«Φραγή» στις υποκλοπές – Το απόρρητο σχέδιο «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.» για τα τηλέφωνα Παυλόπουλου, Τσίπρα και υπουργών

Το μυστικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.» (κλειστό δορυφορικό δίκτυο) για την αντικατάσταση του συστήματος επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί αλλά και οι αρχηγοί στα Σώματα Ασφαλείας, αποκαλύπτουν «Τα Νέα».
Πρόκειται για την αντικατάσταση 220 τηλεφώνων, τα γνωστά «κόκκινα» τηλέφωνα ή τριψήφια, με ένα κλειστό και απόλυτα ελεγχόμενο από το δημόσιο και τον στρατό σύστημα επικοινωνιών που δεν μπορούν να «σπάσουν» ξένες μυστικές υπηρεσίες και χάκερς.
Σύμφωνα με «Τα Νέα», στο «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.», τα προηγούμενα χρόνια οι επικοινωνίες σε υψηλό επίπεδο ήταν «σουρωτήρι». Μπορούσαν δηλαδή να υποκλαπούν πανεύκολα οι συνομιλίες, ενώ ακόμα και σήμερα το πρόβλημα της κουλτούρας, δηλαδή του τρόπου που αντιμετωπίζουν τις επικοινωνίες τους συνολικά τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος παραμένει άλυτο.
Αλωνίζουν οι πράκτορες
Με τις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχουν χτυπήσει κόκκινο και τους ξένους πράκτορες να αλωνίζουν εντός των συνόρων, η Ελλάδα είχε πολλά προβλήματα στον σημαντικότερο ίσως τομέα για μια σύγχρονη χώρα: την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών, δηλαδή, την διασφάλιση ότι κρίσιμες πληροφορίες και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας και της ηγεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας δεν είναι εξ αρχής γνωστές σε όσους θέλουν να βλάψουν τη χώρα.
Αλλωστε, και στη σκιά των κρίσιμων συνομιλιών για το Σκοπιανό όλους αυτούς τους μήνες, δεν θα μπορούσε παρά να έχει η Ελλάδα ένα θωρακισμένο σύστημα επικοινωνιών.
Τα προβλήματα στον τομέα του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πολλά, και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι το τίμημα που πληρώνει η χώρα που δεν τα αντιμετωπίζει αποφασιστικά εδώ και δεκαετίες είναι μεγάλο. Άλλωστε όλοι είδαμε τον τρόπο που η Τουρκία υπέκλεπτε ακόμα και την σύνδεση στο διαδίκτυο, την σύνδεση του skype, της Πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Άγκυρα και τις συνέπειες που είχε εν τέλει αυτό για την δεύτερη.
Με το σχέδιο που ανέλαβε να υλοποιήσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, ουσιαστικά προστίθενται 220 νέα τηλέφωνα και οι νέες συσκευές εντάσσονται σε ένα σύγχρονο, εναλλακτικό και ασφαλές δορυφορικό σύστημα επικοινωνίας των προσώπων υψηλού ενδιαφέροντος και των σωμάτων ασφαλείας.
Σύμφωνα με το σχέδιο όπως το παρουσιάζουν «Τα Νέα»:
Εδώ και μία διετία ξεκίνησε η προσπάθεια ανατροπής της τριτοκοσμικής κατάστασης στις επικοινωνίες. Με την ανανέωση της σύμβασης του δημοσίου με την Hellas Sat δόθηκαν στην Ελλάδα εκτός των εφτά αναμεταδοτών και τρεις κόμβοι με 200 δορυφορικούς σταθμούς. Οι εν λόγω κόμβοι είναι η βάση για να χτιστεί το project με την κωδική ονομασία «ΚΛΕΙ.Δ.ΔΙ.». Αυτό αποτελεί και ένα από τα πλέον απτά οφέλη της νέας δορυφορικής πολιτικής της χώρας και της ανάπτυξης του εν λόγω τομέα, δηλαδή η βελτίωση θεμάτων επικοινωνίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.
Εδώ και δυο μήνες τα δορυφορικά τηλέφωνα έχουν ήδη αρχίσει να εγκαθίστανται ενώ στις εγκαταστάσεις του συστήματος δεν παρεισφρέουν πλέον ιδιώτες ή εταιρείες, αλλά βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο και εποπτεία του ελληνικού δημοσίου και του στρατού.
Όλες οι ευαίσθητες υποδομές έχουν τοποθετηθεί σε μέρη που δεν έχει πρόσβαση κανείς και μπορούν να λειτουργούν ακόμα και σε κατάσταση πολεμικής σύρραξης. Το «ΚΛΕΙΔΔΙ» φιλοδοξεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος της στεγανοποίησης της διακινούμενης πληροφορίας από υποκλοπές στα σταθερά δίκτυα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Βασίλης Μαγκλάρας, που έχει σχεδιάσει το εν λόγω έργο ακολουθεί σχεδόν παντού την ομάδα του Πολεμικού Ναυτικού που έχει αναλάβει σε επιχειρησιακό επίπεδο την τοποθέτηση, ρύθμιση και ασφάλεια του συστήματος.
Από τον Φεβρουάριο με την εκτόξευση και του Hellas Sat 4, το ελληνικό δημόσιο έχει στην διάθεσή του όλους τους αναμεταδότες για την αξιοποίηση των επικοινωνιών του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω έχουν γίνει χωρίς κανένα κόστος για το ελληνικό δημόσιο, αξιοποιώντας τα ανταλλάγματα του ελληνικού δημοσίου από τον HellasSat, αλλά και τον σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Όπως φαίνεται από την Διαύγεια, έχει ανατεθεί από την ΓΓΤΤ σε ειδική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τις 4/7/2018 η μελέτη για την δημιουργία κλειστού κρατικού δικτύου οπτικών ινών το οποίο θα παρακάμψει πλήρως τις υπάρχουσες και απόλυτα διάτρητες συνδέσεις, ενώ έχει συσταθεί και ομάδα εργασίας με εμπλεκόμενους από υπηρεσίες και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για να θωρακιστεί και επί της ουσίας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το απόρρητο των επικοινωνιών, κάτι που αφορά όλους τους πολίτες και όχι μόνο τα πρόσωπα υψηλού ενδιαφέροντος.
Τέλος, έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται ένα ολιστικό σύστημα ασφαλούς και σύγχρονης επικοινωνίας με δεδομένα και εικόνα μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που θα δώσει την δυνατότητα αποτελεσματικής διαχείρισης κάθε είδους κρίσης, αλλά κυρίως επικοινωνιακής σύνδεσης αυτών των υπηρεσιών σε περιόδους κρίσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα