Φάμελλος:Ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως το Πάσχα

Ï âïõëåõôÞò ôïõ ÓÕÑÉÆÁ ÓùêñÜôçò ÖÜìåëëïò ìéëÜåé óôç óõíåäñßáóç ôçò ÏëïìÝëåéáò ôçò ÂïõëÞò ìå èÝìá çìåñçóßáò äéÜôáîçò "Åðåîåñãáóßá êáé åîÝôáóç ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Ïéêïíïìéêþí ãéá ôï ðëáßóéï áíáêåöáëáéïðïßçóçò ôùí ðéóôùôéêþí éäñõìÜôùí êáé Üëëåò äéáôÜîåéò ôïõ Õð. Ïéêïíïìéêþí", ÁèÞíá, ÓÜââáôï 31 Ïêôùâñßïõ 2015. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÁÐÅ-ÌÐÅ/ÓÕÌÅËÁ ÐÁÍÔÆÁÑÔÆÇ

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης 100 FM,εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς θα ολοκληρωθεί έως το Πάσχα .

Συγκεκριμένα.σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ανέφερε  ότι “έως την Τρίτη θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του κειμένου των θεσμών, συνεπώς είναι βάσιμη η υπόθεση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης, έως το Πάσχα. Κάτι πολύ σημαντικό διότι, αφενός θα βάλει τέλος σε υφέρπουσες προσπάθειες εκβιασμού της χώρας μας και αφετέρου συνδέεται με την διαπραγμάτευση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Σύνοδος του ΔΝΤ, αλλά και του Eurogroup στις 22 Απριλίου “θα έχουν συγκεκριμένο υλικό, συγκεκριμένο κείμενο πάνω στο οποίο θα γίνει και η πολιτική διαπραγμάτευση. Διότι σε αυτό το επίπεδο και στα ευρωπαϊκά όργανα, μπορούν να διευκρινιστούν ζητήματα που προκύπτουν από τις σχέσεις μας με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους δανειστές, τα οποία μπορούν να συζητηθούν μόνο στο πλαίσιο της συμφωνίας”.

Αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας ο Σ. Φάμελλος δήλωσε πως “τα βασικά αντικείμενα της αξιολόγησης είναι το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Εάν εξαιρέσουμε το ασφαλιστικό, στο οποίο η εξοικονόμηση πόρων ύψους 1% του ΑΕΠ μπορεί να γίνει κύρια με την αύξηση των ορίων ηλικίας και την αύξηση των εισφορών κατά 1,5%, η διαπραγμάτευση στοχεύει σε μέτρα που θα δημιουργήσουν πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2018. Δεν καλύπτουμε ζημίες και λάθη του 2015, να είναι ξεκάθαρο. Προβλεπόταν από τη συμφωνία του Ιουλίου ο σχεδιασμός μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική απόδοση του 2018. Στην κατεύθυνση αυτή συζητάμε για την αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης, στο ίδιο ύψος εσόδων αλλά με άλλη κοινωνική κατανομή, πιο δίκαιη, και με μέτρα της τάξης των 2.6 δις ευρώ, που είναι και μεταρρυθμιστικά, και εξοικονόμησης και φορολογικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει για την οικονομία μας ότι έχουμε ηπιότερη προσαρμογή, δηλαδή αντί να εφαρμόζουμε μέτρα ύψους 15-17 δις ανά έτος, πηγαίνουμε περίπου στο 1 δις”.

Επιπλέον, συμπλήρωσε: “Θα πρέπει να έχουμε συνεχώς στο νου μας τι διεκδικεί η χώρα μας σε αυτή την προσαρμογή. Για παράδειγμα, το 2015 προβλέπαμε μέσω της συμφωνίας να έχουμε έλλειμμα δημοσιονομικό στο -0,25%. Κλείνοντας τη χρονιά η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει ότι έχουμε πλεόνασμα 0,2%. Άρα, κερδίσαμε από την οικονομική διαχείριση που κάνουμε, ένα σεβαστό ποσό, της τάξης του 0,45% του προϋπολογισμού”. Συνεπώς, “στα τρία χρόνια που είναι μπροστά μας μπορούμε να συμπληρώσουμε ή να αντικαταστήσουμε φορολογικά μέτρα και από άλλες παρεμβάσεις, όπως είναι οι λίστες φοροδιαφυγής, το λαθρεμπόριο καπνικών και πετρελαιοειδών κ.α.. Έτσι δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω η αγορά και η εργασία. Έχουμε το χρόνο να βρούμε τα αντίδοτα και βέβαια θα προσπαθήσουμε να μην επιβαρυνθούν όσοι δεν αντέχουν άλλο”.

Στη συνέχεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επέκρινε “τις συνεχείς προσπάθειες τρομοκράτησης της κοινωνίας μας”. Ανέφερε χαρακτηριστικά την υποτιθέμενη απώλεια του αφορολόγητου των 9,5 χιλ. ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους “κάτι που αποδεικνύεται από την πορεία της διαπραγμάτευσης, εντελώς αναληθές. Το ίδιο συνέβη και με την υποτιθέμενη απώλεια της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, την οποία  επίσης εξασφαλίσαμε  για τα 20 χρόνια εργασίας αλλά και με την κινδυνολογία περί περικοπής της κύριας σύνταξης”.

“Συνεπώς, η κοινή γνώμη καλό θα είναι να μην ανησυχεί ιδιαίτερα σε όσα ακούει από τα διάφορα παπαγαλάκια της ενημέρωσης”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. Παρά τις δυσκολίες, η κυβέρνηση αντιστέκεται σε όλους όσοι επιτίθενται στους εργαζόμενους και την κοινωνία μας. Περίπου το 99% των μισθωτών και των συνταξιούχων δεν θα έχουν ως επίπτωση πάνω από 80 ευρώ το χρόνο, αλλά η φημολογία δίνει και παίρνει. Είναι βέβαια εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο το παλιό σύστημα εξουσίας αμφισβητεί τη δυνατότητα της χώρας μας να τα καταφέρει”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα ζητήματα της ανάπτυξης, λέγοντας: “Στο τέλος αυτού του εξαμήνου θα έχουμε τον νέο αναπτυξιακό νόμο και τη συζήτηση για το χρέος. Το περιβάλλον της οικονομίας μας συγκροτείται με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιστρέψουν οι επενδύσεις και η εργασία στη χώρα μας. Οι οικονομικοί δείκτες μας δίνουν τη δυνατότητα να ισχυριστούμε ότι πάμε καλύτερα”.

Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας: “Βέβαια, για εμάς αυτό που έχει την πρώτιστη σημασία είναι η καθημερινότητα και η ζωή των ανθρώπων. Βαδίζουμε σε μια σταθερή διαδρομή. Η άλλη εναλλακτική είναι αυτή του σκληρού νεοφιλελευθερισμού, η λογική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, των ομαδικών απολύσεων και της ιδιωτικής ασφάλισης που ασπάζεται ο κ. Μητσοτάκης”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα