Φυλάκιση ενός έτους σε 3 μέλη του κινήματος των Σκουριών

exorixi-skouriesΠοινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή επέβαλε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολύγυρου Χαλκιδικής σε τρεις από τους 14 κατηγορούμενους του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις, που δικάζονταν για τα γεγονότα της 14ης Φεβρουαρίου 2014 στη διασταύρωση του «χόνδρου δένδρου» προς το μεταλλείο Σκουριών.

Κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας και αποκλεισμού του δρόμου που οδηγεί στο εργοτάξιο, η αστυνομία προσπάθησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές, που πραγματοποιούσαν την καθιστική διαμαρτυρία αρπάζοντας πρώτα τις… γυναίκες! Η ενέργεια αυτή πυροδότησε την αντίδραση των διαμαρτυρομένων και σημειώθηκε ένταση, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σοβαρά επεισόδια.

Συνολικά 14 άνθρωποι-αγωνιστές του κινήματος κατηγορήθηκαν κατά περίπτωση για εξύβριση, απειλή και αντίσταση κατά της αρχής από την αστυνομία. Το δικαστήριο απήλλαξε τους 11 κάνοντας χρήση του άρθρου 8 του νόμου 4411/2016 που προβλέπει παραγραφή πταισμάτων και μικρών πλημμελημάτων, για αποφόρτιση των φυλακών και των πινακίων των δικαστηρίων. Ωστόσο, στηριζόμενο στις καταθέσεις των μαρτύρων αστυνομικών καταδίκασε τρεις (δυο άνδρες και μια γυναίκα) που βαρύνονταν με την κατηγορία της αντίστασης.

Στην τελική αγόρευση της η συνήγορος υπεράσπισής τους τόνισε ότι εννέα από τους δέκα αστυνομικούς μάρτυρες κατηγορίας δεν ανέφεραν αντίσταση κατά της αρχής από τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, διότι είτε δεν ήταν παρόντες, είτε δεν τους θυμόντουσαν…

Ωστόσο ένας, η παρουσία του οποίου στη σύλληψη αμφισβητείται, έδωσε λεπτομερήκατάθεση που οδήγησε στην καταδίκη τους χωρίς να αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

Το δικαστήριο πάντως, έδωσε στους τρεις τριετή αναστολή λόγω λευκού ποινικού μητρώου και το δικαίωμα έφεσης με ανασταλτικό αποτέλεσμα. Μετά την καταδίκη τους, τα τρία μέλη του κινήματος αφέθηκαν ελεύθερα.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα