Υπ. Οικονομίας: Ενισχύθηκε η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2018

Με βασική κινητήρια δύναμη τις καθαρές εξαγωγές και την ιδιωτική κατανάλωση φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Το α΄ εξάμηνο 2018 γνώρισε μία ενδυνάμωση, τόσο της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών, όσο και της οικονομικής της ανάκαμψης (αύξηση 2,2% σε ετήσια βάση – η μεγαλύτερη από το 2007), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σημαντικός φαίνεται να είναι και ο ρόλος της αύξησης αποθεμάτων που υποδηλώνει προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης.

Ειδικότερα, στη διάρκεια του α’ εξαμήνου σημειώθηκε η 2η μεγαλύτερη σε όγκο αύξηση των εξαγωγών αγαθών κι υπηρεσιών της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας (8,7% έναντι 12,2% του 2015) με τις εξαγωγές αγαθών να αυξάνουν 8,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών 9%. Επιπλέον, ως θετική εξέλιξη κρίνεται η αύξηση του όγκου της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 0,5% στο εξάμηνο (1% στο β’ τρίμηνο) η οποία, σε συνδυασμό με την αύξηση του όγκου λιανικών πωλήσεων κατά 1,7% και την αξιοσημείωτη άνοδο των εισαγωγών υπηρεσιών κατά 14,9% στο επτάμηνο, φαίνεται να οφείλεται στην ενισχυμένη δαπάνη των νοικοκυριών χαμηλού και μεσαίου κυρίως εισοδήματος (βλέπε, αύξηση κατανάλωσης διαρκών καταναλωτικών αγαθών, ετήσια αύξηση28,7% της κυκλοφορίας νέων ΙΧ στο 9μηνο του 2018 και 15,5% αύξηση όγκου οικοδομικής δραστηριότητας στο εξάμηνο) που ανταποκρίθηκαν ταχύτερα στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και στην αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας.

Τελευταίες αλλά σημαδιακές, δύο επισημάνσεις για τις επιδόσεις του α’ εξαμήνου 2018: πρώτον, η ανεργία για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2011 έπεσε στο 19% (Ιούλιος 2018) και δεύτερον, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, για πρώτη φορά συνέκλινε απολύτως με αυτόν της ΕΕ-19.

Για την πληρότητα της ανάλυσης, σημειώνεται ότι η βελτίωση των εξαγωγών, η οποία συμπαρέσυρε και το σύνολο της οικονομίας, είναι αποτέλεσμα και συντονισμένων δράσεων της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. «Στο παρελθόν, πέρα από κάποιες αποσπασματικές και ατελέσφορες προσπάθειες ανάπτυξης των εξαγωγών και της προσέλκυσης επενδύσεων, δεν υπήρξε ποτέ κάποιο συνεκτικό σχέδιο δράσης, ενώ η έλλειψη επικοινωνίας, συνεργασίας και συντονισμού των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, ήταν κάτι πέραν από εμφανής» όπως σημειώνεται στο Δελτίο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα