Φάμελλος: Παραδίδουμε ασφαλή και χαμηλού κόστους δημόσια έργα

“Τα μεγάλα οδικά έργα που εγκαινιάζει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα είναι έργα των Ελλήνων πολιτών”, ανέφερε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στην εκπομπή “Αταίριαστοι”, της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι επρόκειτο για έργα που ήταν σταματημένα, με τεράστια προβλήματα στις συμβάσεις και τη χρηματοδότησή τους.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εργασίες στο μετρό της Θεσσαλονίκης, που είχαν παγώσει από το 2014, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διάνοιξη των σηράγγων. “Επί των προηγούμενων κυβερνήσεων το μετρό της Θεσσαλονίκης ήταν το ανέκδοτο της πόλης”, είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι επιλύθηκαν με επιτυχία σοβαρότατες δυσκολίες του συγκεκριμένου έργου σε αρχαιολογικό και χρηματοδοτικό επίπεδο.

Ο Αν. ΥΠΕΝ τόνισε την επιλογή της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις των μεγάλων οδικών έργων της χώρας, επιλογή η οποία επέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο κέρδος, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ. “Οι μεγάλοι οδικοί άξονες που ολοκληρώνονται αυτή την περίοδο χαρακτηρίζονται από μειωμένο κόστος, σε σχέση με το αρχικό τους τίμημα, διότι κερδίσαμε, μεταξύ άλλων, από τα πρόστιμα καθυστερήσεων και τις απαιτήσεις των εργολάβων. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα έργα που είναι σε εξέλιξη. Για παράδειγμα, ποιος περίμενε να δει ολοκληρωμένα τα Τέμπη; Η κυβέρνηση κατόρθωσε, λοιπόν, να παραδώσει στον Ελληνικό λαό ολοκληρωμένα έργα, ασφαλή και μειωμένου κόστους.”.

Πρόσθεσε δε, ότι στο ζήτημα των διοδίων θα πρέπει να μετατραπούν τα μετωπικά διόδια σε αναλογικά, διότι πρόκειται για ένα δικαιότερο σύστημα χρέωσης, το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Συνεπώς, “θα πρέπει να ξεφύγουμε από αυτό το είδος των λανθασμένων συμβάσεων που είχαν επικυρώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και να περάσουμε στα αναλογικά διόδια, αφήνοντας πάντα ανοικτό το περιθώριο επανεξέτασης του τιμήματος, δηλαδή μείωσης του κόστους των διοδίων”.

Ο Αν. ΥΠΕΝ χαρακτήρισε τις συμβάσεις δημοσίων έργων επί προηγούμενων κυβερνήσεων αποικιοκρατικές, δυσβάστακτες για τους Έλληνες πολίτες και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, θυμίζοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι πολίτες πλήρωναν διόδια, πριν ακόμα κατασκευαστούν τα έργα.  Σήμερα, “αποκαθίσταται μια λογική οικονομική ισορροπία στα έργα”, πρόσθεσε.

Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, μετά την πολιτική συμφωνία της Μάλτας, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε πως η κυβέρνηση διεκδικεί  μία συνολική λύση, η οποία θα περιλαμβάνει τα θέματα του χρέους και των πλεονασμάτων και θα συνδέεται με την ποσοτική χαλάρωση.

“Με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έχουμε εξασφαλίσει  ότι τα μέτρα της συμφωνίας δεν θα έχουν αρνητικό δημοσιονομικό αποτύπωμα. Τα πλεονάσματα ύψους 3.5% δεν θα πρέπει να λειτουργούν ως μπαμπούλας, διότι ως χώρα, έχουμε επιτύχει θετικά αποτελέσματα το 2016. Είναι γεγονός ότι οι δανειστές επιτίθενται σε δύο σημεία, στις συντάξεις και το αφορολόγητο. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν θα πάμε σε αρνητικά μέτρα, εάν η κοινωνία δεν ωφεληθεί με μέτρα αντίστοιχου προϋπολογισμού”.

Ταυτόχρονα, “η χώρα μας εκτός από οφέλη σε φορολογικό και δημοσιονομικό επίπεδο θα έχει και μια κοινωνία χωρίς διαφθορά, χωρίς σκάνδαλα στην υγεία, χωρίς δάνεια-αέρα, αλλά με ξεκάθαρους κανόνες για όλους τους Έλληνες πολίτες. Θα προχωρήσουμε σε όλα τα επίπεδα της κάθαρσης, όπως πρέπει”, κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.

www.left.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα