Φέσσας: Σε 3 μήνες η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια – Κύριε πρωθυπουργέ, συγχαρητήρια!

Στην επόμενη ημέρα μετά από την εποχή των μνημονίων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ για τρίτη θητεία – σ.σ. μετά από την εκλογή του το πρωί της Τρίτης – Θεόδωρος Φέσσας. Στην αρχή της ομιλίας του και μετά από μια αναφορά στον πρόσφατα εκλιπόντα ιδρυτή της Aegean, Θεόδωρο Βασιλάκη και το έργο του απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος είχε ολοκληρώσει την ομιλία του ανέφερε:
“Σε τρεις μήνες, η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια. Κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη. Συγχαρητήρια! Καθώς λοιπόν σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου, αξίζει να συζητήσουμε απόψε, πώς το όραμά μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα”. 

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα ο κ. Φέσσας τόνισε : “Τον Αύγουστο, μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε τη συνεχή ανακύκλωση της εσωστρέφειάς μας και να ξανασυστηθούμε στη διεθνή κοινότητα.Να διευρύνουμε το μυαλό μας και την οπτική μας, να ασχοληθούμε και με άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι οι μεγάλες παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός.

Και φυσικά, να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αποτροπής νέας κρίσης στην ευρωζώνη, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή συνοχή. Ο λαϊκισμός και ο καιροσκοπισμός αποτελούν απειλή για την Ευρώπη. Η Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή στήριξη, παρέμεινε ισότιμο μέλος στο πιο προηγμένο πολιτικά και κοινωνικά μέρος του κόσμου. Μπορούμε και οφείλουμε να προσφέρουμε τις εμπειρίες μας στον ευρωπαϊκό διάλογο. Να αναδείξουμε τα οφέλη της νομισματικής ένωσης και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (…)

Η «έξοδος από τα μνημόνια» θα φέρει τη λήξη της προνομιακής χρηματοδότησης και την προσφυγή στις αγορές. Θα φέρει επίσης κάποια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο – με αυξημένη εποπτεία και αυστηρή τήρηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων. Παράλληλα, θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε επιμέρους εθνικές πολιτικές“.

Άνοιγμα Ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Ειδική μνεία στην ομιλία του ο ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε για την χώρο της παιδείας αναφέροντας ότι “είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε και την ανάγκη για επένδυση στην παιδεία και το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ο ανορθολογισμός και η εσωστρέφεια που διατρέχουν την Ελληνική κοινωνία, οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών μας στους διεθνείς δείκτες αξιολόγησης, η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το χάσμα δεξιοτήτων μεταξύ αγοράς εργασίας και εκπαιδευτικού συστήματος,

Όλα αυτά, δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο να εγκλωβιστούμε στην κατηγορία των χωρών χαμηλής εξειδίκευσης, παραγωγικότητας και μισθών. Σε όσους αναρωτηθούν «τι δουλειά έχει ο ΣΕΒ να ασχολείται με την εκπαίδευση», απαντούμε ευθέως: Τα πάντα τελικά είναι θέμα Παιδείας.

Η ανάπτυξη, συνδέεται άμεσα με τις κατευθύνσεις και τους πόρους που δίνονται στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σε όλες τις ώριμες δημοκρατίες οι κοινωνικοί εταίροι συμμετέχουν ουσιαστικά στον σχεδιασμό του.

Στη γειτονική μας Ιταλία π.χ., μέσω συνεργασίας πολιτείας, ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, έχουν τεθεί στόχοι για την 4η βιομηχανική επανάσταση, όπως η αύξηση κατά 100% της τεχνικής εκπαίδευσης, η εκπαίδευση 1.400 διδακτόρων, 3.000 διευθυντικών στελεχών, 200.000 φοιτητών, κα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ως Έλληνες εργοδότες, διεκδικούμε μερίδιο ευθύνης και συναπόφασης στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα ενθαρρύνει τους νέους να σκέφτονται, να καινοτομούν, να επιχειρούν, να τολμούν.Έχουμε ουσιαστικές προτάσεις για τη διασύνδεση της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Είμαστε στη διάθεσή σας να συνεργασθούμε και να συμβάλουμε στην εθνική αυτή επένδυση.

Αλλά ως πρώτο μεγάλο βήμα, ας απελευθερώσουμε επιτέλους την τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον κρατισμό. Ας επιτρέψουμε τη λειτουργία και ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε μια κοσμογονία. Με επενδύσεις από την αφρόκρεμα των ξένων πανεπιστημίων, προσέλκυση των πλέον ταλαντούχων φοιτητών και επιστημόνων και αναβάθμιση όλου του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με άνοιγμα στον ανταγωνισμό και στη συνεχή αξιολόγηση”.

Οι τρεις πρωτοβουλίες του ΣΕΒ

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Φέσσας έκανε αναφορά σε τρεις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίων. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η πρώτη πρωτοβουλία, αφορά στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Στοχεύουμε στην υλοποίηση των προτάσεων του Επενδυτικού μας Συνεδρίου με τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με την Κυβέρνηση, τράπεζες, επενδυτικά ταμεία, φορείς και φυσικά με τα μέλη μας για τη δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου αυτού.

Η δεύτερη πρωτοβουλία, αφορά στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιακής ωριμότητας. Επιδιώκουμε, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να δημιουργηθεί ένας κόμβος καινοτομίας, ένα StartupGreece. Για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Η τρίτη πρωτοβουλία, αφορά στους ανθρώπους μας. Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ, για θέματα ανάπτυξης της εργασίας, διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, για την ανταποδοτικότητα της εργασίας, αξιολογούμε τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου, για εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να καλύπτονται από άλλα επαγγελματικά ταμεία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα