Υπό ασφυκτική πίεση η Τερέζα Μέι – Παρασκηνιακές κινήσεις από Τόρις και υπουργούς

Υπό ασφυκτική πίεση βρίσκεται η Τερέζα Μέι εδώ και αρκετούς μήνες, καθώς η απόφασή της να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές, αλλά και οι εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις για το Brexit, έχουν γυρίσει… μπούμερανγκ για την πρωθυπουργία της.

Τελευταίο «χτύπημα» η αποκάλυψη των Sunday Times, πως σαράντα βουλευτές της υπέγραψαν επιστολή με την οποία αποσύρουν την εμπιστοσύνη της να συνεχίσει τον πρωθυπουργικό θώκο. Μπορεί ο αριθμός να δείχνει μικρός, ωστόσο αρκούν μόλις 48 ψήφοι για την εκκίνηση διαδικασίας αλλαγής ηγεσίας στο Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας.

Η πρωθυπουργός της χώρας δέχεται σκληρή κριτική μετά τις εκλογές της 8 Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε, αλλά με σημαντικές απώλειες σε ποσοστά και κοινοβουλευτική δύναμη. Παράλληλα, οι πολέμιοί της επισημαίνουν ότι παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει ήδη έξι διαπραγματευτικοί γύροι για το Brexit, η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα, ούτε έχει υπάρξει πρόοδος σε ζητήματα-κλειδιά.

Οι σκληροί θέλουν σκληρό Brexit;

Την ίδια στιγμή, η φερόμενη επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και του υπουργού Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ προς την Μέι δημιουργεί αναταραχές.

Οι δύο παράγοντες των Τόρις φέρονται να συμφωνούν πως πρέπει η πρωθυπουργός να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές, οι οποίοι επιθυμούν μία πιο «χαλαρή» προσέγγιση, πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Παράλληλα, επιθυμούν η «μεταβατική περίοδος» από το Brexit θα πρέπει να ολοκληρωθεί στις 20 Ιουνίου του 2021.

Η ΕΕ σκέφτεται και plan B

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής ομάδας διαπραγμάτευσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρινέ, δήλωσε ότι η ΕΕ ετοιμάζει ήδη εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Ο Μπαρνιέ πριν από μερικές ημέρες έδωσε περιθώριο δύο εβδομάδων στη Βρετανία να φέρει ένα πιο ξεκάθαρο σχέδιο για τον οικονομικό συμβιβασμό που επιθυμεί να προτείνει.

Σήμερα, μιλώντας σε γαλλική εφημερίδα, εξήγησε ότι η κατάρρευση των συζητήσεων δεν είναι η βασική του επιλογή, αλλά είναι μία πιθανότητα.

«Όλοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό, τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι επιχειρήσεις. Εμείς κάνουμε τεχνικές προεργασίες για αυτό. Στις 29 Μαρτίου του 2019 ο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει μια τρίτη χώρα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα