Φέσσας: Να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για συντάξεις και αφορολόγητο

Μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί -δηλαδή η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου- δεν πρέπει να ακυρωθούν στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων στέλνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας.

Ο ισχυρός άνδρας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών χαρακτηριζει το μέτρο διαρθρωτικό, επισημαίνει ότι τα δημοσιονομικά μεγέθη δεν επιτρέπουν τόσες μεγάλες δαπάνες για το ασφαλιστικό -που φθάνουν το 16% του ΑΕΠ- και αντιπροτείνει, για όσους υποστούν τις μειώσεις, να τους δοθεί έκτακτο επίδομα από το υπερπλεόνασμα.

Μιλώντας στο Capital.gr, σε μια στιγμή που οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές δείχνουν πόσο εύθραυστη είναι η «έξοδος» της Ελλάδας από τα μνημόνια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και για την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων που ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο η Έφη Αχτσιόγλου.

«Εμείς λέμε», σημειώνει, «ότι η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση πρέπει να υπερισχύει των κλαδικών. Μέσα στην ίδια την επιχείρηση, εργαζόμενοι και εργοδότες ξέρουν πολύ καλύτερα πόσο αντέχει η επιχείρηση να πληρώσει τους εργαζόμενους». Πάντως προσθέτει ότι μέχρι στιγμής, παρά το επικοινωνιακό μπαράζ, δεν έχει δει άκριτη επεκτασιμότητα όπως γινόταν στο παρελθόν με τις αυθαίρετες αποφάσεις των υπουργών.

Εν όψει ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκφράζει ακόμα την ευχή να επικρατήσει πολιτική ηρεμία και όχι πόλωση, να μην υποκύψει ο πολιτικός κόσμος στην παροχολογία, ενώ δηλώνει για τις υποσχέσεις που περιμένει να ακούσει από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα: «Να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να θίγεται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχείρησης».

Δηλαδή, εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ, να μειωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα: «Είναι πραγματικά ασύλληπτο ότι ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα παίρνει το 40% ή το 50% του κόστους που έχει για την επιχείρηση».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα