Υπό ισχυρή αμερικανική παρουσία αρχίζουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ενώ σε λίγες ώρες  το γεωτρύπανο της Exxon Mobil θα βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ,  προκειμένου μέσα στη βδομάδα να αρχίσει εργασίες γεώτρησης, έντονη είναι η στρατιωτική και πολιτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, που σκοπό έχει να θωρακίσει το εγχείρημα από κάθε είδους απρόοπτο.

Ειδικότερα, τη στιγμή που το γεωτρύπανο θα βρίσκεται στην περιοχή που έχουν σχεδιαστεί οι γεωτρήσεις, σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται στη Λευκωσία ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον. Η παρουσία του Αμερικανού επισήμου είναι φανερό ότι σηματοδοτεί τη δεδομένη απόφαση των ΗΠΑ να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της Άγκυρας κατά τη διάρκεια των γεωτρήσεων.

Συγχρόνως οι Αμερικανοί έχουν αναπτύξει σημαντικές αεροναυτικές δυνάμεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που αντίθετα με δημοσιεύματα, φαίνεται πως συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στα ενεργειακά. Βεβαίως δεν θα πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι στην περιοχή συνυπάρχουν αυτή την περίοδο γαλλικές, γερμανικές, ελληνικές αλλά και ρωσικές δυνάμεις.

Η Exxon Mobil έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε δύο γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10. Η πρώτη αρχίζει τις προσεχείς ημέρες και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε περίπτωση που βρεθούν μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 10, τότε η αμερικανική εταιρεία θα προχωρήσει στην κατασκευή LNG. Στην περίπτωση που επαληθευτεί αυτή η προοπτική, τα αμερικανικά συμφέροντα θα επεκταθούν από την κυπριακή ΑΟΖ και στο κυπριακό έδαφος, με ότι μπορεί αυτό να να σημαίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δύο εταιρείες, την Τotal και την ΕΝΙ.

Την ίδια ώρα, όπως συναφώς προκύπτει από τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται και για τις τριμερείς συνόδους συνεργασίας, που έχουν συνάψει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της περιοχής. Σημειώνεται ότι θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ μια τετραμερής με συγκεκριμένη ατζέντα (τρομοκρατία, περιφερειακή ασφάλεια), τον Δεκέμβριο στην περιοχή με τους Αμερικανούς να εκπροσωπούνται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ. Σε μεταγενέστερο στάδιο θα πραγματοποιηθεί νέα και σε αυτή θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα