Φινλανδία: Εκλογές για νέο πρόεδρο στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα

Νέο πρόεδρο εκλέγει σήμερα το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα της Φινλανδίας. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι πιθανό να ενισχύσει την εθνικιστική γραμμή πολιτικής που ακολουθεί το κόμμα, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Τίμο Σόινι, που έγινε γνωστός για τις σκληρές του θέσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, αποχωρεί είκοσι χρόνια μετά από την ηγεσία του κόμματος, ανοίγοντας πιθανώς το δρόμο για έναν ηγέτη με ακόμα πιο σκληρές θέσεις.
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοινοβουλευτικά και έχει εκφράσει ηπιότερες θέσεις αφού εισήλθε στην κυβέρνηση συνεργασίας το 2015, προκαλώντας την οργή πολλών από τους ψηφοφόρους του με αποτέλεσμα να χάσει μεγάλου μέρους του ποσοστού του.

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι επικρατέστερος για την αρχηγία του κόμματος είναι ο σκληροπυρηνικός Τζούσι-Άλα Άχο έναντι του Σάμπο Τέρχο, που είναι υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ο Άλα Άχο που είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί θα πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους για αυστηρότερες πολιτικές σε σχέση με τη μετανάστευση, κάτι που θα μπορούσε ακόμα και να βγάλει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν και οι πρόωρες εκλογές δεν φαίνονται ως πιθανό σενάριο η διάσπαση της κυβερνητικής συμμαχίας θα μπορούσε να θέσει τις μεταρρυθμίσεις στο εθνικό σύστημα υγείας και στις τοπικές κυβερνήσεις εκτός πορείας.

Οι δημοσκόποι υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη του αποτελέσματος, καθώς οποιοσδήποτε ψηφοφόρος του κόμματος μπορεί να εμφανιστεί και να ψηφίσει στο συνέδριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα