Φονική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης-ISIS δείχνουν οι Τούρκοι

e5wt5Βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 42 ανθρώπων και τον τραυματισμό 239.

Από τους 41, οι 23 είναι Τούρκοι, οι 10 είναι πολίτες ξένων χωρών και οι τρεις έχουν διπλή υπηκοότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των 37 από τους 41 νεκρούς.

Η μέθοδος της επίθεσης φέρει όλα τα χαρακτηριστικά της τζιχαντιστικής ISIS. Τις αρχικές αναφορές πως η αστυνομία θεωρούσε ύποπτη την τζιχαντιστική οργάνωση επιβεβαίωσε και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι δράστες, τουλάχιστον τρεις τον αριθμό σύμφωνα με τις πληροφορίες, άνοιξαν το βράδυ πυρ πριν πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.Η επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Τουρκίας , το οποίο είναι το τρίτο σε διακίνηση επιβατών, ήταν από τις πιο αιματηρές ενώ έφερε στις μνήμες τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

«Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαιωθεί επίσημα, οι δράστες έφτασαν με ταξί στο αεροδρόμιο πριν τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας.

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων.

Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όρο πιο κάτω.  Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

“Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Πληροφορίες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι με βάση τα έως τώρα στοιχεία δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων. Σύμφωνα με τις Αρχές, η «πλειονότητα των θυμάτων» είναι τούρκοι υπήκοοι, όπως ανέφερε και ο Γιλντιρίμ, «είναι πιθανό» να υπάρχουν και ξένοι υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων.

Η τουρκική αεροπορική εταιρία Turkish Airlines, προχώρησε σε αναστολή των πτήσεων της, μέχρι τις 08:00 σήμερα το πρωί, τοπική ώρα, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Η εταιρία ανέφερε σε προηγούμενη ανακοίνωσή της, ότι οι κρατήσεις για πτήσεις από και προς το αναφερόμενο αεροδρόμιο μεταξύ της 28ης Ιουνίου και της 5ης Ιουλίου 2016, είτε θ’ αλλάξουν είτε θα γίνει επιστροφή των χρημάτων στους επιβάτες, χωρίς οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, κι ανάλογα με τις επιλογές των επιβατών, μέχρι την 31η Ιουλίου 2016.

Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδικάζει.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε». Αυτό δηλώνει ο Ερντογάν και αναφέρει τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Ο Τούρκος πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση χθες με την οποία καταδικάζει “με τον πιό έντονο δυνατό τρόπο” την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το το νέο τρομοκρατικο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του – στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».

Συγκλονισμένος από τα νέα δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε εκδήλωση για τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού με μουσουλμάνους, χριστιανούς και εβραίους.

«Τα αίτια της επίθεσης είναι ακόμη ασαφή, αλλά όλα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες χτύπησαν εκ νέου την τουρκική μητρόπολη. Θρηνούμε για τα θύματα μαζί με τους συγγενείς. Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας. Οι σκέψεις μας, ειδικά αυτές τις ώρες, πηγαίνουν στους ανθρώπους στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης συγκλονίζουν, όπως είναι αναμενόμενο, και την πολυάριθμη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων της Κάτω Σαξονίας Ρετζέπ Μπιλγκέν, με ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω Ραμαζανιού. Οι δράστες δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνοι, δεν μπορεί να είναι καν άνθρωποι».

Την ταξιδιωτική οδηγία της για την Τουρκία επικαιροποίησε νωρίτερα σήμερα η γερμανική κυβέρνηση, προσθέτοντας πληροφορίες για τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στον Διεθνή Αερολιμένα της Κωνσταντινούπολης και προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις πτήσεων.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τους επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης να βρίσκονται σε επικοινωνία με τις αεροπορικές εταιρίες και να ενημερώνονται από τα ΜΜΕ, αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστα σημεία.

Στην οδηγία αναφέρονται ακόμη οι προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, στο αεροδρόμιο του Γκάζιαντεπ, αλλά και η γενικότερη τεταμένη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, ενώ επαναλαμβάνεται η κατεπείγουσα σύσταση να αποφεύγονται οι επισκέψεις στην περιοχή των συνόρων με Συρία και Ιράκ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα