Φορτσάκης: Να δούμε πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί η δήλωση προθέσεων του Trump

«Μερική ήταν η επιτυχία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην Αμερική, καθώς ενώ ξεκινήσαμε με πάρα πολύ καλές προοπτικές, δεν βλέπω να αποτυπώνεται αυτό ακόμα, κατά τρόπο συγκεκριμένο», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, Θεόδωρος Φορτσάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Ακούσαμε τον Τραμπ να μιλάει θερμά για την Ελλάδα και να κάνει μία δήλωση προθέσεων, η οποία είναι σημαντική για εμάς ως χώρα. Τώρα το ερώτημα είναι πώς αυτά αποτυπώνονται κατά τρόπο, ο οποίος να είναι επωφελής για την πατρίδα μας, κατά τρόπο συγκεκριμένο και εκεί μπορεί κανείς να έχει τις ενστάσεις του, με την έννοια ότι εμφανίζεται κατά κάποιον τρόπο ετεροβαρής η σχέση», είπε ο κ.Φορτσάκης και διευκρίνισε: «Η Ελλάδα δέχεται να αναβαθμίσει τα F-16, δέχεται να πάρει και φυσικό αέριο από τους Αμερικανούς […] και αυτό έναντι ποιου τιμήματος, να αναγνωρίσει η Αμερική τα ελληνικά αιτήματα στην περιοχή μας, που μας βασανίζουν και να μας στηρίξει. Από τη μία τα ανταλλάγματα είναι χειροπιαστά και από την άλλη έχουμε απλές δηλώσεις, που μένει να δούμε πώς θα αποτυπωθούν, ποια θα είναι η εξέλιξη».

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση κοινών ομάδων εργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σχολίασε πως «έχουμε μία σειρά πεδίων, όπου φαίνεται ότι θα υπάρξει συνεργασία αλλά προς το παρόν αυτό περιμένουμε να το δούμε να συγκεκριμενοποιείται». Επισήμανε, δε, την αξία της γεωστρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, οι οποίες «ενδιαφέρονται για τη γεωστρατηγική σχέση, σε αντίθεση με Ευρωπαίους εταίρους μας, που ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα χρηματοπιστωτικά». «Έχουμε τους Αμερικανούς που θέλουν την Ελλάδα, θέλουν τη Σούδα, θέλουν να έχουν μία σταθερότητα σε μία περιοχή, η οποία αναταράσσεται εκ βαθέων και δημιουργεί μεγάλες ανησυχίες για την εξέλιξή της και επομένως έχουμε πολλά χαρτιά στα χέρια μας», εξήγησε.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις επαφές του στις ΗΠΑ ο κ. Φορτσάκης παρατήρησε πως «έχουμε μία διπλοπροσωπία, έχουμε από τη μία πλευρά μία κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που στο εξωτερικό εμφανίζεται να έχει έναν λόγο, ο οποίος είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που χρησιμοποιεί στο εσωτερικό». «Στο εσωτερικό δεν είναι μόνο ο λόγος διαφορετικός, είναι και οι πράξεις διαφορετικές και όλο το φιλοεπενδυτικό κλίμα, το οποίο υποτίθεται ότι διακηρύσσεται από τον πρωθυπουργό στο εξωτερικό, στο εσωτερικό όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει και το αντίθετο, αντιεπενδυτικό κλίμα».

«Είναι μία κατάσταση, η οποία χρειάζεται να βρει μία λύση και γι’ αυτό θα πρέπει ο πρωθυπουργός επανερχόμενος να αποφασίσει επιτέλους τι θα κάνει με την κυβέρνησή του, αν θα μπορέσει να φτιάξει μία ομάδα με συνοχή, η οποία θα εφαρμόσει όλα αυτά τα οποία διακηρύσσει στο εξωτερικό, ή οι διακηρύξεις αυτές είναι μόνο για να τις ακούει ο κ. Τραμπ και οι υπόλοιποι με την ιδέα ότι θα έλθουν αφελώς να βάλουν τα χρήματά τους στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ.Φορτσάκης.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, μετά και τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ ο αν. Τομεάρχης της ΝΔ σχολίασε: «Έχουμε μία αξιολόγηση, η οποία δεν έχει κλείσει, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με όσα είχαν προγραμματιστεί να τελειώσει στο τέλος Οκτωβρίου. Μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση να θέτει όρια, τα οποία συνεχώς μεταθέτει […] Απομένουν ακόμη πολλά προαπαιτούμενα, που δεν έχουν υλοποιηθεί, είναι ένα μεγάλος αριθμός και δεν ξέρω αν η κυβέρνηση θα τα φέρει μέχρι τον Δεκέμβριο στη Βουλή».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα