Φάμελλος: «Η ελληνική σοσιαλδημοκρατία οφείλει να ξεκολλήσει από τον νεοφιλελευθερισμό και τον Κ. Μητσοτάκη»

«Σε κάθε είδους συνεργασία χρειάζεται ένα ενοποιητικό στοιχείο, για παράδειγμα στις συμμαχίες που συνάπτουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο κορμός είναι ο σεβασμός και η προστασία της εργασίας, του κοινωνικού κράτους και το μέτωπο ενάντια στο φασισμό», δήλωσε νωρίτερα στον Ρ/Σ Alpha 9.89 FM, o Aν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, προσθέτοντας ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι κρίσιμες διότι οι πολίτες θα αποφασίσουν ποια Ευρώπη θέλουν.

 

«Είναι επικίνδυνες στιγμές για την Ευρώπη, το ζήτημα της ακροδεξιάς θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Εκπλήσσει δυσάρεστα η εκμετάλλευση των ευρωεκλογών – και εν τέλει η υποτίμησή τους – από κόμματα και πρόσωπα της αντιπολίτευσης, που θέλουν να στείλουν μηνύματα που είναι έξω από το πεδίο των ευρωεκλογών. Για παράδειγμα, η ΝΔ που συστήνεται ως ευρωπαϊκό κόμμα, καθώς και ο αρχηγός της, θα έπρεπε ήδη να είχαν προβληματιστεί από το γεγονός ότι ανήκουν στην ίδια ευρωομάδα με τον κ. Όρμπαν και τον κ. Κουρτς, ή εκφράζουν κοινές απόψεις με ακραία κόμματα, όπως το VMRO, για τα εθνικά μας θέματα», τόνισε.

Πρόσθεσε δε, ότι σε αυτή την κατεύθυνση, τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει στο Ευρωκοινοβούλιο μία συνεργασία σοσιαλδημοκρατών, οικολόγων και αριστερών σε ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην Ευρώπη των αριθμών και της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, ενώ σημείωσε ότι συντελείται και στο εσωτερικό μία προσπάθεια «να ξεκολλήσουμε την ελληνική σοσιαλδημοκρατία από το νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και τις απόψεις των κ. Μητσοτάκη και Σαμαρά. Δυστυχώς, η ελληνική σοσιαλδημοκρατία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια αυτό το τεράστιο λάθος. Εμείς προσπαθούμε από την πλευρά μας να διαμορφώσουμε συμμαχίες που θα δίνουν προοπτική στην Ελλάδα και τους πολίτες της».

«Είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι μόνο μια αριστερή κυβέρνηση θα θεσμοθετούσε μέτρα υπέρ των πολλών και όχι των λίγων», συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Κατά την άποψή μου αριστερή και προοδευτική πολιτική είναι αυτή που ευνοεί το συμφέρον της κοινωνίας, των πολλών, που δημιουργεί εργασία, ασφάλεια, καλύτερες αμοιβές, που βρίσκει λύσεις για τα θέματα των δανείων, των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, των συλλογικών συμβάσεων, των μισθών και όλων των ζητημάτων που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής», σχολίασε. Διότι, δυστυχώς, κατά το παρελθόν «είχαμε στελέχη από δύο κομματικούς χώρους κυρίως, την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ασκούσαν πολιτική υπέρ των λίγων, με δάνεια “αέρα”, Novartis, offshore εταιρείες κ.α. Προοδευτική πολιτική είναι λοιπόν να δίνεις χαρά, εργασία και προοπτική στην κοινωνία και τη χώρα, όχι μιζέρια και αδιέξοδα».

Επεσήμανε δε, ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την ικανότητα και την αποτελεσματικότητά της στις δύσκολες στιγμές καθιστώντας τη χώρα πολύ πιο δυνατή στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον διεθνή χάρτη. «Δεν θα απομπολήσουμε τον διεθνή προσανατολισμό της Ελλάδας η οποία γίνεται ισχυρότερη κάθε φορά που χτίζει γέφυρες συνεργασίας με τις άλλες χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στο κέντρο της ευρωζώνης, από το έδαφός της περνούν τα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα της Ανατολής προς την Ευρώπη αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο και ισχυροποιώντας την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ ερωτηθείς για τα θέματα του χαρτοφυλακίου του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανασυγκρότηση των ήδη υπαρχόντων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και τη δημιουργία οκτώ (8) νέων, λέγοντας ότι λύθηκε ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά στην προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας της χώρας, και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο. «Λόγω των μνημονιακών νόμων οι ΦΔΠΠ είτε προορίζονταν να καταργηθούν είτε να υποβιβαστούν σε περιφερειακό επίπεδο. Σήμερα, όχι μόνο δεν καταργήθηκαν, όχι μόνο δημιουργήθηκαν νέοι, αλλά η χώρα μας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη για το ΔίκτυοNatura 2000. Πλέον, δεν έχουυμε μόνο Φορείς προστασίας της φύσης, αλλά Φορείς που θα συνδέονται με την τοπική κοινωνία και οικονομία παράγοντας τοπικό εισόδημα».

«Υπήρχε μία στρεβλή σκέψη τα προηγούμενα χρόνια, ένα αδιέξοδο στη σκέψη πολλών, ότι εάν καταργούνταν δραστηριότητες θα εξοικονομούνταν έξοδα και θα μειωνόταν το δημόσιο χρέος», συνέχισε ο Αν. ΥΠΕΝ. Ωστόσο, αυτές οι επιλογές «κράτησαν τη χώρα μακριά από την ευρωπαΐκή κανονικότητα σε μια σειρά τομείς, όπως τα απορρίμματα, η ανακύκλωση και τόσα άλλα. Και βέβαια ένας άλλος παράγοντας ήταν η αδυναμία λογικής σύνδεσης του φυσικού περιβάλλοντος με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και τη δημιουργία εισοδήματος. Τα θέματα του περιβάλλοντος αντιμετωπίζονταν ως μια δευτερεύουσα υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, μόλις τον Δεκέμβρη 2017, η χώρα μας δήλωσε όλες τις περιοχές Natura 2000, ακριβώς διότι το περιβάλλον είχε υποτιμηθεί στην Ελλάδα ως παράμετρος ευρωπαΐκής πολιτικής, με αποτέλεσμα η χώρα να παραπέμπεται για μια σειρά περιβαλλοντικά ζητήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να πληρώνει περιβαλλοντικά πρόστιμα».

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση της χρήσης λεπτής πλαστικής σακούλας ενημέρωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά το μοίρασμα των τσαντών πολλαπλής χρήσης που προέκυψαν από την είσπραξη του αντίστοιχου περιβαλλοντικού τέλους: «Είχαμε δεσμευτεί ότι ούτε ένα ευρώ δεν θα μείνει στα ταμεία του κράτους από το τέλος πλαστικής σακούλας. Αγοράσαμε λοιπόν τσάντες πολλαπλών χρήσεων, πάνινες σακούλες και καροτσάκια για ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους και από Δευτέρα ξεκινάμε να μοιράζουμε στην Αλόννησο, το Χαλάνδρι, την Ναύπακτο και την Βόλβη, που είναι οι Δήμοι που εφαρμόζουν πρώτοι το πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης τσαντών πολλαπλής χρήσης. Διότι στόχος μας είναι ο κάθε πολίτης της χώρας να πάρει δωρεάν τουλάχιστον ένα μέσο πολλαπλής χρήσης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα