Φάμελλος: Αυτή η κυβέρνηση εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες

Ο πρωθυπουργός επέλεξε στο νέο κυβερνητικό σχήμα, το πρώτο μετά τα μνημόνια, “να αποδείξει ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες, δεν είναι μια στενή κομματική κυβέρνηση, είναι μια κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει διεύρυνση και πολιτικά και κοινωνικά και ηλικιακά, αλλά και γεωγραφικά”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία της κ. Παπακώστα αλλά και των κ.κ. Ξενογιαννακοπούλου και Ζορμπά στο νέο σχήμα, ο κ. Φάμελλος σημείωσε πως δείχνει ότι “η κυβέρνηση αυτή έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες και να κάνει συμμαχίες κοινωνικές και πολιτικές διότι η έξοδος από το πρόγραμμα δεν είναι ένα θέμα ενός κόμματος, είναι θέμα μιας κοινωνίας”.

Ερωτηθείς για την κριτική που ακούστηκε σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση των κ.κ. Παπακώστα και Ξενογιαννακοπούλου, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι “και οι δύο νέες αυτές συνάδελφοι θα κριθούν από το έργο τους” και πρόσθεσε: “δεν περίμενα από την αντιπολίτευση να βγει να επικροτήσει, μιας και δυστυχώς η αντιπολίτευση τα τελευταία 30 χρόνια στην Ελλάδα ασχολείται με κριτική, που δεν είναι επί του προγράμματος”.

“Δεν έχει καμία σημασία να ασχολούμαστε με τον βοσκό που φωνάζει ‘λύκος στα πρόβατα’ και διαψεύδεται συνεχώς, διότι μας νοιάζουν περισσότερο τα παιδιά, οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι της Ελλάδας, αυτό είναι το πρωτεύον για μια κυβέρνηση”, τόνισε.

Ο κ. Φάμελλος είπε ακόμα πως “αυτό που έχουμε πάρει εντολή είναι να συνεχίσουμε με την ίδια δυναμική, την ίδια αποτελεσματικότητα και την ίδια τιμιότητα, αυτό που μας έχει ζητήσει ο ελληνικός λαός να κάνουμε”, ενώ χαρακτήρισε “κοινωνικώς παράγοντες προόδου” τόσο την παρουσία της νέας γενιάς όσο και των πολλών γυναικών στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σε ό,τι αφορά τις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος, από την πρώτη εβδομάδα της πυρκαγιάς, μαζί με το υπουργείο Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό στα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας, τον κ. Φωτάκη, που έχει την ευθύνη του “Δημόκριτου”, είναι στην περιοχή και υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα μετρήσεων.

Το πρόγραμμα αυτό “πιθανά στερείται της δημοσιότητας που έχουν ίσως άλλες ανακοινώσεις, χωρίς μετρήσεις όμως, αλλά κοιτάει την ουσία. Η ουσία είναι να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας και ασφάλειας για τους πολίτες στην περιοχή”, υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.

Αναφέρθηκε δε σε αναλύσεις για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους που ανακοίνωσε χθες ο “Δημόκριτος”, που “έχουν συγκεκριμένα στοιχεία για τα αιωρούμενα σωματίδια, αλλά και για τα επίπεδα αιθάλης, που δείχνουν ότι είμαστε χαμηλότερα από τις οριακές τιμές της νομοθεσίας -και αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία”.

Σημείωσε ακόμα πως “έχουν ξεκινήσει οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων για την περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, που δεν έχουν δείξει σε προκαταρκτικό επίπεδο συγκεντρώσεις πέραν του αναμενόμενου υποβάθρου που μετρήθηκαν και στην υπόλοιπη Αττική”.

Ταυτόχρονα, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, “έχουμε ήδη μετρήσεις από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, στη θάλασσα, όπου με την έκπλυση υπήρχε η πιθανότητα να συσσωρευθούν ή να μεταφερθούν ρύποι, όπου εκεί και όσον αφορά τους αρωματικούς υδρογονάνθρακες […] δεν έχουμε εντοπισμό μεσαίων ή υψηλών επιπέδων, έχουμε χαμηλών επιπέδων συγκεντρώσεις και δεν έχουμε και σε κανένα δείγμα οργανοχλωριωμένες ενώσεις”.

Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, συνεχίζονται οι μετρήσεις, “έχει ξεκινήσει ήδη μια δειγματοληψία και εδάφους και στάχτης και επικαθίσεων, όπου μπορούμε να βρούμε, και θα μετρήσουμε και βιολογικά δείγματα […] για να δούμε αν έχουμε επιπτώσεις αντίστοιχες με αυτές που έχουμε σε περιοχές, όπου έχουμε ανεξέλεγκτη καύση χωματερών”.

“Αυτό που είναι πιο σημαντικό”, συνέχισε ο κ. Φάμελλος, “είναι ότι εμείς ξεκινήσαμε από την πρώτη εβδομάδα να κάνουμε διαχείριση και αποκομιδή των αποβλήτων της περιοχής, γιατί αν υπάρχει ένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι η μη ασφαλής διαχείριση πιθανών αποβλήτων, δηλαδή αν κάποιοι φτυαρίζουν υπολείμματα καμένων υλικών χωρίς μέτρα προφύλαξης ή αν αυτά παραμένουν και δεν απομακρύνονται.

Αυτά μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον κάποιους κινδύνους”, σημείωσε ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της πρόληψης, έχει ήδη γίνει από το υπουργείο αποκομιδή εκατοντάδων αυτοκινήτων από την περιοχή, όπως και ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μαζί με τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

“Το έχουμε κάνει αυτό δωρεάν προς τους πολίτες και με συνεργεία που πηγαίνουν κατ’ οίκον και κάνουν περισυλλογή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ενώ πολλά συνεργεία ήδη κόβουν τα καμένα δέντρα και καθαρίζουν και τα ρέματα, αλλά και τις περιοχές κατοικίας για να μην υπάρχει ούτε θέμα υγείας αλλά ούτε και ασφάλειας από πλημμυρικό φαινόμενο και έχει ξεκινήσει ήδη και η κατεδάφιση κτιρίων αλλά και η συλλογή αμιάντου, που είναι το μόνο ίσως απόβλητο που μπορεί κάποιος να το είχε στο σπίτι του εξαιτίας παλαιότητας της κατασκευής και να του δημιουργήσει κάποιο κίνδυνο αν δεν το διαχειριστεί σωστά”, τόνισε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα