Υπό 24ωρη φρούρηση από τις τουρκικές αρχές η μνηστή του Κασόγκι

Yπό 24ωρη φύλαξη έχουν θέσει οι αρχές της Τουρκίας τη μνηστή του δολοφονηθέντα σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή την Κυριακή.

Ο Κασόγκι, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post, εθεάθη για τελευταία φορά ζωντανός την 2α Οκτωβρίου, όταν μπήκε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη διότι ήθελε ένα πιστοποιητικό ενόψει του επικείμενου γάμου του με την Χατισέ Τζενγκίζ. Χθες μάλιστα η μνηστή του ανέβασε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό βίντεο στο Twitter για να τον αποχαιρετήσει.

Επί εβδομάδες, η κυβέρνηση του σουνιτικού βασιλείου διέψευδε πως γνώριζε τι του συνέβη, ισχυριζόμενη αρχικά ότι έφυγε από το προξενείο. Το Σάββατο, το Ριάντ ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε έπειτα από έναν «καυγά» κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν «γροθιές», μέσα στο κτίριο. Ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ χαρακτήρισε τον θάνατό του «τεράστιο και πολύ σοβαρό λάθος».

Οι υπηρεσίες του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έχουν θέσει την Τζενγκίζ, η οποία είναι τουρκάλα υπήκοος, υπό 24ωρη αστυνομική φρούρηση, σύμφωνα με το Ανατολή. Οι αρχές δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους έθεσε το ερώτημα τι ήταν αυτό που τις ώθησε να αναθέσουν την προστασία της στην αστυνομία.

Την ημέρα που εξαφανίστηκε ο Κασόγκι, η Τζενγκίζ τον περίμενε ώρες έξω από το προξενείο. Όταν το πήρε απόφαση ότι δεν θα έβγαινε, ήλθε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές, βάσει των οδηγιών του, αποκάλυψε η ίδια κατόπιν.

Συλλυπητήρια από τη βασιλική οικογένεια στον γιο του Κασόγκι

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν και ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τηλεφώνησαν στον γιο του δολοφονηθέντα σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, τον Σάλαχ, για να του εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους, μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Κατά την ίδια πηγή, ο Σάλαχ Κασόγκι εξέφρασε στον βασιλιά και τον πρίγκιπα διάδοχο τις «ειλικρινείς ευχαριστίες του».

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι ο Κασόγκι, γνωστός δημοσιογράφος που είχε επικρίνει αποφάσεις του πρίγκιπα διαδόχου, πέθανε κατά τη διάρκεια ενός «καυγά» μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη. Επί δύο εβδομάδες, διέψευδαν ότι γνώριζαν τι του συνέβη ή ότι ευθύνονταν για την εξαφάνισή του.

Ερντογάν και Τραμπ συμφωνούν ότι πρέπει να φωτιστούν «όλες οι διαστάσεις» της υπόθεσης Κασόγκι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης την Κυριακή στην «ανάγκη να εξιχνιαστεί» η υπόθεση του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να φωτιστούν όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης Τζαμάλ Κασόγκι», είπε η πηγή αυτή.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης — πέραν της υπόθεσης Κασόγκι — για την κατάσταση στη Μάνμπιτζ της Συρίας, για την υπόθεση του αμερικανού ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον και για τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, καθώς και για τη διμερή συνεργασία της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τηλεφωνική επικοινωνίας Τραμπ – Μακρόν για τον θάνατο του Κασόγκι

O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής σχετικά με τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη, γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Η εκπρόσωπος του Τραμπ, η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, διευκρίνισε ότι οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική συνδιάλεξη ενόψει του ταξιδιού του προέδρου των ΗΠΑ στη Γαλλία για τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμηθεί η επέτειος των εκατό ετών από την κατάπαυση του πυρός του 1918.

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν «στις περιστάσεις γύρω από τον τραγικό θάνατο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σάντερς.

Αρχικά ο Τραμπ εκφραζόταν για την υπόθεση σε πολύ επιφυλακτικό, συμβιβαστικό τόνο, κάτι πάντως που άλλαξε αισθητά το Σάββατο, όταν ο Ρεπουμπλικάνος έκανε λόγο για προσπάθεια «εξαπάτησης» της Ουάσινγκτον και για «ψέματα» από πλευράς του Ριάντ.

Η Γαλλία επέμεινε την Κυριακή, σε κοινή της ανακοίνωση με τη Γερμανία και με το Ηνωμένο Βασίλειο, ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» τα γεγονότα γύρω από την υπόθεση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της αμερικανικής προεδρίας, Τραμπ και Μακρόν συζήτησαν επίσης για «μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την παγκόσμια οικονομία και τη διεθνή ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένων «της κατάστασης στη Συρία», καθώς και της απόφασης του Τραμπ οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη διμερή συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).

Ο Τριντό δεν αποκλείει την ακύρωση σύμβασης για την πώληση ελαφριών τεθωρακισμένων στη Σαουδική Αραβία

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο Καναδάς να ακυρώσει μια σύμβαση για την πώληση οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω του σάλου για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, αλλά είχε μαγνητοσκοπηθεί την Πέμπτη, ο καναδός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του εννοεί «να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πάντα», εντός και εκτός της χώρας, προσθέτοντας ότι από αυτό δεν εξαιρείται «η Σαουδική Αραβία».

Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει σε ισχύ ή όχι μια σύμβαση αξίας 15 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (9,9 δισεκ. ευρώ) για την πώληση στο Ριάντ ελαφριών τεθωρακισμένων, ο Τριντό απάντησε ότι στη σύμβαση εμπεριέχονται «ρήτρες που πρέπει να τηρηθούν» από μέρους «του αγοραστή», που αφορούν «τη χρήση» των όπλων.

«Εάν δεν τηρούνται αυτές οι ρήτρες, είναι σίγουρο ότι θα ακυρωθεί η σύμβαση», πρόσθεσε.

Η συμφωνία, που έχει επικριθεί έντονα από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είχε υπογραφτεί επί των ημερών της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης, υπενθύμισε παράλληλα ο Τριντό.

Οι κανόνες που εφαρμόζονται στον Καναδά όσον αφορά τις πωλήσεις υλικού για στρατιωτική χρήση προβλέπουν την επιβολή περιορισμών σε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας προορισμού του υλικού, ενώ απαγορεύουν ρητώς τη χρήση του εναντίον αμάχων.

Η Οτάβα είχε εκφράσει πέρυσι την ανησυχία της για την ενδεχόμενη χρήση αυτών των ελαφριών τεθωρακισμένων σε επιχειρήσεις καταστολής στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα της δεν θα εγκρίνει εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η τηλεοπτική εκπομπή στην οποία μίλησε ο Τριντό, που έχει την υψηλότερη θεαματικότητα στο Κεμπέκ, μαγνητοσκοπήθηκε δύο ημέρες πριν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας παραδεχθούν εντέλει ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι πράγματι σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η καναδή υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ υπογράμμισε το Σάββατο ότι οι εξηγήσεις που έδωσε το Ριάντ για τις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου δεν είναι «αξιόπιστες» και ζήτησε να διενεργηθεί εμπεριστατωμένη έρευνα.

Η σχέση του Καναδά με τη Σαουδική Αραβία διέρχεται κρίση τους τελευταίους μήνες. Το Ριάντ ανακοίνωσε τον Αύγουστο την απέλαση του καναδού πρεσβευτή και την ανάκληση του δικού του, όπως και το πάγωμα κάθε νέας εμπορικής συναλλαγής με την Καναδά ή επένδυσης στη χώρα αυτή, μετά την καταγγελία από την Οτάβα των συλλήψεων σαουδαράβων ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσω Twitter στην αραβική γλώσσα.

 

πηγή   ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα