Φέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ

Τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με έμφαση στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και το νέο αναπτυξιακό νόμο, παρουσίασαν την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης, σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ στην Ελλάδα.αναπτυξη-ελλαδα

Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι, ύστερα από τη διαπραγμάτευση για αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ μόνο για την Ελλάδα και την οργανωτική προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, εφέτος θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία 8 δισ. ευρώ, δηλαδή 6,75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (6 δισ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και 750 εκατ. ευρώ εθνικό) και 1,25 δισ. ευρώ από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα κ.λπ.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015, υπογράμμισε ότι η έλλειψη συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και η πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, περιόρισε σημαντικά την οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και τόνισε ότι με την εξυγίανση των προγραμμάτων (απένταξη έργων, μεταφορά άλλων στη νέα περίοδο, διασφάλιση πόρων για την ολοκλήρωση των υπολοίπων) η Ελλάδα κατατάχθηκε πρώτη μεταξύ των 28 στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την περίοδο 2007-2013.

Σημείωσε, επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που ήδη πραγματοποιήθηκε, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, αποτελούν απαραίτητες συνθήκες για τη δημιουργία του κατάλληλου οικονομικού περιβάλλοντος, ώστε ο αναπτυξιακός σχεδιασμός να έχει τα προσδοκώμενα οφέλη. Προσέθεσε ότι η απόλυτη διαφάνεια και η ανοικτή πρόσβαση όλων στα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία με το σταθερό οικονομικό περιβάλλον και το νέο αναπτυξιακό όραμα. Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των νέων αναπτυξιακών στόχων, ανέφερε, τέλος, ο υφυπουργός, είναι να σταματήσει η πίεση για νέα μέτρα λιτότητας που περιορίζουν τη δυναμική της οικονομίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Αναπτυξιακού Νόμου που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή παρουσίασε ο γγ Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων. Ο νέος επενδυτικός νόμος, τόνισε ο κ. Λαμπριανίδης, επιδιώκει την ενίσχυση της απασχόλησης, την προώθηση της ισόρροπης ανάπτυξης, τη γενικότερη εκβιομηχάνιση της χώρας και τη βελτίωση της θέσης της χώρας στο διεθνή καταμερισμό της εργασίας. Προτεραιότητα θα δίνεται σε επιχειρήσεις εξωστρεφείς, καινοτόμες, δυναμικές, σε συνεταιρισμούς και συμπράξεις με ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους πληροφορικής-επικοινωνιών και αγροδιατροφής, ενώ θα υπάρχουν και γεωγραφικά κριτήρια για την ενίσχυση ορεινών-παραμεθόριων περιοχών, μεγάλης πληθυσμιακής μείωσης, μικρών νησιών. Οι ενισχύσεις θα δίδονται με τη μορφή φοροαπαλλαγής, επιχορήγησης, επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και μισθολογικού κόστους, εγγυήσεων, δανείων, ενώ το Δημόσιο θα δεσμεύεται για σταθερό φορολογικό σύστημα και ταχεία αδειοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, στον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο (3908/2011) εντάχθηκαν 1.276 επενδύσεις ύψους 6,02 δισ. με συνολικό ύψος ενισχύσεων 1,99 δισ. που οδήγησαν στη δημιουργία 6.167 νέων θέσεων εργασίας. Προκύπτει, δηλαδή ότι η μέση επενδυτική δαπάνη ανά θέση εργασίας πλησιάζει το 1 εκατ. ευρώ και η μέση ενίσχυση υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Καταγράφεται, επίσης, πολύ μεγάλη συγκέντρωση των επιχορηγήσεων, καθώς το 5% των επιχειρήσεων πήραν το 41% των ενισχύσεων και προσανατολισμός των κεφαλαίων σε επενδύσεις χαμηλής τεχνολογίας. Σημειώνεται ότι από τις 1.276 επενδύσεις που εντάχθηκαν, σε υλοποίηση είναι οι 29, ενώ 1.238 είναι σε πρώιμο στάδιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα