Φάμελλος: Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να γίνεται με υπερβάσεις νομοθεσίας ή με ειδικές ρυθμίσεις

Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος μίλησε νωρίτερα σήμερα Στο Κόκκινο και την Αλεξάνδρα Χριστακάκη για την El Dorado Gold για την τακτική της εταιρίας να απειλεί με τελεσίγραφα (και τελικά να τα παίρνει πίσω) ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους ως ασπίδα αλλά και για την περιβαλλοντική ζημιά από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και τις οικονομικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Φάμελλος εξήγησε πως «από τη μεριά μας υπάρχει μια σταθερή τοποθέτηση που βοηθάει όλη την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας». «Εμείς εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της Πολιτείας και του ελληνικού κράτους κρατάμε τον κανόνα της ισονομίας και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών, των θεσμικών κανόνων και τους όρους συμβάσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι «Δημιουργούμε ευνοϊκό περιβάλλον και για την οικονομία και για την εργασία και αυτό αποτυπώνεται στους ισχυρούς επενδυτικούς ρυθμούς που υπάρχουν πλέον στη χώρα μας. Δεν θεωρώ ότι μπορεί να γίνεται η επιχειρηματικότητα με υπερβάσεις νομοθεσίας ή με ειδικές ρυθμίσεις». Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι το κράτος κάνει αυτό που συμφέρει το Δημόσιο και τόνισε ότι «είναι πολύ σωστό που η εταιρία ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στον διάλογο».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των αποζημιώσεων εξαιτίας της περιβαλλοντικής και οικονομικής ζημιάς που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» που βυθίστηκε στον Σαρωνικό.

Ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι σύμφωνα και με τους αρμόδιους υπουργούς θα υπάρχει διαδικασία αποζημιώσεων και στο επίπεδο των αστικών ευθυνών για οικονομική ζημία που θα προκύψει π.χ. σε παραγωγούς, ιδιοκτήτες γης κ.α. και η χώρα μας έχει ήδη ενημερώσει και τον εφεδρικό μηχανισμό αποζημιώσεων δηλαδή ένα υπερκρατικό ταμείο που υπάρχει για τέτοια ζητήματα σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αποδοθεί η περιβαλλοντική ευθύνη εξήγησε ο κ. Φάμελλος.

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουμε στείλει την κατάλληλη αλληλογραφία και «έχουν χρεώσει» την εταιρία για το κόστος της αποκατάστασης και για περιουσιακά στοιχεία και για το φυσικό περιβάλλον και για τις οικονομικές δραστηριότητες, επισήμανε ο υπουργός.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι θα υπάρχει χρέωση με βάση την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» και υπάρχουν και εφεδρικά οικονομικά εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει ήδη η χώρα μας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα