Υπό πίεση η Ευρώπη μετά τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Υπό πίεση ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται τις αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως και της τουρκικής κεντρικής τράπεζας που αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE, υπό τον διοικητή της τράπεζας Μαρκ Κάρνει, αποφάσισε ομόφωνα να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, όπως ανέμεναν όσοι οικονομολόγοι συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Επιπλέον, αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ παράλληλα επανέλαβε την πρόβλεψη πως στο τέλος του Δεκεμβρίου θα λήξουν οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Λίγες ώρες έπειτα από τις νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την ανάγκη να μειωθούν τα επιτόκια, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε στην αύξησή τους, η οποία ήταν μεγαλύτερη των εκτιμήσεων.

Σ’ αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,15% με τους περισσότερους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Στα ταμπλό, απώλειες κατέγραψε ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,43% στις 7.281 μονάδες, ενώ αντίθετα κέρδη σημείωσε ο DAX της Γερμανίας κατά 0,19% στις 12.055 μονάδες.

Στη Γαλλία, θετικά πρόσημα σημείωσε ο CAC 40 που υποχώρησε κατά 0,08% στις 5.328 μονάδες.

Στην περιφέρεια, απώλειες κατέγραψε ο FTSE MIB κατά 0,56% στις 20.846 μονάδες.

Αντίθετα ο IBEX 35 ενισχύθηκε 0,24% στις 9.329 μονάδες.

Τέλος, ανοδικά έκλεισε και ο PSI 20 της Πορτογαλίας κατά 0,15% στις 5.315 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα