Υπό διωγμό οι άστεγοι στην Ουγγαρία! Παράνομο να μην έχεις στέγη για τον ακροδεξιό Όρμπαν

Τελειωμό δεν έχουν οι… παντός τύπου διώξεις από την κυβέρνηση του ακροδεξιού Βίκτορ Όρμπαν. Μετά τους διωγμούς προσφύγων, τώρα η Ουγγαρία θεσπίζει νόμο που θα απαγορεύει το να ζει κάποιος στους δρόμους της Βουδαπέστης.

Ακτιβιστές εκφράζουν στον Guardian φόβους ότι αυτό θα αποτελέσει την απαρχή μιας εκστρατείας εναντίον των αστέγων που θα φτάνει ακόμη και μέχρι τη φυλάκιση, την υποχρεωτική εργασία και την κατάσχεση των όποιων υπαρχόντων τους, καθώς αυτές είναι οι ποινές που ορίζει ο νέος κανονισμός για όσους αρνούνται να στεγαστούν σε άσυλα.

Η κατάσταση στις δομές φιλοξενίας αστέγων

“Οι άστεγοι αποτελούν ένα ορατό κομμάτι της Βουδαπέστης, καθώς κοιμούνται σε πάρκα και υπόγειες διαβάσεις”, αναφέρει ο Μεθοδιστής ιερέας Gábor Iványi. Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι ο αριθμός των κλινών στις δομές της πόλης είναι ανεπαρκής. Για παράδειγμα, ένα από τα καταφύγια αστέγων έχει δεκάδες απλές μεταλλικές κλίνες σε κάθε δωμάτιο. Το χειμώνα, όταν το συγκεκριμένο καταφύγιο 130 κλινών φιλοξενεί έως και 300 άτομα σε μερικές νύχτες, χαλιά απλώνονται στο πάτωμα.

Πολλοί άστεγοι σημειώνουν ότι τα καταφύγια της πόλης είναι σε τόσο κακή που προτιμούν να μένουν στο δρόμο.

“Είναι γεμάτα ψείρες και μόλις πιάσεις ψείρες είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγείς από αυτές”, δήλωσε ο Erik Jeczkel, ένας 47χρονος που είναι άστεγος για 20 χρόνια. Ζει στο δρόμο, σκουπίζοντας για φαγητό σε κάδους. “Η αστυνομία της επαρχίας με χτύπησε μερικές φορές. Βάζουν γάντια έτσι ώστε να μην αφήνουν κανέναν μώλωπα. Προσπαθούν να σας μεταφέρουν στην επόμενη συνοικία, οπότε δεν είμαστε πλέον το πρόβλημά τους”.

Τα “κόλπα” της ακροδεξιάς κυβέρνησης Όρμπαν

Η “νομική σταυροφορία” της ουγγρικής κυβέρνησης κατά των αστέγων συνεχίζεται σχεδόν από τότε που ο Βίκτορ Ορμπάν έγινε πρωθυπουργός, το 2010. Στη συνέχεια, το υπουργείο Εσωτερικών διευκόλυνε τις αρχές των πόλεων να απομακρύνουν τους αστέγους από τους δρόμους, αλλά το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό.

Σε απάντηση, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα “κόλπο”, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν: απλώς άλλαξε το… Σύνταγμα! Μια τροπολογία κατέστησε παράνομο το να κοιμάται κανείς κοντά σε πολιτιστικούς και άλλους σημαντικούς χώρους, πράγμα που καθιστά την έλλειψη στέγης παράνομη σε μεγάλες περιοχές της Βουδαπέστης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Όρμπαν, Zoltán Kovács, δήλωσε ότι η ουγγρική κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερο για την έλλειψη στέγης αναλογικά με πολλές άλλες κυβερνήσεις στη δυτική Ευρώπη και δήλωσε ότι είναι παράλογο να ονομάσουμε τον νέο νόμο “άκαρδο”… Παρείχε δε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης για υπηρεσίες φροντίδας για τους άστεγους ανήλθε στα 9.1 δισεκατομμύρια φιορίνια το 2018 και περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση καταφυγίων που διοικούν φιλανθρωπικές οργανώσεις.

“Δεν υπάρχει ανθρώπινο δικαίωμα που να μπορείτε να ζείτε στο δρόμο, επειδή ο δρόμος είναι για όλους. Χρειάζεστε συνεπώς ορισμένους κανόνες “, είπε ο Kovács.

Ακραίος ρατσισμός από Δήμαρχο

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της 10ης Περιφέρειας της Βουδαπέστης, Ρόμπερτ Κοντόκς, χρησιμοποίησε ευθέως ρατσιστική και περιφρονητική γλώσσα για τους αστέγους. “Συμπεριφέρονται και δρουν με τρόπο που ενοχλεί τους άλλους ανθρώπους και ρυπαίνει τους δρόμους. Κάνουν αδύνατη τη συνήθη χρήση δημόσιων χώρων και δημιουργούν φόβο και αηδία στους φυσιολογικούς ανθρώπους”, δήλωσε συγκεκριμένα σε αίτηση για κυβερνητική παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων της περιοχής.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα