Φάμμελος: Να μην καθυστερήσουν την αποστολή στοιχείων για τους δασικούς χάρτες οι δήμοι

Στην αναγκαιότητα παράτασης της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών μέχρι 7η Σεπτεμβρίου 2017, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ. “Αφήσαμε να ολοκληρωθεί ο χρόνος της ανάρτησης για να διαπιστώσουμε το ενδιαφέρον και την προσέλευση αγροτών, πολιτών στα κέντρα υποστήριξης και τις δασικές υπηρεσίες. Διαπιστώσαμε, από την προηγούμενη εβδομάδα, ότι υπήρχε ένα μεγάλο φορτίο και γι΄αυτό είχε εκδοθεί και εγκύκλιος για την παράταση υποβολής των τοπογραφικών”, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός και αιτιολόγησε την κατάθεση σχετικής τροπολογίας: “βλέποντας τον μεγάλο φόρτο- θεωρούμε ότι είναι θετική η μεγάλη προσέλευση των πολιτών έστω και με καθυστέρηση – αλλά ο μεγάλος συνωστισμός στις υπηρεσίες, μας υποχρεώνει να δώσουμε και άλλο χρόνο διότι εμείς θέλουμε μια πολιτεία λειτουργική που θα εξυπηρετεί τον πολίτη”.

“Οι δασικοί χάρτες λύνουν προβλήματα και άρα θα δοθεί χρόνος για όλους τους ενδιαφερόμενους, για όλες τις κατηγορίες και ο χρόνος αυτός θα είναι ενιαίος, μέχρι την 7η Σεπτεμβρίου, και για την υποβολή αιτήσεων για την αλλαγή χρήσης ή για την έγκριση επέμβασης και εξαγοράς, για την υποβολή αντιρρήσεων, για την υποβολή αντιρρήσεων πρόδηλου σφάλματος αλλά και για την αποστολή από τους δήμους των στοιχείων των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων”, είπε ο κ. Φάμελλος. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης ότι δίνεται και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τους κατοίκους του εξωτερικού, οι οποίοι μπορεί να αξιοποιήσουν τον Αύγουστο που θα έρθουν στη χώρα, να υποβάλουν και αυτοί τα στοιχεία τους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη 20 δήμοι οι οποίοι δεν έχουν συνεργαστεί και δεν έχουν στείλει τα στοιχεία που οφείλουν. Γι΄αυτό το λόγο το υπουργείο διαβιβάζει επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που ασκούν τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των ΟΤΑ, στους δημάρχους των συγκεκριμένων ΟΤΑ, στους προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων αλλά και στο υπουργείο Εσωτερικών με την οποία επισημαίνεται ότι υπάρχει καθυστέρηση εφαρμογής νόμου που δημιουργεί περιορισμό δικαιωμάτων πολιτών και αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στην τροπολογία με τις ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης λέγοντας ότι η χώρα υλοποιεί ένα τιτάνιο έργο, που μπροστά έχει την κτηματογράφηση του 60% των δικαιωμάτων της χώρας και το 45% των δασικών χαρτών και τόνισε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη 40 συμβάσεις μελετών κτηματογράφησης και εκκρεμεί η υπογραφή άλλων 8 ενώ εκκρεμεί και ο διαγωνισμός για 32 συμβάσεις που θα υπογραφούν τον Οκτώβριο του 2017. “Το χρονοδιάγραμμα που είναι το 2020 αλλά και οι υποχρεώσεις της χώρας, οδήγησε”, όπως εξήγησε, “στην τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην ΕΚΧΑ ΑΕ να προβεί στη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου τηρώντας μια απόλυτα διαφανή διαδικασία, μέσω ΑΣΕΠ, για επιστήμονες στην πλειονότητά τους μηχανικοί, που θα επιβλέψουν αυτό το τιτάνιο έργου ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ”.

Η έξοδος στις αγορές

Ο Σωκράτης Φάμελλος σχολίασε όμως και την κριτική της ΝΔ ότι με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχουν χαμένες μέρες. “Πράγματι, κύριε Βορίδη, υπάρχουν χαμένες μέρες. Υπάρχουν χαμένες μέρες για ένα παλιό σύστημα εξουσίας που ήταν βουτηγμένο στην απάτη και δημιουργούσε αυταπάτες στην κοινωνία και προσπαθεί ακόμη και τώρα να εξαπατήσει τους πολίτες. Γιατί βρίσκεται απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία δεν κάνει πάρτι και δεν ψήνει αρνιά όταν βγαίνει στις αγορές γιατί γνωρίζει ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η καθημερινότητα. Εσείς αν ήσασταν τώρα, πάρτι θα είχατε στήσει στο Σύνταγμα με αυτό που έγινε χθες και με το μικρότερο επιτόκιο”, είπε ο Σ. Φάμελλος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα