Υπό πίεση το χρηματιστήριο Αθηνών

Με απώλειες κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την παλίνδρομη κίνηση, συσσωρεύοντας πέριξ των 640 μονάδων, χωρίς να υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που να αλλάξει την πορεία στις συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,11% στις 638,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,41 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,33% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.677,02 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,92% στις 460,90 μονάδες.

Στην ουσία το Χρηματιστήριο έχει αυτήν την εβδομάδα περιθώριο ώστε να αλλάξει κάπως την εικόνα του 2018 επί το θετικότερο, αν και οι προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά είναι πολύ περιορισμένες. Ένα δύσκολο 12μηνο φτάνει στο τέλος του, με το Χρηματιστήριο Αθήνας να μην μπορεί να ενσωματώσει κάποιες καλές εξελίξεις που υπήρξαν σε αυτό, καθώς παραμένει εγκλωβισμένο στην οικονομική αβεβαιότητα της χώρας.

Το βασικό σενάριο είναι ότι η αγορά παραμένει και θα παραμένει στο πολύμηνο πτωτικό κανάλι, που ξεκινάει από τον Μάιο και έχει δημιουργήσει μια εύθραυστη βάση τιμών στις 600 μονάδες. Μάλιστα, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που θεωρούν ότι πιθανές τοποθετήσεις στην παρούσα φάση εμπεριέχουν το στοιχείο του κινδύνου, δεδομένων των εξελίξεων που αναμένονται μέσα στο 2019.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν δύο πόλους. Ο πρώτος και ο σημαντικότερος είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις του νέου έτους, οι οποίες σε συνδυασμό με εκείνες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και τις ευρωεκλογές, δημιουργούν ένα κλίμα αβεβαιότητας. Ένα κλίμα που καλλιεργείται έτι περαιτέρω από την αδράνεια της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κάλυψη των εκκρεμοτήτων από την όχι και τόσο μακρινή εποχή των μνημονίων.

Ο δεύτερος πόλος είναι ο τραπεζικός κλάδος. Όλως περιέργως δεν είναι λίγοι οι επενδυτές που νομίζουν ότι το πρόβλημα των τραπεζών θα λυθεί σε μία νύχτα, αναμένοντας αυτήν τη… νύχτα. Ωστόσο, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς αναμένονται ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών για το πώς θα μπορέσει να λειτουργήσει το σχήμα συλλογικής επίλυσης των NPLs που έχει προτείνει το ΤΧΣ και παράλληλα αναμένεται το πόρισμα των ευρωπαϊκών αρχών και επί της πρότασης που έχει καταθέσει η ΤτΕ, εξελίξεις που δώσουν κάποια ορατότητα στην αγορά.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, Φουρλής και ΔΕΗ σημειώνουν σήμερα απώλειες 2,78% και 2,19% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Aegean, Grivalia, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, Eurobank, Jumbo, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα, ενώ οριακά είναι τα κέρδη σε Πειραιώς και Βιοχαλκο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα