβα, μέσω κούριερ και των ΕΛΤΑ το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου.

Οι έρευνες, αλλά και η τύχη είχαν οδηγήσει στην ΕΛ.ΑΣ.στην εξάρθρωση της πρώτης γενιάς της Συνωμοσίας των Πυρήνων της ΕΛ.ΑΣ, (συνολικά έντεκα άτομα), φυλακισμένα μέλη των οποίων – όπως υποστηρίζουν με επιστολή τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου- βρίσκονται πίσω από την αποστολή του παγιδευμένου με εκρηκτικά δέματος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκαρντ Σόϊμπλε.

“ Η νέα αυτή ενέργεια της ΣΠΦ (Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) αποδεικνύει ότι η Οργάνωση, παρά το μπαράζ συλλήψεων, όχι μόνο παραμένει ισχυρή αλλά με διασυνδέσεις στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικότερη την επαναστατική οργάνωση FAI (σ.σ.με την οποία οι Πυρήνες έχουν αδελφοποιηθεί). Επιβεβαιώνεται λοιπόν η θεωρία που λέει πως “η πηγή της Τρομοκρατίας παραμένει αστείρευτη”, πρόσθεσε μιλώντας στο “ Π” ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Εν τω μεταξύ οι ελληνικές αρχές ζήτησαν και τους απεστάλησαν από τις γαλλικές αρχές φωτογραφίες από τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού, που εξερράγη το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι, έτσι ώστε να διαπιστωθεί – έστω εξ αποστάσεως – αν έχει κοινά χαρακτηριστικά με το πακέτο – βόμβα που εστάλη την προηγούμενη ημέρα ακριβώς, στο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, με παραλήπτη τον Βόλφγκαρντ Σόϊμπλε.

“Το δέμα φαίνεται πως περιείχε μικρή ποσότητα μη ανιχνεύσιμης – από τους ειδικούς σαρωτές – εκρηκτικής ύλης και αυτό είναι που μας προβληματίζει” , ανέφεραν στο “Π” “πηγές” της αντιτρομοκρατικής.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες σε υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ και εταιρείες ταχυμεταφορών έτσι ώστε να βρεθεί η “διαδρομή” του πακέτου -βόμβα που απεστάλη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Καταδικάζει η Λαγκάρντ – για «επίθεση» μιλάει ο Ολάντ

Η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ καταδίκασε την έκρηξη στα γραφεία του Παρισιού, κάνοντας λόγο για «δειλή πράξη βίας».

«Καταδικάζω αυτήν την άνανδρη πράξη βίας και επαναβεβαιώνω την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να συνεχίσει το έργο του. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τις γαλλικές Αρχές για να διερευνήσουν το περιστατικό και να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού μας» ανέφερε σε γραπτή της δήλωση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε το περιστατικό ως «επίθεση που δείχνει πως είμαστε πάντα στο στόχαστρο»,» δήλωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο μιας επίσκεψης στην Τουλόν (νοτιοανατολικά).

ΕΛΤΑ: Η εταιρεία που έχει αναλάβει την ασφάλεια δεμάτων υπεύθυνη για τη βόμβα στον Σόιμπλε

Σε ανακοίνωση προχώρησαν  τα ελληνικά ταχυδρομεία με αφορμή το δέμα-βόμβα το οποίο έφτασε στο γραφείο του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ, υπεύθυνη είναι η εταιρεία η οποία έχει συνάψει σύμβαση για την ασφάλεια και τον έλεγχο των δεμάτων.

Η ανακοίνωση:

«Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, διαθέτουν υπερσύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς, για την ανίχνευση και τον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων, σε όλες τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό. Πρόκειται για ηλεκτρονικό σύστημα που αποτελείται από ακτινοσκοπική συσκευή X-RAY ελέγχου αεροπορικού φορτίου, και συσκευή ανίχνευσης ιχνών εκρηκτικών (Explosives Trays Detector), το οποίο είναι εγκεκριμένο από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή, για πιστοποίηση τεχνολογικού εξοπλισμού ελέγχου στην αεροπορική ασφάλεια.

Ο προαναφερόμενος εξοπλισμός ελέγχου είναι Γερμανικής κατασκευής, ο πλέον σύγχρονος που υπάρχει στην Ελλάδα, ανανεώθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2017 από τα ΕΛΤΑ, είναι εγκατεστημένος και λειτουργεί στο αεροδρόμιο ‘’Ελ. Βενιζέλος’’.

Ο χειρισμός του εξοπλισμού γίνεται από εξειδικευμένη εταιρία, η οποία διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση που προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Οι έλεγχοι διενεργούνται από την εν λόγω εταιρία, από πιστοποιημένο προσωπικό της, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου και παραδίδονται οι ταχυδρομικές αποστολές πριν τη φόρτωσή τους στα αεροσκάφη.

Έπειτα από απόφαση των Ελληνικών Ταχυδρομείων διενεργείται εξονυχιστική έρευνα για να διαπιστωθούν οι ενδεχόμενες αβλεψίες από πλευράς της εταιρίας η οποία έχει αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις νόμιμες προδιαγραφές, τον έλεγχο για τις ταχυδρομικές αποστολές που διακινούνται αεροπορικώς προς το εξωτερικό.
Παράλληλα συνεργάζονται με τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές ασφαλείας για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού και η διαδικασία είναι σε προανακριτικό στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, θα ασκήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμά τους, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρία.

Τονίζουμε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες από την Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση καθώς και τους κανονισμούς ασφαλείας διακίνησης ταχυδρομικών αεροπορικών αντικειμένων. Οφείλουμε ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι, παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί σε πολλά ταχυδρομεία στον κόσμο.»

      

      

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα