Φίδια: Σε ποιες χώρες είναι πιο επικίνδυνο το δάγκωμά τους

istockphotoφ

Τις χώρες του κόσμου όπου η ζωή απειλείται περισσότερο εάν υπάρξει δάγκωμα φιδιού, κατέγραψαν αμερικανοί επιστήμονες.

Η καταγραφή τους έγινε με βάση τα φίδια που υπάρχουν κοντά σε κατοικημένες περιοχές αλλά και το πόσο απέχουν οι περιοχές αυτές από υγειονομικά κέντρα όπου διατίθεται αντιοφική θεραπεία.

Η νέα ανάλυση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και άλλα ερευνητικά κέντρα, εξέτασαν 278 είδη φιδιών.

Περίπου 93 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια. Αν τους δαγκώσουν, οι άνθρωποι αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, επειδή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε αντιοφικά φάρμακα.

Παλαιότερες έρευνες είχαν υπολογίζει ότι τα φίδια δαγκώνουν κάθε χρόνο 5 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περίπου 125.000 από τους ανθρώπους αυτούς χάνουν τελικά τη ζωή τους.

«Για να μειωθούν οι θάνατοι από το δάγκωμα των φιδιών πρέπει να κατανοήσουμε που ζουν τα δηλητηριώδη φίδια και πόσο κοντά βρίσκονται οι άνθρωποι σε αποτελεσματικές θεραπείες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. David Pigott.

Ο Dr. Pigott είναι επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μετρήσεων Υγείας & Αξιολόγησης (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Τα ευρήματα

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, αντιοφικά φάρμακα υπάρχουν μόνο για τα 119 (το 43%) από τα 278 είδη δηλητηριωδών φιδιών που εξετάστηκαν.

Επιπλέον, το σχεδόν 11% των ανθρώπων που ζουν κοντά σε περιοχές με δηλητηριώδη φίδια, πρέπει να ταξιδέψουν πάνω από 1 ώρα για να φθάσουν στα εξοπλισμένα νοσηλευτικά κέντρα.

Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 750 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν πολύ μακριά από την αντιοφική φροντίδα.

Ο κίνδυνος θανάτου έπειτα από το δάγκωμα ενός φιδιού είναι μέγιστος σε οριμένες χώρες της Αφρικής, στην Ινδονησία και σε ορισμένες άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Στις αφρικανικές χώρες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται το Μπενίν, το Κονγκό, η Αιθιοπία, η Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν.

Η μαύρη μάμπα, η κόμπρα, το φίδι της αμπέλου (vine snake) και επικίνδυνες οχιές (carpet vipers) είναι μερικά από τα δηλητηριώδη φίδια της Αφρικής.

Επικίνδυνες περιοχές είναι επίσης η Μυανμάρ όπου ζει η οχιά του Ράσελ, τα μαυροκίτρινα φίδια του γένους βούγγαρος και η βασιλική κόμπρα, και η Παπούα Νέα Γουϊνέα.

Σημαντικές καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε αποτελεσματικές θεραπείες παρατηρούνται ακόμα και σε περιοχές της Κολομβίας, του Περού, της Ινδονησίας, της Αλγερίας και αλλού.

Παραμελημένη τροπική νόσος

Οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι το 2017 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε το δάγκωμα των φιδιών στις παραμελημένες τροπικές νόσους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα κράτη πρέπει να καταρτίσουν στρατηγικές για να βελτιώσουν την πρόσβαση των κατοίκων τους στις αντιοφικές θεραπείες.

Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να καταγραφεί με ακρίβεια η επίπτωση και η παγκόσμια κατανομή των δαγκωμάτων των φιδιών, καθώς και η πρόσβαση των ασθενών στις διαθέσιμες θεραπείες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα