Φορτσάκης: Άτυπη στάση πληρωμών και προς τους προμηθευτές του Δημοσίου

Την εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση που διαπιστώνεται στη διαδικασία εξόφλησης δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες προμηθευτές του Δημοσίου, που συνιστά στην πραγματικότητα άτυπη στάση πληρωμών που εφαρμόζει συνολικά η Κυβέρνηση, επισημαίνει ο Καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ σε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσε στη Βουλή.

Ο υπογράφων Βουλευτής ρωτά, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό Οικονομικών ποιο είναι το ποσοστό των χρηματικών ενταλμάτων προς τους προμηθευτές του Δημοσίου που εξοφλήθηκαν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό το πρώτο εξάμηνο του 2016 και του 2017 αντιστοίχως, ποια διαδικασία εφαρμόζεται για την εξόφλησή τους και για ποιους λόγους τα περισσότερα παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα.

Επισυνάπτεται το κείμενο της Ερώτησης και ΑΚΕ.

“Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
προς τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο

Θέμα: Ανωμαλία στην εξόφληση δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2017

Μεγάλη καθυστέρηση διαπιστώνεται στη διαδικασία εξόφλησης δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, κυρίως προς τους ιδιώτες, προμηθευτές του Δημοσίου, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δείχνει να κωφεύει στις εκκλήσεις τους και να επιδεικνύει πολύ αργά αντανακλαστικά στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1) Με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση εκδόθηκαν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για τη μεταβίβαση στις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) των αρμοδιοτήτων σχετικά με τις δαπάνες, ενώ σύμφωνα με το Ν. 4270/2014 προβλεπόταν αυτή να έχει ολοκληρωθεί την 1η Ιανουαρίου 2017.
2) Ενώ ο Ν. 4412 ήδη από το 2016 προέβλεπε ότι “αν η αναθέτουσα αρχή μιας σύμβασης αποτελείται από χωριστές επιχειρησιακές μονάδες, λαμβάνεται υπόψη η συνολική εκτιμώμενη αξία της σύμβασης για όλες τις επιχειρησιακές μονάδες”, ο ορισμός των ανεξάρτητων επιχειρησιακών μονάδων κάθε φορέα, ώστε αυτές να μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις και να προμηθεύονται οτιδήποτε χρειάζονται, καθυστέρησε υπερβολικά. Ειδικότερα, η εκπλήρωση της υποχρέωσης των Υπουργών για έκδοση ΚΥΑ για τους όρους και τις προϋποθέσεις κατά τις οποίες ο εκάστοτε φορέας θα ορίζει τις ανεξάρτητες επιχειρησιακές του μονάδες υλοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν.
3) Το Υπουργείο Οικονομικών άργησε υπερβολικά να αντιδράσει στην αταξία που επικρατεί σε προμήθειες και δαπάνες. Μόλις στις 8-6-2017 αποφάσισε τη σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη δημιουργία οδηγού συλλογής ρυθμίσεων για τον έλεγχο εκκαθάρισης και πληρωμής δαπανών (απόφαση υπ’ αρ. 2/43685/0004).

Εξαιτίας όλων των παραπάνω έχουν προκύψει μεγάλες καθυστερήσεις στην εξόφληση των δαπανών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης από τις περιφερειακές τους υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται και οι προμήθειες αγαθών και υπηρεσιών από τις περιφερειακές υπηρεσίες Υπουργείων με προφανή προβλήματα στην λειτουργία τους.

Ο κύριος Υπουργός παρακαλείται να απαντήσει στα ακόλουθα ερωτήματα:

1) Πόσα χρηματικά εντάλματα προς τους προμηθευτές του Δημοσίου εξοφλήθηκαν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΥΔΕ) το πρώτο εξάμηνο του 2016 και σε ποιο συνολικό ποσό ανέρχονται αυτά; Πόσα από αυτά παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα και γιατί; Τι ποσοστό έχει εξοφληθεί; Ποια διαδικασία εφαρμόζεται για την εξόφλησή τους; Τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας κατά την εξόφλησή τους; Πως τεκμηριώνεται; Ο κ. Υπουργός παρακαλείται να καταθέσει σχετικούς πίνακες και έγγραφα τεκμηρίωσης.
2) Πόσα χρηματικά εντάλματα εξοφλήθηκαν από τις Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Εποπτείας και Ελέγχου (ΔΥΕΕ) το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2017 και σε ποιο συνολικό ποσό ανέρχονται αυτά; Πόσα από αυτά παραμένουν ακόμη ανεξόφλητα και γιατί; Τι ποσοστό έχει εξοφληθεί; Ποια διαδικασία εφαρμόζεται για την εξόφλησή τους; Τηρείται απόλυτη σειρά προτεραιότητας κατά την εξόφλησή τους; Πως τεκμηριώνεται; Ο κ. Υπουργός παρακαλείται να καταθέσει σχετικούς πίνακες και έγγραφα τεκμηρίωσης.
3) Πότε αναμένεται να ολοκληρώσει της εργασίες της η νεοσυσταθείσα από το Υπουργείο Οικονομικών Ομάδα Εργασίας για τη δημιουργία οδηγού συλλογής ρυθμίσεων περί ελέγχου εκκαθάρισης και πληρωμής δαπανών;
4) Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για όλες αυτές τις καθυστερήσεις που διαπιστώνονται ή το Υπουργείο Οικονομικών επιβάλλει στην πράξη την άτυπη στάση πληρωμών που εφαρμόζει συνολικά η Κυβέρνηση; Αν ναι, να αναφερθούν οι λόγοι αναλυτικά για κάθε περίπτωση.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόδωρος Π. Φορτσάκης
Βουλευτής Επικρατείας ΝΔ”

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα