Φοιτητής κάνει crowdfunding για να δημιουργήσει επιχειρηματικό hub στη Θεσσαλονίκη

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία έχει λάβει ο φοιτητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Αντώνης Μαυρομανώλης. Ξεκίνησε μια καμπάνια στο γνωστό crowdfunding site Indiegogo, με στόχο να συλλέξει ένα χρηματικό ποσό και να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό hub στην Θεσσαλονίκη.

Όσοι μπαίνουν εκεί θα μπορούν να αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, να παρακολουθούν σεμινάρια, αλλά και να χρησιμοποιούν δωρεάν τον εξοπλισμό που θα υπάρχει εκεί (3D printer, τρυπάνια, εργαλεία, ηλεκτρονικά, κολλητήρια, Arduinos κ.α.). Ενώ δεν θα υπάρχει ούτε κάποιο «ενοίκιο» για όσους χρησιμοποιούν το hub. Προϋπόθεση, να είναι φοιτητές ή να έχουν στην ομάδα τους έστω έναν φοιτητή.

Μιλώντας στο It’s Possible, ο Αντώνης Μαυρομανώλης εξηγεί το πως προέκυψε αυτή η φιλόδοξη ιδέα: «Πριν από λίγο καιρό διοργανώθηκε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις Η.Π.Α., για Έλληνες προπτυχιακούς φοιτητές, το Educational Trip στο οποίο επισκέφτηκαν κορυφαία πανεπιστήμια όπως το MIT. Όπως λοιπόν διάβασα σε μια συνέντευξη τους, εκεί, οι φοιτητές από τον πρώτο κιόλας χρόνο αρχίζουν να ασχολούνται με κάποιο project, συμμετέχουν σε hackathons που διοργανώνονται από μεγάλες εταιρίες, ενθαρρύνονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά και γενικότερα το όλο κλήμα τους βοηθάει στην ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Κάτι τέτοιο στην Ελλάδα δεν συμβαίνει. Σκέφτηκα λοιπόν, τι μας λείπει εμάς; Η γνώση πάντως δεν μας λείπει. Αυτό που μας λείπει είναι η διάθεση. H μιζέρια του ότι είμαστε καταδικασμένοι, πώς ότι και να κάνουμε στο τέλος θα πρέπει να πάμε στο εξωτερικό, πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, είναι που μας κρατάει πίσω. Τον τελευταίο χρόνο έχω δει πάρα πολλές προσπάθειες ακόμα και από φοιτητές 19-20 χρονών που το διαψεύδουν αυτό».

Παράλληλα, συμπληρώνει: «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θέλω να δημιουργήσω ένα hub επιχειρηματικότητας στην Θεσσαλονίκη. Ένα χώρο στον οποίο οι φοιτητές από το πρώτο έτος και σε όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με την επιχειρηματικότητα. Φοιτητές με καινοτόμες ιδέες να μπορούν να έρχονται και να δουλεύουν πάνω σε αυτές, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις τις αγοράς (νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο), να βρίσκουν συνεργάτες. Αφού λοιπόν οι φοιτητές δεν έχουν εισόδημα και πολλοί δεν έχουν την πολυτέλεια για περαιτέρω έξοδα, η παροχή υπηρεσιών θα πρέπει να γίνεται δωρεάν. Πάντως όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα, που θα προκύπτουν, θα επιδιωχθεί η συνεργασία με κάποιον φορέα (πολιτεία, χορηγοί) για την κάλυψή τους. Πάντως αξίζει να τονιστεί πως για άτομα που δεν είναι φοιτητές θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον ένα άτομο στην ομάδα τους που να είναι φοιτητής».

Ο ίδιος ζει και σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη, οπότε έχει δει από κοντά, το πως αναπτύσσεται εκεί το startup οικοσύστημα. «Η αλήθεια είναι πως όντας 19 ετών δεν γνωρίζω τι γινόταν μέχρι πριν από δύο χρόνια. Πάντως με το που τελείωσα το λύκειο ανακάλυψα πως υπήρχαν διάφορα events σχετικά με την νεοφυή επιχειρηματικότητα όπως το OpenCoffe Thessaloniki, το InnovationLab από την φοιτητική ομάδα “The Triple Helix Aristotle” στην οποία είμαι μέλος, κ.α. Όλα αυτά, αλλά και η προσωπική αναζήτηση στο internet μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για κάποιον να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά. Πιστεύω πάντως πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν δημιουργηθεί αξιόλογες εταιρίες και κάποιοι συνεργατικοί χώροι όπως το Coho και το OK!Thess, αλλά και πάλι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Τα προβλήματα που πιστεύω πως υπάρχουν είναι κυρίως η γραφειοκρατεία, το ασταθές φορολογικό σύστημα αλλά και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των επιχειρούντων, τουλάχιστον από όσο ακούω» τονίζει ο ίδιος.

Μπορείτε να δείτε την καμπάνια για το hub, η οποία «τρέχει» αυτή τη στιγμή στο Indiegogo και αν θέλετε να συνδράμετε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα