Φόβοι για την ασφάλεια πυρηνικών όπλων στη βάση Ιντσιρλίκ

anisychia-gia-tin-asfaleia-pyrinikon-pou-vriskontai-sti-vasi-tou-intsirlikΔεκάδες αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, όχι μακριά από τα συριακά σύνορα, υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στα χέρια «τρομοκρατών ή άλλων εχθρικών δυνάμεων», προειδοποιεί έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η ασφάλεια αυτού του οπλοστασίου, που βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ.από τη Συρία, επικρινόταν από καιρό, όμως η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία επανέφερε τους φόβους για την προστασία των περίπου 50 πυρηνικών όπλων.
«Είναι αδύνατο να ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα είχαν μπορέσει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία», αναφέρει στην έκθεσή του το ινστιτούτο Stimson Center.

Η αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ είναι στρατηγικής σημασίας για τον συνασπισμό δυνάμεων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Όμως τον Μάρτιο το Πεντάγωνο έδωσε εντολή να απομακρυνθούν για λόγους ασφαλείαςοι οικογένειες των στρατιωτικών και του πολιτικού προσωπικού που βρισκόταν στην νότια Τουρκία.

Ο Τούρκος διοικητής της βάσης συνελήφθη εξάλλου, όπως και εκατοντάδες ανώτατοι αξιωματικοί, δικαστές και εισαγγελείς που κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η αποθήκευση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ισοδυναμεί με ρώσικη ρουλέτα», τόνισε η Λέισι Χίλεϊ, που συνυπογράφει την έκθεση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα