Φοξ: Το Brexit δεν είναι ο μοναδικός λόγος για την επιβράδυνση της οικονομίας

Η οικονομική επιβράδυνση της Βρετανίας δεν θα πρέπει να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο Brexit, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ ύστερα από την ανακοίνωση στοιχείων που έδειξαν ότι η οικονομία πέρυσι αναπτύχθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό από το 2012.
“Προφανώς υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το Brexit είναι ο μοναδικός οικονομικός παράγοντας που αφορά τη βρετανική οικονομία. Πιστεύω ότι θα δείτε πως η προβλεπόμενη επιβράδυνση σε μια σειρά από ευρωπαϊκές οικονομίες δεν είναι ανεξάρτητη από την επιβράδυνση, για παράδειγμα, στην Κίνα”, δήλωσε ο Φοξ σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, όπου υπέγραψε συμφωνία συνέχισης του εμπορίου με τον Ελβετό υπουργό Οικονομίας Γκι Παρμελέν.
“Με την ιδέα ότι το Brexit είναι ο μοναδικός παράγοντας που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία απλά χάνεται το νόημα”, δήλωσε.
Ενώ απομένουν μόλις έξι εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, ο Φοξ απέρριψε την πιθανότητα ενός ακόμα δημοψηφίσματος που θα μπορούσε να ανατρέψει το Brexit αλλά και τις ιδέες που πρότεινε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν.
“Οι πιθανότητες να έχουμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι όσο πιο κοντά στο μηδέν θα μπορούσα να φανταστώ”, δήλωσε ο Φοξ. Είπε ότι οι ιδέες που προτείνει ο Κόρμπιν είναι “μη εφικτές” διότι είναι αδύνατον να προσυπογράψει κανείς την πρότασή του να υπάρχει τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ενώ παράλληλα να επηρεάζεται η πολιτική της ΕΕ.
“Το να υποκρίνεται κανείς ότι μπορεί να το κάνει αυτό είναι μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση”, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός.
Ο Φοξ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, βρισκόταν στη Ελβετία για να υπογράψει μια συμφωνία συνέχισης του εμπορίου με τον Ελβετό υπουργό Οικονομίας Γκι Παρμελέν, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εμπορικές σχέσεις μπορούν να συνεχιστούν με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα εάν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ σις 29 Μαρτίου χωρίς μια συμφωνία.
Περίπου το 12% του εμπορίου της Βρετανίας καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ και η Ελβετία αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο αυτού, δήλωσε ο υπουργός. Ο Φοξ είχε προηγουμένως πει ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να ανανεώσει όλες τις σημερινές εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ αλλά μέχρι στιγμής έχει ολοκληρώσει συμφωνίες με τη Χιλή, τις Νήσους Φαρόε και την Ελβετία.
“Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε ένα πολύ υψηλό ποσοστό αυτή της συνέχισης του εμπορίου. Φυσικά, εξαρτάται πάντα από το να θέλουν και οι άλλοι εταίροι να διατηρηθεί αυτή η συνέχιση”, δήλωσε ο Φοξ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα