Φοροαπαλλαγές και παράταση φόρων για τους πυρόπληκτους, ανακοίνωσε ο Τζανακόπουλος (βίντεο)

Μέτρα ανακούφισης όσων επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται φοροαπαλλαγές, παρατάσεις καταβολής φόρων και δημιουργία ειδικού λογαριασμού για την χρηματοδότηση των πυρόπληκτων.

Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανακοίνωσε:

παράταση της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων φόρων έως τις 28/9
παράταση της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων και ρυθμισμένων οφειλών και αναστολή καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για 6 μήνες
η ίδια παράταση ισχύει για τις οφειλές που έχουν προκύψει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος
απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 για τα ακίνητα των περιοχών που επλήγησαν
αν παραστεί ανάγκη, θα δοθούν νέες παρατάσεις
«Έπειτα από την αξιολόγηση θα ανακοινωθεί η κύρια δέσμη μέτρων στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και οι έκτακτες ενισχύσεις και αποζημιώσεις για τους πληγέντες, επιπλέον από τα όσα ορίζει ο νόμος», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εγκρίθηκε πίστωση ύψους 20 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών. Σκοπός είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των πληγέντων δήμων και των πολιτών τους.

Ωστόσο, ο κ. Τζανακόπουλος ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού του υπουργείου Οικονομικών «στον οποίο θα συμμετέχει το δημόσιο και ιδιώτες, καθώς υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον έμπρακτης αλληλεγγύης τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό».

Αμέσως, το ποσό θα διατεθεί για τα έργα αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές. Μάλιστα, η ακριβής συμμετοχή του δημοσίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες, έπειτα από την αξιολόγηση της κατάστασης.

Όπως είπε, στη σύσκεψη αποφασίστηκε η ενίσχυση των 19 μεικτών περιπολιών της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού, για την αποτελεσματική αστυνόμευση των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι 188 μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη θα προστεθούν άλλοι 120.

Εν κατακλείδι, τόνισε πως έχουν διατεθεί:

200 κλίνες στις κατασκηνώσεις Αγ. Ανδρέα και άλλες 20 σε κτίριο του ΕΚΑ στο Καλαμάκι
σίτιση και νερό για όσους φιλοξενούνται στο γυμναστήριο της Ραφήνας
εστάλησαν κινητές μονάδες του ΕΚΑ με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους στο κλειστό της Ραφήνας και το γηροκομείο του δήμου Μεγαρέων
η περιφέρεια έχει συστήσει ειδικό κέντρο συντονισμού εθελοντικών δράσεων. Όσοι ενδιαφέρονται να συνδράμουν μπορούν να επικοινωνήσουν στο 210 4819001

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα