Φάμελλος: Δεν υπήρχε ενεργειακός προγραμματισμός στη χώρα

Ανοχύρωτη είχε αφεθεί η χώρα και στον προγραμματισμό των ενεργειακών έργων -σας θυμίζω ότι έχουμε 20 χρόνια να ετοιμάσουμε νέες μονάδες ενεργειακής παραγωγής στη ΔΕΗ- αλλά και στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου” τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Μακεδονία της Κυριακής”, ερωτηθείς σχετικά με την διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την ΔΕΗ.
Πρόσθεσε ακόμη, ότι “είναι επίσης γεγονός, ότι έχουμε μία δύσκολη για τη χώρα μας απόφαση, που μας υποχρεώνει να προβούμε σε τροποποίηση και των μονάδων ενεργειακής παραγωγής και της ιδιοκτησίας τους”.
“Εμάς η ενέργεια μας ενδιαφέρει, διότι αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό που έχει να κάνει με την πρόσβαση όλων των πολιτών στο ηλεκτρικό δίκτυο και στην ηλεκτρική ενέργεια” τόνισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι “ταυτόχρονα είναι παραγωγικό εργαλείο και μας ενδιαφέρει να είναι φθηνή και προσβάσιμη για όλους τους επιχειρηματίες”.
Η ηλεκτρική ενέργεια “αποτελεί ένα θέμα εθνικής ασφάλειας, αλλά και ένα θέμα περιβαλλοντικού αποτυπώματος” επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι “για όλους αυτούς τους λόγους επιδιώκουμε τη μεγιστοποίηση του δημόσιου οφέλους”.
“Δεν θέλουμε να ξεπουληθούν μονάδες της ΔΕΗ και να χαθούν θέσεις εργασίας” τόνισε ακόμη και συμπλήρωσε ότι “θέλουμε να υπάρχει φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα για τον πολίτη και η μετάβαση στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας να γίνει ομαλά, μέχρι το 2020”.
Όπως είπε “αυτά εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε” συμπληρώνοντας ότι “είμαστε με την πλευρά της κοινωνίας στην εξασφάλιση του μεγαλύτερου δημόσιου οφέλους και γι’ αυτό έχουμε ενημερώσει και την τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας”.
Ερωτηθείς σε τι διαφέρει η πώληση μονάδων της ΔΕΗ από το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για την “μικρή ΔΕΗ”, ο κ. Φάμελλος είπε, ότι “η μικρή ΔΕΗ προέβλεπε μέσα σε μια μέρα να ξεπουληθεί χωρίς όφελος για το δημόσιο και η ενεργειακή παραγωγή και η ενεργειακή εμπορία” και υπενθύμισε ότι “πρόσφατα επιτύχαμε να εξασφαλιστεί το 51% του κράτους στα δίκτυα, στον ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο κατοχυρώθηκε αυτήν την εβδομάδα και νομοθετικά”.
Αντίθετα όπως είπε “η Νέα Δημοκρατία που είχε και το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, βγήκε μέσα στη διαπραγμάτευση και υποστήριξε να δώσουμε το 66% των δικτύων σε ιδιώτες, δηλαδή ένα βασικό στοιχείο μιας εθνικής πολιτικής για την ενέργεια να ξεπουληθεί”.
Κατηγόρησε ακόμη την ΝΔ, ότι “ακόμη και σήμερα, που η κυβέρνηση κατοχύρωσε το δημόσιο συμφέρον στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τολμά να μας προτείνει να ξεπουλήσουμε δημόσια αγαθά, όπως είναι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας” και συμπλήρωσε ότι “καμία σχέση λοιπόν δεν έχουμε με την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και στον τομέα της ενέργειας”.
Όσον αφορά στους δασικούς χάρτες και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν, τόνισε ότι “οι δασικοί χάρτες δεν αποτελούν οι ίδιοι πρόβλημα, αλλά αναδεικνύουν σωρευμένα προβλήματα δεκαετιών”.
“Είναι αδιανόητο μία χώρα να μην έχει ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, κτηματολόγιο, να μη γνωρίζει πού είναι τα δάση της” υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε ότι “προσωπικά θεωρώ, ότι αυτή η κατάσταση εξέθρεψε στο πέρασμα του χρόνου ένα βαθμό διαπλοκής, η οποία στηρίχθηκε σε μία άτυπη συμμαχία του παλιού πολιτικού κατεστημένου με τις τοπικές διοικήσεις και τους παραγωγούς”.
Υπενθύμισε δε, ότι “η ανάρτηση των δασικών χαρτών συνοδεύτηκε από αιτήματα βουλευτών της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιφερειαρχών και δημάρχων, που ζητούσαν την αναστολή της ανάρτησης”.
Όσον αφορά συνολικά την διαπραγμάτευση, ο κ. Φάμελλος είπε, ότι “επιδιώκουμε η συμφωνία να έχει θετικό αποτύπωμα, άρα να είναι συμφέρουσα πολιτικά και κοινωνικά, να είναι συμφέρουσα για τη χώρα”.
Είπε ακόμη, ότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ “είναι συμπαγείς και θα στηρίξουν με την ψήφο τους στη Βουλή τη νέα συμφωνία”, καθώς όπως συμπλήρωσε “σε όλους μας είναι ξεκάθαρο, ότι έχουμε αναλάβει μία μεγάλη ευθύνη, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια”.
Τόνισε ακόμη, ότι “είναι προφανές ότι η δική μας αξιακή και προγραμματική πρόταση διαφέρει από την αντίστοιχη των δανειστών, όπως προφανείς είναι και οι συμβιβασμοί που αναγκαζόμαστε να κάνουμε σε κάποιες περιπτώσεις” και πρόσθεσε ότι “όμως το απαράβατο κριτήριο που διατρέχει όλη τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, είναι το όφελος της κοινωνίας”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα